Інжир (фіга, смоква, лат. Ficus carica) стає все більш популярним в Україні. Його плоди мають широке застосування в кулінарії і медицині. Вони допомагають при простудних захворюваннях, а наявність кумарину рятує від сонячної радіації. Інжир тонізує і зміцнює організм, попутно лікуючи застарілі хвороби. В домашніх умовах напої з інжиру можно приготувати як просто для пиття, так і заготовити їх на зиму.
Інгредієнти: Вино, Гвоздика, Інжир, Кориця, Перець горошком, Цедра апельсина, Цукор
Для лікування та профілактики застуди п’ють гарячий компот з інжиру. Рецепт цей для дорослих, але він шикарно підійде як гарячий напій для гостей.
Компот з сушеного інжиру по австрійському рецепту
Складові:
- 250 гр сушеного інжиру;
- 300 мл портвейну;
- 150 гр цукру;
- 2 см свіжого кореня імбиру;
- цедра 1 лимона або апельсина;
- 1 паличка кориці;
- 2-3 бутона гвоздики;
- 0,5 ч.ложки чорного перцю горошком;
- 2 склянки води.
Залийте в каструльку воду і цукор та поставте на вогонь. Як тільки вода закипить, додайте до неї корицю, цедру лимона і дрібно порізаний корінь імбиру. Варіть з коренем імбиру не менше 15 хвилин.
Влийте в каструльку портвейн.
Наріжте сушений інжир і так само додайте його до компоту. Доведіть напій до кипіння і приберіть з вогню.
Накрийте каструльку кришкою і залиште настоюватися не менше 15 хвилин.
Розлийте гарячий напій (такий собі глінтвейн) по чашкам або термостійким келихам і можете насолоджуватися цим неймовірним смаком.
Компот з інжиру на зиму
Для консервації можна використовувати як сушений (що менш імовірно), так і свіжий інжир.
На трилітровий бутель треба:
- 300 грам свіжого інжиру;
- 150 грам цукру.
Інжир і так досить солодкий і, якщо додати цукру трохи більше, то компот буде занадто приторний.
Залийте в каструлю 2,5 л води і доведіть її до кипіння.
Додайте в каструлю вимиті плоди інжиру, цукор і варіть компот протягом 10 хвилин.
Акуратно, злийте компот в бутель і закрийте закаточним ключем. Якщо інжир досить великий, то буде краще спочатку виловити його шумівкою і перекласти в бутель, і тільки потім заливати киплячий сироп. Це убезпечить вас від опіків.
Пастеризувати компот з інжиру не потрібно. Переверніть бутель і укутайте його покривалом. Це замінить пастеризацію і збереже ваші заготовки на дуже довгий час. Такий домашній компот з інжиру може стояти навіть просто у кухонній шафі 12 місяців і не зіпсується.
Ще один варіант як приготувати смачний і корисний компот з інжиру на зиму демонструє відео-рецепт.