Класична болгарська Лютениця з баклажанами на зиму

Пропоную господаркам на замітку рецепт дуже смачного гострого соусу з печених овочів. Соус цей називається Лютениця, а готувати його будемо по-болгарському рецепту. Назва страви походить від слова «люто», тобто “гостро”.

Процес приготування Лютениці трудомісткий, але вона вже точно не розчарує любителів гострих приправ.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Складові:

  • перець болгарський – 2 кг;
  • баклажани – 1 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • часник – 200 гр;
  • пісок цукровий – 150 гр;
  • масло рослинне – 200 мл;
  • оцет – 100 мл;
  • сіль – 2 ст.л. (Без гірки);
  • перець гіркий – 4 стручка.

Починаємо готувати з правильного вибору овочів. Для приготування Лютениці по-болгарськи, салатний перець вибирайте обов’язково червоного кольору, на смакові якості колір перцю не впливає, зате колір готового соусу з червоним салатним перчиком буде більш апетитний. Баклажани обов’язково візьміть великі. У великих плодах буде більше м’якоті, яка потрібна нам для густоти соусу. Томати намагайтеся вибирати соковиті і стиглі (можна навіть трохи перезрілі).

Як приготувати лютеницю на зиму в домашніх умовах

На початку приготування Лютениці нам потрібно під проточною водою вимити томати, баклажани і салатний перець.

Далі, синенькі ми спечемо в духовці на середньому вогні.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

За часом, великого розміру плоди запікаються, як правило, протягом півгодини.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

З охололих печених баклажанів нам потрібно зняти шкірку.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

А баклажанну м’якоть подрібнити на блендері або м’ясорубці.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

На наступному етапі ми запікаємо на деці в духовці протягом двадцяти хвилин салатний перчик.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

У процесі запікання духовку потрібно кілька разів відкривати і перевертати його так, щоб він спікся рівномірно.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Запечений перець, складаємо в глибоку миску і затягуємо харчовою плівкою.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Перчики повинні «пропотіти» під плівкою десять хвилин. Після цього, ми легко знімаємо з них зовнішні плівочки і видаляємо серединки.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Очищену м’якоть подрібнюємо за допомогою блендера або м’ясорубки.

Щоб консистенція готової Лютениці була приємною і однорідною і у томатів нам, також, потрібно зняти шкірку. Щоб зробити це легко, надрізаємо шкурку помідорів хрест-навхрест і бланшуємо їх протягом 2-3 хвилин в окропі.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Після такої процедури шкірка з томатів дуже легко знімається руками.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Очищені від шкірки помідори, теж, перемелює як і перець з синенькими.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Томатне пюре виливаємо в ємність з нержавіючої сталі, доводимо до кипіння і на середньому вогні, періодично помішуючи, варимо протягом півгодини.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Поки вариться томатне пюре – ми чистимо від шкірки часник, а у гіркого перцю видаляємо насіння з плодоніжкою.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Перемелюємо.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

У уварене до потрібної густоти томатне пюре додаємо подрібнені салатний перець, сині, перемішуємо і доводимо масу до кипіння.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Потім, додаємо цукор сіль, гострий перець з часником і кип’ятимо нашу заготовку на маленькому вогні ще десять хвилин.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Вимикаємо вогонь, додаємо в лютеницю оцет, перемішуємо і в гарячому вигляді фасуємо в заздалегідь вимиті баночки об’ємом 0,5 л.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Банки накриваємо кришками і ставимо стерилізувати на п’ятнадцять хвилин.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Після стерилізації кришечки закручуємо, а банки ставимо остигати.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Додаткового укутування наша заготовка вже не вимагає.

Так, праці на приготування болгарської Лютениці витрачено чимало, але приправа вийшла приємної густої консистенції, гостра і смачна – ну, просто, пальчики оближеш.

Лютениця з баклажанами по-болгарськи

Лютениця по-болгарськи добре йде з м’ясом, рибою або просто зі свіжим хлібом. Також, цей ароматний і смачний соус можна додавати в перші страви.