Ні для кого не секрет, що лісові ягоди містять в собі багато вітамінів і корисних речовин, мають просто чудодійні цілющі властивості. Знаючи це, багато хто намагається запастися ними про запас або, по можливості, купувати в магазинах в замороженому вигляді. Сьогодні ми поговоримо про брусницю, і про способи приготування з цієї ягоди корисного напою – компоту.
Інгредієнти: Брусниця, Вода, Груші, Журавлина, Заморожена брусниця, Імбир, Лимон, Сушена брусниця, Цукор, Яблука
Зміст
Яку ягоду використовувати
Для варіння компоту можна брати свіжу ягоду. Її зазвичай збирають на початку вересня на сирих болотистих місцевостях. Крім варіння компотів, зі свіжої брусниці готують сироп , варять варення або мочать у воді з цукром .
Заморожений продукт, який можна знайти на прилавках магазинів або в засіках своєї морозильної шафи, також є відмінною основою для компотів.
Вітамінізований напій запасливі господині готують і з сушених плодів брусниці.
Рецепти брусничного компоту в каструлі
Простий спосіб
У каструлі кип’ятять 1,5 літра води. У гарячу воду закладають цукор (150 грам) і, перемішуючи, домагаються його повного розчинення. Потім в сироп кладуть 250 грам свіжої брусниці, і чекають закипання рідини. Для збереження вітамінів, варіння продовжують не більше 3 хвилин, а потім закривають каструлю кришкою. Щоб смак напою був максимально насиченим, його настоюють не менше 5 годин.
Вітамінний брусничний компот з журавлиною
Цей рецепт ідеально підходить для лікування простудних і вірусних захворювань.
В 1 літрі води розчиняють 100 грам цукру. Масу доводять до кипіння і закладають в неї 100 грам свіжої брусниці. Через 3 хвилини варіння на мінімальному вогні, компот проціджують, а ягоди продавлюють через марлю, щоб видалити шкірку.
Журавлину (50 грам) перетирають через металеве сито і вітамінне пюре додають в компот. Доводять напій до кипіння, але не кип’ятять. Перед тим як розливати десерт по склянках, йому дають час самостійно охолонути під кришкою.
З замороженої брусниці з яблуками
Солодкі яблука (2 штуки) миють і ріжуть кубиками або пластинками. При другому варіанті нарізки час на варіння компоту можна скоротити. Яблучну нарізку закладають в киплячий сироп, зварений з 2 літрів води і 150 грам цукрового піску. Через 10 хвилин активного кипіння під кришкою, в компот вводять заморожені ягоди (250 грам) брусниці, і, проваривши напій протягом 3 хвилин, вимикають вогонь.
Настояний компот подають до столу в гарячому або холодному вигляді. При бажанні напій можна процідити.
З сухих плодів з імбиром і лимоном
Компот з сушеної брусниці найкраще варити в каструлі мультиварки. Ягоди при цьому не потрібно вимочувати або попередньо заливати окропом.
Для приготування напою в чашу мультиварки кладуть жменю сухої брусниці, 3 кружальця лимона разом з шкіркою і 3 пластинки свіжого кореня імбиру. Продукти заливають 2 літрами холодної води. Варять компот при закритій кришці протягом години. Програму можна вибрати на свій розсуд «Суп» або «Тушкування».
Готовий компот залишають під кришкою ще на 3-4 години, щоб смак напою став більш насиченим. При цьому функцію підтримки температури відключають.
Компот з брусниці на зиму
Напій з грушами зі стерилізацією
Стиглі, але не перезрілі, груші миють і вичищають серцевину від кісточок. Залежно від розміру плодів, їх ріжуть на 4 або 8 частин.
Чисті баночки невеликого розміру (700-800 мілілітрів) наповнюють брусницею на 1/3. Зверху, до половини обсягу банки, укладають грушеву нарізку.
На плиті варять сироп (на 1 літр води беруть 150 г цукру). Киплячою рідиною заливають ягідно-фруктову основу компоту, і прикривають банки стерильними кришками.
Заготівлю ставлять в широку каструлю з водою і відправляють на плиту для стерилізації .
Через 15 хвилин кришки щільно загвинчують або закручують спеціальним закаточним ключем.
Без стерилізації з яблуками
Яблука промивають, звільняють від насіннєвих коробок і ріжуть часточками. У чисті банки, які пройшли стерилізацію , кладуть ягоди з яблучною нарізкою. Киплячою водою заливають ємності до самого краєчка горлечка. Зверху банки накривають ошпареними окропом кришками і залишають «відпочивати» на 15 хвилин.
Після цього воду зливають назад у варильну каструлю і додають до неї 2 склянки цукру. Солодкий сироп проварюють протягом 5 хвилин, і знову заливають ним брусницю з яблуками.
Після цього заготовку відразу ж закручують і вкривають пледом або теплим рушником. Через добу брусничний компот можна відставляти на зберігання до решти домашньої консервації.
Канал «Домашні клопоти» ділиться з вами відео-уроком заготовки брусничного компоту на зиму