Насправді, цей рецепт приготування компоту підходить як для темних сортів винограду, так і для білих. Але є одне але – білий виноград набагато корисніше для організму. У ньому міститися іони срібла, які, як ми знаємо, мають бактерицидні властивості. Складність приготування компоту з винограду полягає в тому, щоб знищити дріжджові грибки, які присутні на ягодах. Вони потрібні для бродіння, при приготуванні вина, але у випадку з компотом вони абсолютно зайві. Тому, дізнаймося як правильно зробити компот з білого винограду на зиму без стерилізації.
Інгредієнти: Білий виноград, Цукор
Перш ніж перейти до рецептів слід зазначити, що обривати ягоди від гілочок не обов’язково. Це ніяк не впливає на смак компоту і робіть так, як вам зручніше. Для початку, просто складіть виноград в миску і залийте його холодною водою. Нехай полежить хвилин 15-20, а ви в цей час приготуйте бутлі. Їх обов’язково потрібно простерилізувати і висушити.
Вибираючи виноград, відразу перевіряйте його на наявність підгнилих ягід. Якщо якась ягідка трохи всохла, але на ній немає цвілі або слідів гниття, то її можна залишити. Розкладіть грона винограду на тканинний рушник, щоб вони трохи обсохли.
Як приготувати компот з білого винограду на зиму без стерилізації
Закип’ятіть в каструлі воду. Складіть виноград в банки, щоб вони були заповнені не більше, ніж на половину, якщо це грона, і на 1/3, якщо ви очистили ягоди від гілочок.
Залийте виноград окропом і прикрийте металевими кришками.
Через 15-20 хвилин злийте воду з банок назад в каструлю і додайте цукровий пісок з розрахунку 0,5 кг цукру на 1 трьох літрову банку. Якщо виноград дуже солодкий, цукру можна брати менше.
Зваріть сироп. Дочекайтесь поки цукор повністю розчиниться у воді і кип’ятіть його ще 3-5 хвилин.
Залийте киплячим сиропом банки і відразу ж закаточним ключем закрутіть кришки. Переверніть бутлі з компотом кришками вниз і укутайте їх теплим покривалом. Це і буде, начебто, додаткова пастеризація, яка не завадить у випадку з виноградом.
Зберігати компот з білого винограду слід в прохолодному темному місці, де температура стабільна і не перевищує +15-17 градусів. У таких умовах виноградний компот може стояти протягом року і ви можете не побоюватися отримати замість нього вино.
Ще один смачний та простий рецепт приготування компоту з білого винограду демонструє відео-рецепт.