Кожній дбайливій господині варто ознайомитись з цікавою добіркою оригінальних способів приготування овочевого компоту з гарбуза. Дехто, може, здивується, але це насправді так: з гарбуза виходить смачний напій. Після прочитання наступної інформації, обов’язково знайдуться ті, хто буде в захваті від незвичних рецептів.
Інгредієнти: Ананасовий сік, Апельсин, Вода, Гарбуз, Курага, Лимон, Лимонна кислота, Обліпиха, Оцет, Цукор, Яблука
Зміст
Тонкощі варіння напою з гарбуза
Перед тим, як зайнятися приготуванням гарбузового компоту, варто навчитися правильно вибирати основний складник:
- Найсолодшим сортом цього овочу вважається мускатний гарбуз. У них яскравий, ароматний, ніжний, маслянистий та неймовірно смачний м’якуш. Зазвичай саме гарбуз цього сорту куштують сирим.
- Краще обирати невеликі за розміром плоди, тому що їхня серединка найсолодша.
- Часто на ринках або магазинах гарбуз продають у розрізаному вигляді. Зупиняти свій вибір на ньому не рекомендується, через те що на такий овоч потрапили різні бактерії, що можуть викликати хвороби інфекційного характеру.
- Гарбузову шкірку слід ретельно промацати та оглянути, щоб не опустити, гнилі та пошкоджені місця.
Підготовка гарбуза
Перед тим, як починати готувати гарбузовий компот, овоч, звичайно ж, треба помити щіткою в мильній воді. Потім зняти тверду шкірку та видалити насінини з середини. Нарізати найзручніше гострим ножем. Форма нарізки – кубики (до 2 см). Слід старатися, щоб вони були однаковими, інакше шматки приготуються не рівномірно, а від цього залежить колір напою.
Компот з гарбуза в каструлі
Простий спосіб
Для даного рецепту знадобиться підготувати лише три складники:
- 300 грамів гарбуза;
- 2 літри води;
- 150 грамів цукрового піску.
Всі інгредієнти необхідно помістити в каструлю та поставити варитися на повільний вогонь, доки овоч не буде готовим (готовність перевіряється зубочисткою чи гострим ножем, вони повинні легко входити в плід), а гарбузові часточки при цьому будуть тримати форму.
Подавати компот краще тоді, коли він добре настоїться. Доречним в стаканчиках з гарбузовим напоєм буде лід.
З курагою та яблуками
Готуючи за цим рецептом, слід підготувати 2 кисло-солодкі яблука: помити їх, видалити з серединки насінини та розділити на 8 частин. А ще 100 грамів кураги, яку потрібно просто ретельно промити під проточною водою.
Потім слід зварити сироп з 2 літрів води та 100 грамів цукру. До киплячого розчину спочатку слід вкинути курагу та проварити 10 хвилин, після неї – нарізаний гарбуз, а після – яблуко.
Далі каструлю з компотом необхідно накрити кришкою та залишити на плиті на 25 хвилин, за цей час гарбуз та яблука стануть м’якими.
Перед споживанням, гарбузовий напій повинен самостійно остигнути.
Дуже цікаво буде переглянути відео від каналу «Lana San», де йдеться про приготування корисного гарбузового компоту:
Компот із гарбуза на зиму
З ананасовим смаком
Насамперед треба зайнятися приготуванням розчину: четвертину чайної ложки лимонної кислоти розвести в одному літрі води. Потім у підкислену рідину слід вкинути половину кілограму нарізаного гарбуза та залишити його на кухні на 8 годин, щоб «маринувався». Через 7 годин до овочу необхідно додати 30 грамів 9% оцту.
Після цього в посудину з гарбузом необхідно додати 200 грамів цукрового піску та відправити її на вогонь. Варити плоди варто не більше, ніж пів години, час від часу помішуючи. Дуже важливо стежити, щоб гарбуз не перетворився у кашоподібну масу.
Готовий напій потрібно розлити в скляну тару знезаражену термічним шляхом та закупорити кришками.
З ананасовим соком
Літр води та пів літра ананасового соку (будь-якого виробника) необхідно з’єднати в одній посудині. Потім до ароматної рідини слід відправити нарізаний гарбуз і поставити варитися суміш на 15 хвилин. Після цього в компот слід всипати цукор (250 грамів) та порошок лимонної кислоти (1/2 ч. л.). Коли напій покипить на середньому вогні 5 хвилин, його можна розливати в попередньо простерилізовані банки.
