Консерви – історія створення, які консерви були в роки Першої світової війни

Розвиток виробництва консервованих продуктів на початку 20 століття в різних країнах, які брали участь у Першій світовій війні відбувався по різному. З початком цієї страшної війни попит на консерви різко злетів.

Військовому командуванню були потрібні величезні обсяги дешевої і калорійної їжі, яка довго не псується і яку можна транспортувати на великі відстані.

Мільйонні армії в траншеях і окопах харчувалися, переважно, консервованими продуктами. Протягом усієї війни солдати протиборчих сторін отримували низькоякісні консерви: боби, каші, дешеве м’ясо. Саме в цей час набула широкого поширення широко використовувана сьогодні м’ясна тушонка. Банки, до речі кажучи, потрібно було відкривати багнетом.

Варто відзначити, що воюючою Російською імперією консерви, також, активно використовувалися. У 1915 році російські фабриканти почали випускати тушонку в саморозігріваючихся банках. Їх винайшов Євген Федоров ще в 1897 році. Суть його винаходу в тому, що при повороті днища вода вступала в контакт з негашеним вапном, в результаті чого виділялося багато тепла. Військові згадували, що цей винахід дозволяв поїсти навіть в розвідці. Адже не потрібно було розводити вогонь, щоб отримати гарячу їжу. За роки Першої світової війни в Росії було зроблено стільки консервів, що ними харчувалися всю громадянську війну і білі, і червоні.

До 1916 року Франція, завдяки нарощуванню обсягів військових закупівель, почала покращувати якість консервованої їжі. З’явилися повноцінні страви в банках, які було досить лише розігріти. Наприклад, в 1917 році французькі солдати мали в своєму розпорядженні консервованого півня у вині, яловичину Бургиньон, суп вішісуаз.

У той же час італійці експериментували зі своїми улюбленими макаронними виробами. Консервувалися спагетті болоньєзе, равіолі, суп мінестроне.

А ось в британській армії до 1917 року спостерігалася різка нестача консервів. Командування навіть було змушене видавати солдатам амфетаміни, щоб ті не так вимогливо ставилися до їжі.

Що не кажи, але у кожного своя історія консервів, хоча в результаті ми і отримали одну загальну для всіх. Пропонуємо дивитися відео від ютуб каналу “365 Днів” під назвою “Звичайна історія консерви”.