Консервовані помідори з виноградом на зиму – простий домашній рецепт без оцту.

Готувати консервовані помідори з виноградом я навчилася, так як люблю експериментувати з заготовками на зиму. На дачі у мене багато чого зростає, одного разу додала в консервовані помідори, грона винограду, вийшло непогано. Ягоди надали томатам цікавий аромат і трохи змінили їх смак. Після того як цей рецепт став улюбленим і перевіреним хочу поділитися ним з іншими господинями.

І так, консервуємо помідори з виноградом без оцту.

Продукти розраховані на банку 3 літри:

  • Салатний перчик – 1 шт.;
  • Пекучий перець – 1 стручок;
  • Часник – 3 великих зубця;
  • Лавровий лист – 2 листочка;
  • Вишневі листя – 4 шт.;
  • Листочки смородини – 5 шт.;
  • Листочок хрону – 1 шт.;
  • Перець чорний горошок – 10 горошин;
  • Зелені гілочки петрушки і кропу – по 2 шт.;
  • Сіль і цукор по одній стол. лож.;
  • Виноградне гроно (середнього розміру) – 1 шт.

Помідори - томати

Томати, відібрані для консервування потрібно помити, очищаючи від хвостиків, а потім проколоти голочкою в декількох місцях.

Після проколювання томати перекладаємо в стерильні банки, туди ж кладемо спеції, сіль цукор і виноградне гроно. Все це заливаємо окропом і залишаємо постояти 20 хвилин.

Потім воду з банок зливаємо і знову ставимо її кип’ятити.

Киплячою водою заливаємо банки повторно і консервація помідор закочується.

Томати, закочені по такому простому домашньому рецепту матимуть чудовий виноградний аромат, дуже красиво виглядатимуть на тарілці, куди ми покладемо і мариноване виноградне гроно. Потрібно відзначити, що воно теж виходить дуже смачним. Зазвичай ми з таких смачних помідорів без оцту навіть маринад весь до краплі випиваємо.