Цей дуже простий рецепт консервованих помідорів у власному соку неодмінно сподобається тим, хто просто обожнює томати і томатний соус.
Інгредієнти: Лавровий лист, Помідори, Сіль, Цукор, Чорний перець горошком
Для приготування маринаду можна використовувати перезрілі плоди, а якщо їх немає – томатну пасту.
Для маринування можна вибирати сорти будь-яких розмірів. Об’єми тари також можуть бути довільними. Головне, щоб помідори спокійно проходили крізь отвір, і не псувалися.
Як консервувати помідори у власному соку
Спочатку перебираємо томати і ретельно їх миємо. Для укладання в банки варто взяти щільні м’ясисті плоди, бо м’які, перезрілі можуть тріснути, тому краще, щоб вони пішли на сік, який теж необхідний для консервування.
Після того, як помідори перемили і посортували, можна робити маринад. М’які плодитреба прокрутити через м’ясорубку, пропустити через блендер або вичавити сік за допомогою соковидавлювача. Отриману субстанцію треба прокип’ятити 20 хвилин і додати спеції. На кожен літр соку треба додавати 1 столову ложку солі, 1 столову ложку цукрового піску, 1-2 лаврових листочки і кілька горошин чорного перцю.
Якщо помідорів на сік не вистачає, то замість соку можна просто розвести пасту водою до консистенції томатного соку і далі варити маринад з тими ж спеціями.
Поки маринад кипить, треба підготувати банки. На дно півлітрових чистих банок кладемо парасольку кропу, лист смородини, лист хрону і пару зубчиків часнику. Якщо банки більші – обсяг треба також збільшувати у відповідних пропорціях. Пам’ятаємо, що від кількості листочків і часнику залежить те, наскільки гостріший і пряний смак матимуть помідори у власному соку .
Помідори треба вкладати щільно, але слідкувати, щоб вони не подавилися. Можна зробити проколи зубочисткою в місця, де кріпиться плодоніжка, щоб помідор не тріснув, коли на нього потрапить гарячий мармелад. Але це не є необхідністю.
Щоб продукт добре зберігався необхідно простерилізувати заготовки. Для цього треба взяти каструлю або глибоку сковороду, покласти на дно рушник, поставити банки.
Потім в них ллють киплячий маринад, і накривають кришечками. В каструлю наливають воду, щоб вона доходила до плічок банок і лишають кипіти 10 хвилин 0,5 л, 5 хвилин 0,1-0,3 л.
Потім банки трба закрити кришками і після охолодження прибрати на зберігання. Загальний час консервування становить близько 40 хвилин.
Оптимальна температура для зберігання – кімнатна.
Готові томати є ідеальним додатком до різних страв, мають смак, який дуже нагадує смак свіжих плодів, а маринад можна використовувати у вигляді соусу або кетчупу.