Компот з журавлини: як зварити корисний напій - варіанти приготування смачного журавлинного компоту

Компот з журавлини: як зварити корисний напій – варіанти приготування смачного журавлинного компоту

Чи варто говорити про користь такої ягоди як журавлина? Думаю, що ви і самі знаєте відповідь на це питання. Щоб захистити себе і своїх близьких від сезонних захворювань, багато з нас заготовляють про запас журавлину. Вона сприяє опору організму вірусам і простуді, а також, благотворно впливає на травну систему. Сьогодні я пропоную поговорити про приготування компоту з журавлини – смачного напою з цієї невеличкої, але корисної ягоди. При цьому, я розповім не тільки про рецепти приготування цього напою в каструлі на плиті для швидкого вживання, але й про рецепти заготовки його на зиму.

Де взяти журавлину?

Журавлина росте, в основному, на болотистих місцевостях. Збирають її в кінці вересня – на початку жовтня. Основним критерієм якісної ягоди є її зовнішній вигляд:

  • шкірка повинна бути рівномірно забарвлена в червоний колір. Можливий збір і розовобокіх ягід, але, в такому випадку, вони в зірваному вигляді повинні ще якийсь час дозрівати;
  • ягода повинна бути щільна і гладка;
  • пам’ятайте, що коричневі цяточки на плодах або напівпрозора шкірочка говорять про початок гниття.

Якщо ви далекі від лісу у всіх сенсах, то свіжу журавлину в сезон можна придбати на ринках, а заморожені ягоди – в магазині. Для варіння компоту можна використовувати і сушену журавлину та ягоди, перетерті з цукром.

компот з журавлини

Варимо журавлинний компот в каструлі

З цілих ягід

Класичний і найпростіший варіант. Беремо 2 літри чистої води і 150 грам цукру. З’єднуємо ці інгредієнти і варимо сироп. Як тільки кристали розійдуться, додаємо 200 грам свіжих ягід і відразу ж закриваємо кришку. Варимо компот 10 хвилин на мінімальному вогні та даємо охолонути під кришкою.

З роздавленої журавлини

150 грам свіжої журавлини тиснемо товкачиком в пюре. Сильно можна не старатися, головне пошкодити цілісність шкірки. На плиті в каструлі кип’ятимо сироп (100 гр цукру на 1,5 літри води). У киплячий розчин опускаємо ягідну масу і щільно прикриваємо ємність кришкою. Щоб в журавлині збереглась максимальна кількість вітамінів, напій варимо не більше 1 хвилини. Не поспішайте відкривати кришку і знімати пробу, необхідно щоб компот настоявся години дві.

компот з журавлини

Після цього, напій пропускаємо крізь марлю або дрібне сито, звільняючи його від залишків шкірки.

За цим же рецептом взимку можна готувати компот із перетертої з цукром ягоди (на 1,5 літра води беремо 1 склянку зимової заготовки).

Канал «Смачне життя» ділиться з вами своїм рецептом компоту з журавлини – смачного вітамінного напою.

З замороженої журавлини з яблуками

Три свіжих яблука (бажано солодких сортів) ретельно миємо і видаляємо серцевину з кісточками. Половинки, не чистячи шкурки, ріжемо тонкими пластинами.

У каструлі кип’ятимо воду з цукром (2,5 літра води і 250 грам цукру) і як тільки на поверхні з’являться бульбашки, закладаємо яблучну нарізку. Через 5 хвилин кипіння у напій додаємо 250 грам замороженої журавлини. Ягоду попередньо не розморожуємо. Час варіння компоту під кришкою на слабкому вогні – 10 хвилин.

компот з журавлини

Після цього, ємність з напоєм отставляем в сторону на кілька годин. Готовий продукт можна перед подачею на стіл процідити.

Компот з сушеної журавлини в мультиварці

Для збереження на більш тривалий період, журавлину не тільки морозять, але і сушать.

Для варіння компоту потрібно взяти 100 грам сушеної журавлини і 50 грам будь-яких сухофруктів. Це можуть бути яблука, курага, родзинки або чорнослив. Дуже смачний напій виходить з поєднання сушеної журавлини з компотною сумішшю з різних фруктів. Ви можете підібрати її на свій смак.

Сухофрукти заливаємо 1,5 літрами окропу, додаємо 200 грам цукру і щільно закриваємо кришку пристрою. Час варіння – 25 хвилин на режимі «Суп» або «Тушкування». Після спрацьовування сигналу про готовність, агрегат вимикаємо, а кришку не відкриваємо ще 6 годин. Готовий напій виходить дуже насиченого смаку. Всім раджу!

компот з журавлини

Компот з журавлини на зиму в банку

Як вже було зазначено, журавлину також заготовляють про запас у вигляді готових компотів. Основна особливість в тому, що для того щоб отримати збалансований за смаком напій, натуральну кислинку ягід слід пом’якшити іншими більш нейтральними ягодами чи фруктами.

Компот з журавлини з апельсином і яблуками

У трилітрову банку насипаємо 2 склянки журавлини, додаємо нарізані яблука і апельсин. Кількість фруктів може варіюватися в залежності від розміру яблук. Дрібні плоди використовуємо цілими, а великі ріжемо на 6-8 частин, не забуваючи при розрізанні видаляти насіннєву коробочку. Апельсин чистимо від шкірки і ріжемо кільцями. Намагаємося видалити всі кісточки з цитруса.

Наступним етапом в банку заливаємо киплячу воду під саме горло. Зверху тару прикриваємо чистою кришкою і даємо постояти 5-8 хвилин. Потім, настій зливаємо назад в каструлю і додаємо до нього 2,5 склянки цукру. Як тільки сироп закипить, повторно заливаємо ягідно-фруктову суміш сиропом. Укутуємо заготовку на добу, а потім, відправляємо на зберігання в льох.

компот з журавлини

Компот з журавлини зі сливами

Крім яблук, у сезон збору журавлини, доступні за ціною бувають сливи. Поєднання солодких слив з кислими ягодами робить напій приголомшливо смачним.

Отже, в чисту трилітрову банку закладаємо 1 стакан промитої журавлини і 300 грам слив. Сливи, звичайно ж, необхідно попередньо ретельно промити.

Заливаємо вміст банки окропом до самого верху і прикриваємо кришкою, якої в подальшому будемо закривати заготовку. Через 10 хвилин воду зливаємо в каструлю через спеціальні грати або капронову кришку з дірочками, ставимо на вогонь і знову кип’ятимо.

Поки закипає настій, додаємо до гарячих ягід/фруктів 2 склянки цукру і струшуємо банку так, щоб цукор рівномірно розподілився.

Киплячим настоєм заливаємо фрукти/ягоди і закручуємо банку кришкою. Теплою ковдрою накрити згори гарячу заготовку, що забезпечить повільне охолодження напою та пастеризацію. Через 20-24 години банки з компотом відправляємо в підвал до решти зимової консервації.

компот з журавлини

Як правильно вживати і зберігати напій

Компот з журавлини можна пити як в гарячому, так і в холодному вигляді. У сезон застуд найкраще приймати гарячий напій, зварений на плиті і додавати до нього перед вживанням мед.

Зберігати журавлинний компот потрібно в холодильнику не більше 3 діб. Це правило стосується і розкритих банок, з заготовленим на зиму компотом.

Напій, законсервований про запас, зберігають в підпіллі, погребі, коморі протягом року.

Крім компоту, з журавлини можна приготувати на зиму морс, сироп, домашнє варення або заготовити журавлину на зиму у власному соку.