Домашня копчена риба – набагато смачніша та корисніша. Адже в промисловому копченні часто використовують різноманітні хімічні речовини. Так роблять, щоб прискорити процес та надати необхідний смак і аромат. Відповідно, така риба може бути небезпечною.
Тому щоб ласувати чимось дійсно натуральним та смачним, варто спробувати коптити рибу самостійно. До того ж, це не так тяжко, як може здаватися. Головне – знати про деякі основні правила. І зараз ми розкажемо вам про те, яку деревину краще обирати для копчення (Див. гаряче, холодне і напівгаряче копчення риби).
Отже, чим же краще користуватися, аби риба добре коптилася та мала хороший аромат? Найкращий варіант – це вільха або ялівець. Стружку чи тирсу такого дерева рекомендують всім, хто хоче отримати дуже яскравий смак та аромат.
Також можна використовувати і інші дерева: дуб, клен, ясен, горіхи, плодові (яблуня, груша, слива, вишня). А от хвойні дерева (сосна, кедр, ялина) категорично забороняється використовувати для копчення.
Якщо ж ви вирішити взяти березову деревину – обов’язково зніміть з неї кору, бо в ній міститься велика кількість дьогтю.
Пам’ятайте про те, що для копчення можна використовувати тільки суху деревину. ЇЇ варто нарізати трісками по 4-6 сантиметрів або можна просто взяти тирсу. Цей варіант також користується популярністю.
Що ж стосується інструментів, то для риби і м’яса вони однакові. А ось вид деревини кожен вибирає в залежності від власних вподобань та можливостей.
До речі, можна змішувати кілька видів дерева. Так ви зможете отримати зовсім новий оригінальний смак і аромат. Тому не бійтеся експериментувати, адже тільки так ви зрозумієте, як можна закоптити рибу найсмачніше.