З апельсином
Насамперед необхідно взяти 1 середній апельсин та зняти з нього цедру, найпростіше це зробити за допомогою спеціальної тертки. Потім зняти з нього білу шкірку, розрізати м’якуш на шматочки та видалити з серединки насінини.
Після цього в каструлю слід влити 2 літри води. Коли вона закипить, то до неї треба додати 300 грамів гарбузових шматочків та нарізаний апельсин. Після 10 хвилин варіння, треба вкинути апельсинову цедру та кип’ятити компот ще протягом 10 хвилин. Потім його можна відразу розливати в заздалегідь простерилізовану скляну тару.
Під час того, коли вариться гарбузовий напій, в посудину з ним можна помістити декілька гвоздичок або паличку кориці (тут усе залежить від смакових уподобань), але перед закатуванням банок ароматні спеції необхідно вийняти.
З гарбуза з лимоном
Усі складники розраховані на трилітрову банку:
- 2 лимони;
- 400 грамів очищеного гарбуза;
- пів кілограму цукру;
- вода.
Спочатку гарбуз треба нарізати на кубики, помістити його в маленьку каструльку та залити кип’ятком. Він повинен варитися на середньому вогні 10 хвилин. Готовий гарбуз разом з рідиною потрібно перекласти в чисту 3 л банку.
Лимон слід помити та нарізати кружечками (5-6 мм). Шкірку зрізати не треба, а насінинки слід видалити. Нарізаний цитрус слід помістити зверху на відварений гарбуз.
Потім, потрібно скип’ятити воду та залити нею банку з оригінальною гарбузовою заготівлею до горлечка. Тару з компотом слід прикрити чистою кришкою та залишити настоятися протягом 10 хвилин.
Коли пройде зазначений час рідину необхідно злити в каструлю, додати до неї цукор та ще раз прокип’ятити. Насамкінець, гарячий сироп треба залити до фруктово-овочевої основи гарбузово-цитрусового напою та закупорити банку.
Після цього компот необхідно загорнути чимось теплим і залишити остуджуватись, а потім віднести зберігатися в прохолодне приміщення.
З обліпихою
Процес варіння компоту за цим рецептом складається з декількох етапів.
Насамперед в знезаражені термічним шляхом банки треба помістити нарізаний гарбуз (форма нарізки довільна, але товщина не повинна перевищувати 1 см).
Посудину з овочем слід залити кип’ятком, в якому гарбуз повинен настоятись 10 хвилин. Потім основу для компоту необхідно злити в каструлю.
Після цього треба зайнятися підготовкою обліпихи (потрібно дві склянки ягід). Її треба сполоснути в прохолодній воді та відкинути на друшляк. Після того як настій гарбуза почне кипіти, до нього треба помістити обліпихові ягоди та проварити його ще 5 хвилин. Потім відвар потрібно процідити, а ягоди віджати.
Опісля в ягідно-овочеву рідину слід додати 2 стакани цукру. Він добре розчиниться на плиті, тому каструлю ще на кілька хвилин треба поставити на вогонь.
Потім розпарені гарбузові шматки слід залити гарячим сиропом та закупорити скляну тару стерильною кришкою.
Заготівлю варто накрити чимось теплим, щоб остуджувалась, а потім можна переносити її в місце, де вона буде зберігатися.
Канал «Знайди свій рецепт» пропонує переглянути два відеорецепти, де розповідається як ще можна приготувати овочевий напій з гарбуза:
З яблуками
Для початку слід нарізати два складники: 400 грамів гарбуза та 600 грамів кисло-солодких яблук (у них повинен бути твердий м’якуш, щоб під час приготування вони не перетворилися в пюре).
Гарбузові шматочки треба помістити в каструлю, з 2 літрами води та дати йому покипіти протягом 5 хвилин. Потім сюди ж слід вкинути яблука та варити ще 5 хвилин.
Насамкінець в компот потрібно всипати 350 грамів цукрового піску. Коли він повністю розчиниться напій можна розливати в стерильні банки та закатувати їх металевими кришками.
Ще не варто забувати про те, що гарбуз є головним інгредієнтом багатьох солодких десертів (пастила, мармелад, цукати, повидло).