Копчене філе – копчення можливе навіть на плиті в квартирі

Копчене філе – це дуже смачна страва. Звісно ж, його можна придбати в магазині або на базарі, але щоб воно вийшло ідеальним – краще приготувати страву самостійно. До того ж, зробити пристрій, який замінить повноцінну коптильню – це не так  складно.

Цей пристрій зовні схожий на велику гусятницю з кришкою.  Або ж на звичайну велику каструлю. Все залежить від того, що сам майстер вибрав в якості основної посудини для копчення. В середині він має решітку, на яку буде викладатися м’ясо та спеціальне відділення для тирси і вугілля. Коптильня ставиться на пальник, його запалюють, насипають на дно тирсу, яка починає тліти, від чого і відбувається копчення. В якості пальника можна використовувати невелику електричну плитку. Найкраще її розміщувати на балконі чи лоджії.

Деякі, взагалі ставлять коптильню прямо на плиту. Але цей спосіб не дуже зручний і не завжди безпечний. Тому зважайте на такі нюанси.

Відео присвячене тому, як зробити коптильню для квартири:

Як маринувати м’ясо для копчення

Необхідно взяти філе свинини, витягти кістку. Розраховуйте розміри філейної частки так щоб ви отримали шматок, який поміститься в коптильню.

Філе треба маринувати протягом 2-х тижнів в охолодженому розсолі. Його варять з наступних інгредієнтів:

  • вода – 5 літрів;
  • сіль – 900 грамів;
  • цукор – 25 грамів;
  • харчова селітра – 25 грамів.

Коли 14 днів мине, добре помийте філе у холодній чистій воді, обсушіть в рушнику з натуральної тканини та покладіть в коптильню на решітку.

А перед цим обов’язково перев’яжіть м’ясо мотузкою, аби воно лишилося цілим.

М’ясо можна вважати готовим, коли воно набуде приємного темного відтінку.

Тепер лишилося тільки витягти шматок, дати йому вистигнути, а потім обернути в пергамент та повісити десь, де прохолодно і є свіжий потік повітря. Це може бути балкон (але обов’язково з постійно відкритими вікнами) або сарай (якщо ви живете в приватному будинку).

Строк придатності філе – 3-4 місяці. Коли цей час мине – воно перестане бути таким ароматним і соковитим.

А наостанок, пропонуємо вам відео з рецептом приготування курячого копченого філе: