Ласувати грибочками влітку – це чудово, та не забувайте, що існують сотні рецептів по заготівлі їх на зиму. Один із способів насолодитися смаком дарів лісу ми пропонуємо тут, щоб ви могли куштувати грибочки в холодну пору року. Гриби вельми актуальні для вегетаріанців, бо поживні й мають той цінний протеїн, який міститься у м’ясних продуктах. Звичайно, ви можете засушити гриби і потім готувати їх після замочування. Та, якщо ви будете консервувати грибочки, то час на приготування обіду значно скоротиться. А смак такої заготовки – дійсно унікальний та чудовий!
Як консервувати гриби на зиму.
Отже, якщо ви заповзятий грибник, то займіться перебиранням зібраного врожаю вже після приходу з лісу. Та, якщо ви купили грибочки у магазині, теж не зволікайте із підготовкою до приготування консервації. Використовуючи різні чисті ємності, вибирайте екземпляри тверденькі. В першу чергу – молоді, не гнилі і не занадто пошкоджені. Щоб із грибів зробити заготовки, вам підійдуть будь-які їстівні види грибів. Та для більш насиченого смаку беріть: маслюки, білі, вовнянки, рижики, лисички й опеньки. Саме ці гриби вважаються ліпшими для консервування.
Часто буває, що з лісу ви приносите зразу кілька видів грибів, то ж сортуйте їх та консервуйте окремо. Зауважимо, що при сортуванні сировини потрібно видаляти пошкоджені ділянки й нижню частину ніжки. Проточною водою перемийте усі гриби. Щодо велетнів – краще відрізати їх ніжки і законсервувати окремо.
Попросіть когось із ваших рідних допомогти у сортуванні і чищені грибів, бо вони мають властивість швидко темніти від контакту з повітрям, тож треба поспішати.
Також ви можете повпливати на швидке потемніння. Додайте до холодної води лимонну кислоту і кухонну сіль у приблизній пропорції, щоб розчин був у міру кисло-солоний (робимо слабкий розчин). Покладіть гриби у цю рідину і продовжуйте їх перебирати.
Полоскання грибів – невід’ємний пункт у їх підготовці до консервування. Наповніть друшляк грибами та багаторазово опускайте їх в широку ємність з холодною водою. Слідкуйте за водою, поки та не стане прозорою. Потім чистенькі грибочки вже складайте у заздалегідь підготовлені банки.
У кожну банку налийте заливку або розсіл та переставте кожну у широку каструлю для подальшого процесу стерилізації.
Стерилізація грибів при заготівлі на зиму.
Стерилізуйте банки із грибами більше, чим 40 хвилин. Важливо те, що чим твердіші і більш зрілі екземпляри, тим довше треба їх стерилізувати. Як можна посилити смак та аромат грибної заготовки? Крім спецій, в банку додайте шматочки перцю, селери, свіжої петрушки чи чогось іншого на ваш смак.
У фіналі стерилізації вимкніть вогонь, дайте трішки охолонути банкам та виймайте. Просушіть зовні банки рушником і перенесіть їх у холодне місце. У такому приміщенні температура повинна коливатися в межах 8-10 градусів.
Відкривайте заготовки для споживання не раніше, ніж через місяць після процесу консервації.
Консервовані грибочки ви можете залишити для зберігання до декількох років. Це особливо стосується рецепту з оцтовою заливкою. Гриби самі по собі дуже залежать від потрапляння повітря, тому вживайте їх на протязі доби після відкриття банки.
Коментуйте, будь ласка, чи сподобався вам такий рецепт? І як ви консервуєте гриби, що збираєте усією родиною?