Компот з інжиру - 2 рецепти: заготовка на зиму і гарячий святковий напій за австрійським рецептом

Компот з інжиру – 2 рецепти: заготовка на зиму і гарячий святковий напій за австрійським рецептом

Інжир (фіга, смоква, лат. Ficus carica) стає все більш популярним в Україні. Його плоди мають широке застосування в кулінарії і медицині. Вони допомагають при простудних захворюваннях, а наявність кумарину рятує від сонячної радіації. Інжир тонізує і зміцнює організм, попутно лікуючи застарілі хвороби. В домашніх умовах напої з інжиру можно приготувати як просто для пиття, так і заготовити їх на зиму.

Для лікування та профілактики застуди п’ють гарячий компот з інжиру. Рецепт цей для дорослих, але він шикарно підійде як гарячий напій для гостей.

Зміст

Компот з сушеного інжиру по австрійському рецепту

Складові:

  • 250 гр сушеного інжиру;
  • 300 мл портвейну;
  • 150 гр цукру;
  • 2 см свіжого кореня імбиру;
  • цедра 1 лимона або апельсина;
  • 1 паличка кориці;
  • 2-3 бутона гвоздики;
  • 0,5 ч.ложки чорного перцю горошком;
  • 2 склянки води.

Залийте в каструльку воду і цукор та поставте на вогонь. Як тільки вода закипить, додайте до неї корицю, цедру лимона і дрібно порізаний корінь імбиру. Варіть з коренем імбиру не менше 15 хвилин.

Влийте в каструльку портвейн.

Наріжте сушений інжир і так само додайте його до компоту. Доведіть напій до кипіння і приберіть з вогню.

Накрийте каструльку кришкою і залиште настоюватися не менше 15 хвилин.

Розлийте гарячий напій (такий собі глінтвейн) по чашкам або термостійким келихам і можете насолоджуватися цим неймовірним смаком.

Компот з інжиру на зиму

Для консервації можна використовувати як сушений (що менш імовірно), так і свіжий інжир.

На трилітровий бутель треба:

  • 300 грам свіжого інжиру;
  • 150 грам цукру.

Інжир і так досить солодкий і, якщо додати цукру трохи більше, то компот буде занадто приторний.

Залийте в каструлю 2,5 л води і доведіть її до кипіння.

Додайте в каструлю вимиті плоди інжиру, цукор і варіть компот протягом 10 хвилин.

Акуратно, злийте компот в бутель і закрийте закаточним ключем. Якщо інжир досить великий, то буде краще спочатку виловити його шумівкою і перекласти в бутель, і тільки потім заливати киплячий сироп. Це убезпечить вас від опіків.

Пастеризувати компот з інжиру не потрібно. Переверніть бутель і укутайте його покривалом. Це замінить пастеризацію і збереже ваші заготовки на дуже довгий час. Такий домашній компот з інжиру може стояти навіть просто у кухонній шафі 12 місяців і не зіпсується.

Ще один варіант як приготувати смачний і корисний компот з інжиру на зиму демонструє відео-рецепт.