Чи варто говорити про користь такої ягоди як журавлина? Думаю, що ви і самі знаєте відповідь на це питання. Щоб захистити себе і своїх близьких від сезонних захворювань, багато з нас заготовляють про запас журавлину. Вона сприяє опору організму вірусам і простуді, а також, благотворно впливає на травну систему. Сьогодні я пропоную поговорити про приготування компоту з журавлини – смачного напою з цієї невеличкої, але корисної ягоди. При цьому, я розповім не тільки про рецепти приготування цього напою в каструлі на плиті для швидкого вживання, але й про рецепти заготовки його на зиму.
Інгредієнти: Апельсин, Вода, Журавлина, Заморожена журавлина, Сливи, Сухофрукти, Сушена журавлина, Цукор, Яблука
Зміст
Де взяти журавлину?
Журавлина росте, в основному, на болотистих місцевостях. Збирають її в кінці вересня – на початку жовтня. Основним критерієм якісної ягоди є її зовнішній вигляд:
- шкірка повинна бути рівномірно забарвлена в червоний колір. Можливий збір і розовобокіх ягід, але, в такому випадку, вони в зірваному вигляді повинні ще якийсь час дозрівати;
- ягода повинна бути щільна і гладка;
- пам’ятайте, що коричневі цяточки на плодах або напівпрозора шкірочка говорять про початок гниття.
Якщо ви далекі від лісу у всіх сенсах, то свіжу журавлину в сезон можна придбати на ринках, а заморожені ягоди – в магазині. Для варіння компоту можна використовувати і сушену журавлину та ягоди, перетерті з цукром.
Варимо журавлинний компот в каструлі
З цілих ягід
Класичний і найпростіший варіант. Беремо 2 літри чистої води і 150 грам цукру. З’єднуємо ці інгредієнти і варимо сироп. Як тільки кристали розійдуться, додаємо 200 грам свіжих ягід і відразу ж закриваємо кришку. Варимо компот 10 хвилин на мінімальному вогні та даємо охолонути під кришкою.
З роздавленої журавлини
150 грам свіжої журавлини тиснемо товкачиком в пюре. Сильно можна не старатися, головне пошкодити цілісність шкірки. На плиті в каструлі кип’ятимо сироп (100 гр цукру на 1,5 літри води). У киплячий розчин опускаємо ягідну масу і щільно прикриваємо ємність кришкою. Щоб в журавлині збереглась максимальна кількість вітамінів, напій варимо не більше 1 хвилини. Не поспішайте відкривати кришку і знімати пробу, необхідно щоб компот настоявся години дві.
Після цього, напій пропускаємо крізь марлю або дрібне сито, звільняючи його від залишків шкірки.
За цим же рецептом взимку можна готувати компот із перетертої з цукром ягоди (на 1,5 літра води беремо 1 склянку зимової заготовки).
Канал «Смачне життя» ділиться з вами своїм рецептом компоту з журавлини – смачного вітамінного напою.
З замороженої журавлини з яблуками
Три свіжих яблука (бажано солодких сортів) ретельно миємо і видаляємо серцевину з кісточками. Половинки, не чистячи шкурки, ріжемо тонкими пластинами.
У каструлі кип’ятимо воду з цукром (2,5 літра води і 250 грам цукру) і як тільки на поверхні з’являться бульбашки, закладаємо яблучну нарізку. Через 5 хвилин кипіння у напій додаємо 250 грам замороженої журавлини. Ягоду попередньо не розморожуємо. Час варіння компоту під кришкою на слабкому вогні – 10 хвилин.
Після цього, ємність з напоєм отставляем в сторону на кілька годин. Готовий продукт можна перед подачею на стіл процідити.
Компот з сушеної журавлини в мультиварці
Для збереження на більш тривалий період, журавлину не тільки морозять, але і сушать.
Для варіння компоту потрібно взяти 100 грам сушеної журавлини і 50 грам будь-яких сухофруктів. Це можуть бути яблука, курага, родзинки або чорнослив. Дуже смачний напій виходить з поєднання сушеної журавлини з компотною сумішшю з різних фруктів. Ви можете підібрати її на свій смак.
Сухофрукти заливаємо 1,5 літрами окропу, додаємо 200 грам цукру і щільно закриваємо кришку пристрою. Час варіння – 25 хвилин на режимі «Суп» або «Тушкування». Після спрацьовування сигналу про готовність, агрегат вимикаємо, а кришку не відкриваємо ще 6 годин. Готовий напій виходить дуже насиченого смаку. Всім раджу!
Компот з журавлини на зиму в банку
Як вже було зазначено, журавлину також заготовляють про запас у вигляді готових компотів. Основна особливість в тому, що для того щоб отримати збалансований за смаком напій, натуральну кислинку ягід слід пом’якшити іншими більш нейтральними ягодами чи фруктами.
Компот з журавлини з апельсином і яблуками
У трилітрову банку насипаємо 2 склянки журавлини, додаємо нарізані яблука і апельсин. Кількість фруктів може варіюватися в залежності від розміру яблук. Дрібні плоди використовуємо цілими, а великі ріжемо на 6-8 частин, не забуваючи при розрізанні видаляти насіннєву коробочку. Апельсин чистимо від шкірки і ріжемо кільцями. Намагаємося видалити всі кісточки з цитруса.
Наступним етапом в банку заливаємо киплячу воду під саме горло. Зверху тару прикриваємо чистою кришкою і даємо постояти 5-8 хвилин. Потім, настій зливаємо назад в каструлю і додаємо до нього 2,5 склянки цукру. Як тільки сироп закипить, повторно заливаємо ягідно-фруктову суміш сиропом. Укутуємо заготовку на добу, а потім, відправляємо на зберігання в льох.
Компот з журавлини зі сливами
Крім яблук, у сезон збору журавлини, доступні за ціною бувають сливи. Поєднання солодких слив з кислими ягодами робить напій приголомшливо смачним.
Отже, в чисту трилітрову банку закладаємо 1 стакан промитої журавлини і 300 грам слив. Сливи, звичайно ж, необхідно попередньо ретельно промити.
Заливаємо вміст банки окропом до самого верху і прикриваємо кришкою, якої в подальшому будемо закривати заготовку. Через 10 хвилин воду зливаємо в каструлю через спеціальні грати або капронову кришку з дірочками, ставимо на вогонь і знову кип’ятимо.
Поки закипає настій, додаємо до гарячих ягід/фруктів 2 склянки цукру і струшуємо банку так, щоб цукор рівномірно розподілився.
Киплячим настоєм заливаємо фрукти/ягоди і закручуємо банку кришкою. Теплою ковдрою накрити згори гарячу заготовку, що забезпечить повільне охолодження напою та пастеризацію. Через 20-24 години банки з компотом відправляємо в підвал до решти зимової консервації.
Як правильно вживати і зберігати напій
Компот з журавлини можна пити як в гарячому, так і в холодному вигляді. У сезон застуд найкраще приймати гарячий напій, зварений на плиті і додавати до нього перед вживанням мед.
Зберігати журавлинний компот потрібно в холодильнику не більше 3 діб. Це правило стосується і розкритих банок, з заготовленим на зиму компотом.
Напій, законсервований про запас, зберігають в підпіллі, погребі, коморі протягом року.
Крім компоту, з журавлини можна приготувати на зиму морс, сироп, домашнє варення або заготовити журавлину на зиму у власному соку.