Компот з шовковиці - рецепти шовковичного компоту на зиму

Компот з шовковиці – рецепти шовковичного компоту на зиму

Існує більше 200 видів тутових дерев (інші назви шовковиця, морва, лат. Morus), але тільки 17 з них мають їстівні плоди. Хоча, в свою чергу і ці 17 видів мають різну класифікацію. Більшість людей знають дикі дерева, які не піддавалися селекції і відбору. У таких дерев плоди дуже дрібні, але не менш смачні, ніж в окультурених побратимів.

Заготовлений на зиму компот з шовковиці має протизапальну і загальнозміцнюючу дію, тому, буде зовсім не зайвим закатати на зиму пару банок компоту з цих дуже смачних і корисних ягід.

Зазвичай до шовковиці додають інші сезонні (або заморожені) ягоди і фрукти. Сама шовковиця доволі прісна та дуже солодка, тому і рекомендується в заготовки з неї додавати кислі яблука, вишні, або абрикоси, щоб збити зайву солодкість. Але, якщо вам потрібно заготовити саме компот з шовковиці без додаткових смаків, то просто скористайтесь наведеним нижче відео-рецептом. Зауважу, що при приготуванні такої заготовки автор обходиться без стерилізації.

А теперь, розглянемо рецепт приготування компоту з шовковиці і вишні.  На 3 літри води потрібно взяти:

  • 400 гр шовковиці;
  • 300 гр вишні з кісточками;
  • 150 гр цукру.

Перед приготуванням компоту, шовковицю потрібно перебрати. Мити її не потрібно, бо ви пошкодите ягоди і вони випустять сік завчасно. Адже шовковиця і так чиста, якщо її збирали правильно.

Якщо вишня у вас заморожена, то її не потрібно розморожувати. Просто кладіть плоди в каструлю до шовковиці. Пересипте складові заготовки цукром і залийте холодною водою і кладіть на плиту. Варити компот з шовковиці з вишнями потрібно 5-7 хвилин.

Якщо ви готуєте компот на зиму, то краще кип’ятити 10 хвилин і відразу ж, після закінчення цього часу, розлити його в стерилізовані банки і закатати кришками.

Якщо вам потрібен напій на зараз, то не поспішайте. Після того як відключите вогонь, закрийте компот кришкою і залиште настоюватися хоч одну годину, а краще до повного охолодження.

Подаючи на стіл процідіть компот. Адже при варінні і вишня, і шовковиця вже віддали все, що могли і самі ягоди втратили смак та цінність.

Як правильно зварити компот з шовковиці та вишні на зиму у домашніх умовах дивимося на відео.

Як, крім пиття, можна використовувати компот з шовковиці

Якщо ви поглянете на свої руки після того, як ви возилися з шовковицею, то відразу побачите і відповідь. Звичайно ж, це стосується не білих сортів. Чорна шовковиця – це натуральний барвник, яким можна підфарбовувати десерти. Всього лише одна ложка міцного компоту і ваше біле морозиво тут же стане фіолетовим. Так само можна підфарбовувати шовковицею муси, креми, желе або, навіть, молочний коктейль. Крім того, від шовковиці ваш десерт набуде трохи вловимий, ніжний і загадковий аромат казкових східних країн.