Навіть один ковток липового гарячого напою з солодким медом нагадає вам про спекотну літню пору. Перед очима, як у казці, постане картина запашних квітучих суцвіть, а над ними гудуть бджілки та мед збирають. Чай із липи – найперше, що ви згадуєте, коли починає боліти горло чи з’являються інші симптоми застуди. Відваром липи можна й полощити горло. Речовини липового цвіту мають цілий ряд властивостей: зменшують в’язкість крові, покращують роботу жовчного міхура та нирок, знімають запалення та високу температуру й стабілізують роботу нервової системи. Липу можете купити у будь-якій аптеці. Та, мабуть, краще заготовити її на зиму самостійно, тим паче, що це дерево є майже у кожному парку чи лісі.
Інгредієнти: Липовий цвіт
Зміст
Як правильно збирати липу
Якщо ви не вперше збираєте лікарські рослини, то вже добре засвоїли, що їх треба зривати якнайдалі від загазованих шляхів та заводів. Квіти липи потрібно збирати у першій половині дня після того, як роса добре випарувалась. У дощовий день, звичайно, не слід обривати суцвіття липи. Почекайте більш сухої погоди.
Для подальшого засушування вам краще всього підійдуть гілочки з напіврозпущеними бутонами. Або – на суцвітті лише частина квіток вже розпустилися, а інша – ще ні. Тож намагайтеся встигнути не проґавити сезон цвітіння липи, бо згодом туди поналазять усякі дрібні комашки або бутони зів’януть.
Як правильно сушити липу
На відкритому повітрі
Після того, як ви прийшли додому з липовим врожаєм, зразу ж покладіть квіти для просушування. Розстелити їх бажано на бавовняну тканину або чистий папір. Сушити потрібно у тіні, щоб було природне провітрювання. Якщо це квартира, то на підвіконні або на балконі, але не на сонячній стороні. Якщо буде суха погода і ви рівномірно будете перемішувати сировину, то повністю висушену липу отримаєте уже через 2-3 дні.
У сушарці
Липовий цвіт чудово засушується в електросушарці. На кожен піддон викладіть не товстий шар свіжозірваних суцвіть. Як правило, виробники сушарок передбачають спеціальний режим для засушування фіто зборів. Якщо на вашому обладнанні є відповідна позначка – відрегулюйте саме на такий режим. Якщо такого немає, то достатньо відмітити температуру +40-45 та залишити липу для висушування на 7-8 годин.
Перегляньте, будь ласка, відео “Корисних порад” про правила заготовлювання липових квітів.
Щоб визначити правильність просушування квіток липи, зверніть увагу на такі властивості: вони ламкі на дотик, жовтуватого відтінку і майже не пахнуть. Легкий аромат ви відчуєте уже при заварюванні.
Як зберігати липовий цвіт
Готовий висушений продукт із квіток липи тримайте у паперових пакетах або мішечках з натуральної тканини у сухій місцині. Це може бути шафа, на балконі чи на кухні. Головне, щоб там було темно та регулярно провітрювалось.
Чим цінна липа, так це те, що ви можете готувати з неї напої чи інші лікувальні засоби на протязі 3-х років.
Як ви побачили, заготовлювати липовий цвіт надзвичайно легко. А ще приємніше, коли ви засушили квітки самостійно. Для себе чи для будь-кого із вашої родини липовий чай з ніжним смаком буде приємнішим за різноманітні аптечні ліки.