У черемхи (черемшини, черемухи, лат Prunus padus) дуже короткий сезон збору і потрібно встигнути заготовити її на зиму або, хоча б, зберегти до осені. Плоди черемхи сушать, варять з них варення, роблять настоянки і компоти. Але, щоб не отримати взимку розчарування, готувати такі заготовки потрібно правильно. Черемуха не любить тривалу термічну обробку. Від цього вона втрачає смак і аромат. Тому, варити компот з черемхи потрібно дуже акуратно і швидко.
Інгредієнти: Лимонна кислота, Цукор, Черемха
Як приготувати компот з черемхи на зиму
Розпочинаючи готувати любі заготовки з черемшини на зиму, для початку, приготуйте бутлі. Помийте, простерилизуйте їх і обсушить.
Для компоту з чермшини підготуйте інгредієнти:
- 1 кг черемхи;
- води – 1,5 літра;
- цукру – 1,5 склянки (450 гр);
- лимонної кислоти – 1 ч.л.
Складіть відокремлені від китиць ягоди в друшляк і промийте під проточною холодною водою.
Налийте в каструлю воду і закип’ятіть її. Висипте ягоди в киплячу воду і бланшируйте їх протягом 3 хвилин, не більше.
Відкиньте ягоди на друшляк і розкладіть їх відразу по бутлях. Для цього використовуйте ложку, тому, що ягоди гарячі. Прикрийте бутлі кришками і нехай постоять.
У воду, де ви бланшувати черемху, додайте цукор і помішуючи доведіть до кипіння. Сироп потрібно варити не менше 5 хвилин, навіть після того, як цукор повністю розчиниться.
Всипте в сироп лимонну кислоту і тепер можна заливати цим сиропом черемху, яка чекає його в банках.
Сироп потрібно заливати по саму кришку. Адже пастеризувати компот ми не будемо і потрібно, щоб повітря залишилося якомога менше.
Закаточним ключем закрийте банки, переверніть їх кришками вниз і укутайте. Нехай постоять 10-12 годин.
Після цього, компот потрібно винести в прохолодне темне місце. Спочатку компот не вражає кольором. Він блідо-рожевий і зовсім не апетитний.
Але через два тижні ви побачите, що компот набув більш насичений колір і вже став схожий на те, перед чим встояти неможливо.
Як правильно зварити компот з черемхи демонструє і цей відео-рецепт. Зробіть таку заготовку на зиму в домашніх умовах швидко, просто та смачно.