Компот з брусниці: добірка кращих рецептів - як приготувати брусничний компот на зиму і на кожен день

Компот з брусниці: добірка кращих рецептів – як приготувати брусничний компот на зиму і на кожен день

Ні для кого не секрет, що лісові ягоди містять в собі багато вітамінів і корисних речовин, мають просто чудодійні цілющі властивості. Знаючи це, багато хто намагається запастися ними про запас або, по можливості, купувати в магазинах в замороженому вигляді. Сьогодні ми поговоримо про брусницю, і про способи приготування з цієї ягоди корисного напою – компоту.

Яку ягоду використовувати

Для варіння компоту можна брати свіжу ягоду. Її зазвичай збирають на початку вересня на сирих болотистих місцевостях. Крім варіння компотів, зі свіжої брусниці готують сироп , варять варення або мочать у воді з цукром .

Компот з брусниці

Заморожений продукт, який можна знайти на прилавках магазинів або в засіках своєї морозильної шафи, також є відмінною основою для компотів.

Вітамінізований напій запасливі господині готують і з сушених плодів брусниці.

Рецепти брусничного компоту в каструлі

Простий спосіб

У каструлі кип’ятять 1,5 літра води. У гарячу воду закладають цукор (150 грам) і, перемішуючи, домагаються його повного розчинення. Потім в сироп кладуть 250 грам свіжої брусниці, і чекають закипання рідини. Для збереження вітамінів, варіння продовжують не більше 3 хвилин, а потім закривають каструлю кришкою. Щоб смак напою був максимально насиченим, його настоюють не менше 5 годин.

Компот з брусниці

Вітамінний брусничний компот з журавлиною

Цей рецепт ідеально підходить для лікування простудних і вірусних захворювань.

В 1 літрі води розчиняють 100 грам цукру. Масу доводять до кипіння і закладають в неї 100 грам свіжої брусниці. Через 3 хвилини варіння на мінімальному вогні, компот проціджують, а ягоди продавлюють через марлю, щоб видалити шкірку.

Журавлину (50 грам) перетирають через металеве сито і вітамінне пюре додають в компот. Доводять напій до кипіння, але не кип’ятять. Перед тим як розливати десерт по склянках, йому дають час самостійно охолонути під кришкою.

Компот з брусниці

З замороженої брусниці з яблуками

Солодкі яблука (2 штуки) миють і ріжуть кубиками або пластинками. При другому варіанті нарізки час на варіння компоту можна скоротити. Яблучну нарізку закладають в киплячий сироп, зварений з 2 літрів води і 150 грам цукрового піску. Через 10 хвилин активного кипіння під кришкою, в компот вводять заморожені ягоди (250 грам) брусниці, і, проваривши напій протягом 3 хвилин, вимикають вогонь.

Настояний компот подають до столу в гарячому або холодному вигляді. При бажанні напій можна процідити.

Компот з брусниці

З сухих плодів з імбиром і лимоном

Компот з сушеної брусниці найкраще варити в каструлі мультиварки. Ягоди при цьому не потрібно вимочувати або попередньо заливати окропом.

Для приготування напою в чашу мультиварки кладуть жменю сухої брусниці, 3 кружальця лимона разом з шкіркою і 3 пластинки свіжого кореня імбиру. Продукти заливають 2 літрами холодної води. Варять компот при закритій кришці протягом години. Програму можна вибрати на свій розсуд «Суп» або «Тушкування».

Готовий компот залишають під кришкою ще на 3-4 години, щоб смак напою став більш насиченим. При цьому функцію підтримки температури відключають.

Компот з брусниці

Компот з брусниці на зиму

Напій з грушами зі стерилізацією

Стиглі, але не перезрілі, груші миють і вичищають серцевину від кісточок. Залежно від розміру плодів, їх ріжуть на 4 або 8 частин.

Чисті баночки невеликого розміру (700-800 мілілітрів) наповнюють брусницею на 1/3. Зверху, до половини обсягу банки, укладають грушеву нарізку.

На плиті варять сироп (на 1 літр води беруть 150 г цукру). Киплячою рідиною заливають ягідно-фруктову основу компоту, і прикривають банки стерильними кришками.

Заготівлю ставлять в широку каструлю з водою і відправляють на плиту для стерилізації .

Компот з брусниці

Через 15 хвилин кришки щільно загвинчують або закручують спеціальним закаточним ключем.

Без стерилізації з яблуками

Яблука промивають, звільняють від насіннєвих коробок і ріжуть часточками. У чисті банки, які пройшли стерилізацію , кладуть ягоди з яблучною нарізкою. Киплячою водою заливають ємності до самого краєчка горлечка. Зверху банки накривають ошпареними окропом кришками і залишають «відпочивати» на 15 хвилин.

Після цього воду зливають назад у варильну каструлю і додають до неї 2 склянки цукру. Солодкий сироп проварюють протягом 5 хвилин, і  знову заливають ним брусницю з яблуками.

Після цього заготовку відразу ж закручують і вкривають пледом або теплим рушником. Через добу брусничний компот можна відставляти на зберігання до решти домашньої консервації.

Канал «Домашні клопоти» ділиться з вами відео-уроком заготовки брусничного компоту на зиму