Ірга – це кущ або дерево, висота якого може досягати 5-6 метрів. Плоди у нього темно-фіолетового кольору з рожевим відливом. Смак ягід солодкий, але через відсутність кислинки здається прісним. З дорослого дерева можна зібрати від 10 до 30 кілограм корисних плодів. І куди ж дівати такий урожай? Варіантів заготовки на зиму багато, але сьогодні ми хотіли б більш детально зупинитися на тому, як приготувати компот з ірги швидко, смачно та правильно.
Інгредієнти: Апельсин, Вишня, Вода, Ірга, Лимонна кислота, Смородина, Цукор, Яблука
Зміст
Коли збирати іргу
Збирати плоди починають з середини липня. Вони досить податливі при зриванні і падають до рук самі, тому, проблем зі швидкістю збору врожаю не виникне. Єдиний мінус, а можливо в деяких випадках і плюс, в тому, що визріває ірга не рівномірно. Період дозрівання розтягується на 2-3 тижні.
Компот з ірги з апельсином
У глибокій каструлі кип’ятять 4 літри чистої води і в момент закипання закладають до неї 1 кілограм ягід ірги і апельсин, нарізаний кільцями товщиною 0,5-0,7 сантиметрів. Кісточки з цитруса бажано видалити відразу ж. На даний обсяг продуктів беруть 400 грам цукру і додають його до напою. Як тільки компот закипить, вогонь зменшують. Кришку з цього моменту не відкривають. Напій повинен томитись на маленькому вогні 20 хвилин.
Каструлю з готовим апельсиновим компотом обгортають теплим рушником і дають йому настоятися годин шість. Перед подачею напій проціджують і подають на стіл з кубиками льоду в склянках.
Рецепти компоту з ірги на зиму
Як вже було зауважено, ягода не містить в собі кислоти, і компот тільки з однієї ірги може здатися несмачним та прісним. Виправити цю ситуацію допоможе ягідно-фруктовий мікс. Додавати до заготовки можна будь-які ягоди і фрукти, що мають яскраво-виражений смаком. Розглянемо найпопулярніші рецепти.
Компот із ірги без стерилізації
З лимонною кислотою
Цей варіант передбачає використання ірги, як основного інгредієнта. А як підкислювач використовують порошок лимонної кислоти.
На 1 трилітрову банку беруть кілограм свіжозібраних і гарненько промитих ягід. У попередньо простерилізованих тару закладають іргу.
Паралельно на вогні кип’ятять 2,7 літра води. Як тільки рідина почне кипіти, нею заливають ягоди в банках. Зверху тару прикривають чистою кришкою і дають їй «відпочити» 7-10 хвилин. За цей час частина ягід полопається і віддасть настою свій колір.
Далі, воду зливають назад у каструлю, використовуючи для цієї маніпуляції спеціальне пристосування, що утримує ягоди всередині банки.
У зціджену воду закладають цукор (700 грам) і лимонну кислоту (2 чайні ложки). Каструлю відправляють на повторний прогрів. Киплячою рідиною з повністю розчиненими кристалами цукру та лимонної кислоти повторно заливають розпарені ягоди ірги.
Заготівля практично готова, залишається тільки прикрити банки стерильними кришками і закатати консервацію. Щоб заготовлений на зиму компот з ірги остигав поступово, його на добу відкладають під ковдру або інший утеплювач. Якщо банки закручуються гвинтовими кришками, то перевертати заготовку вниз головою не потрібно.
Асорті з вишнею
У чисті банки ошпарені окропом або простерилізовані іншим способом, кладуть 300 грам вишні і 500 грам ірги. Вишню очищати від кісточок не потрібно. Крутим окропом заливають компотну суміш і залишають на 10 хвилин.
Дивовижно ароматну рідину зливають в каструлю. На трилітрові банки беруть півкіло цукрового піску. Цукор розчиняють у настої і дають такому сиропу покипіти 1-2 хвилини. Вишню з іргой заливають другий раз уже готовим сиропом.
Кришки на банках з заготовками закривають спеціальним ключем. Капронові кришки для таких заготовок не використовують.
Ще один варіант приготування чудового домашнього напою з ірги представляє Наталія Мусихина. Так як агрус і ірга досить солодкі ягоди, цукру в цьому рецепті потрібно набагато менше. Відео-рецепт автора вам у допомогу.
Компот з ірги зі стерилізацією
Стерилізація вже готових заготовок дозволяє класти до неї менше цукру і зберігає плоди з ніжною шкірочкою цілими. При цьому, для багатьох, така процедура створює і ряд незручностей:
- заготовки в трилітрових банках дуже не зручно стерилізувати через їх висоту;
- в приміщенні спостерігається підвищена вологість через випаровування;
- на стерилізацію великої кількості банок з заготовками йде дуже багато часу.
З ірги і смородини
У банку закладають ягоди чорної (або червоною) смородини та ірги у співвідношення 1:2. Банка повинна бути наповнена на 1/3 від обсягу. Далі, продукти заливають холодною водою і відразу ж зливають її крізь сито в каструлю для варіння сиропу. Таким чином, відбувається вимір необхідної кількості рідини. Воду змішують з цукром (1,5 склянки) і кип’ятять її 5 хвилин.о
Прозорою компотною основою заливають ягідну суміш в банках так, щоб сироп доходив майже до самого краю банки. Зверху тару накривають простерилізваних кришками, але, ні в якому разі, не закручують їх.
Далі слідує процес стерилізації заготовок на водяній бані. Детальніше про цей процес та про інші способи стерилізації банок для заготовок дізнайтесь з відео.
Компот з ірги з яблуками
Для цього рецепта краще всього підійдуть яблучка кисло-солодких сортів. Загальна кількість 3-4 штуки середнього розміру на трилітрову банку. Їх миють, звільняють від плодоніжки і насіння. Різати фрукти можна на 2 або 4 частини.
Яблучну нарізку разом з іргой (600 грам) закладають в банку, а потім заливають гарячим сиропом, приготовленим з 2,5 літрів води і 2 склянок цукру.
Далі, процедура приготування напою така ж, як і в попередньому рецепті: банку, прикриту чистою кришкою, прогрівають протягом 20-25 хвилин в каструлі з водою, а потім, закручують і утеплюють на добу.
Зберігання компоту на зиму
Вважається, що всю консервацію слід зберігати в підвалі, але, при дотриманні всіх умов приготування, компот з ірги може прекрасно зберігатися і при кімнатній температурі.
Компот, зварений в каструлі для разового застосування, зберігають в холодильнику не більше 2-3 днів.
Крім компоту з ірги можна приготувати варення, джем або заміну цукерок – пастилу.