Компот з чорної смородини на зиму без стерилізації

Рецепт домашнього компоту з чорної смородини найбільше може зацікавити мам, які шукають корисні рецепти консервованих фруктів для своїх малюків. А цей спосіб заготовлювання смородини ще й не потребує стерилізації, тому займе менше часу. Взимку смородиновий напій можна пити, наливаючи з банки або готувати з нього желе чи інші десерти. Неймовірний смак літа та яскравий відтінок компоту із задоволенням буде до смаку і дорослим членам вашої родини.

Домашня заготовка має прості складові. А про користь такої ягоди годі й розповідати. Адже це такі цінні у холодну пору року вітамінки, пектини, мікроелементи, що наповнюють ваш організм здоров’ям.
Ідеально було б отримати компот зі смородини, якщо у вас ще і є можливість збирати свій врожай. Бо ви вгадаєте найкращий момент для збору врожаю.

Пропонуємо детальний покроковий рецепт з фото, щоб навіть недосвідчена господиня зрозуміла усі тонкощі приготування смородинового напою.

Компот з чорної смородини без стерилізації

Отже, що вам треба:

  • 250-300 грамів чорної смородини;
  • 3 літри води;
  • 250-300 грамів цукру.

Це розрахунок інгредієнтів для приготування 3-х літрової банки оригінального смородинового компоту.

Як зварити компот з чорної смородини на зиму без стерилізації

Спочатку треба зайнятися приготуванням тари.
Вимиту ретельно банку слід простерилізувати. Можете зробити це у духовці, яку треба поставити на розігрів. Сполосніть банку у гарячій воді та ще вологу поставте всередину духовки, перевернувши горлечком донизу. Тримайте тут тару 15-20 хвилин при високій температурі, а потім вимкніть температуру цієї кухонної техніки. Почекайте, поки ця банка охолоне разом із духовкою і, лише потім можете її вийняти.

Тепер візьміть чисту каструлю та поставте на вогонь.

Компот з чорної смородини без стерилізації

Зібрану смородину переберіть, видаляючи пошкоджені плоди та усяке сміття – листя та гілочки. Перемийте ягоди та хай постоять, щоб просохнути. Уважно висипайте смородину в банку.

Компот з чорної смородини без стерилізації

Дочекайтесь, поки вода закипить. А потім висипте цукор, перемішуючи та спостерігаючи, коли він добре розчиниться. Хай вода ще 5 хвилин побулькає і після цього сироп готовий, щоб додавати до смородини у банку.

На цьому етапі є один важливий нюанс – гарячу рідину не виливайте зразу усю. Ліпше тоненьким струмочком, щоб банка випадково не тріснула від різниці температур. Або робіть це за три рази. Налили меншу частину сиропу, через кілька хвилин ще додайте, а потім через деякий час вже вилийте сироп аж до краю горлечка.

Тепер залишилося гарно закрутити кришкою. Прокип’ятіть її п’ять хвилин, щоб така стерилізація додала вам впевненості, що банка зі смородиновим компотом простоїть майже до весни.

Компот з чорної смородини без стерилізації

Гарячий компот у банці ще треба укутати ковдрою, щоб процес стерилізації ягід максимально подовжився. Наступного дня банку із заготовкою вже можете дістати із теплого сховища та перенести у місце для подальшого зберігання.

Відповідно до цього рецепту консервованого компоту зі смородини можете зробити ту кількість банок із напоєм, яку вам дозволяє наявність інгредієнтів.

Ах, як довго можна дивитись на смарагдовий неповторний відтінок компоту! Смак насичений, із кислинкою та натуральний за складом. Ваші дітки полюблять цей компот. Він однозначно кращий за багато магазинних напоїв. Та й готувати його напрочуд просто й зрозуміло. Передавайте цей корисний рецепт своїм подругам, у яких малі діти залюбки будуть насолоджуватися смородиновою смакотою.

Зберігайте заготовку зі смородини у підвалі, погребі чи іншому прохолодному приміщенні.