Пропоную господаркам на замітку рецепт дуже смачного гострого соусу з печених овочів. Соус цей називається Лютениця, а готувати його будемо по-болгарському рецепту. Назва страви походить від слова «люто», тобто “гостро”.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Гіркий перець, Оцет, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Цукор, Часник
Процес приготування Лютениці трудомісткий, але вона вже точно не розчарує любителів гострих приправ.
Складові:
- перець болгарський – 2 кг;
- баклажани – 1 кг;
- помідори – 3 кг;
- часник – 200 гр;
- пісок цукровий – 150 гр;
- масло рослинне – 200 мл;
- оцет – 100 мл;
- сіль – 2 ст.л. (Без гірки);
- перець гіркий – 4 стручка.
Починаємо готувати з правильного вибору овочів. Для приготування Лютениці по-болгарськи, салатний перець вибирайте обов’язково червоного кольору, на смакові якості колір перцю не впливає, зате колір готового соусу з червоним салатним перчиком буде більш апетитний. Баклажани обов’язково візьміть великі. У великих плодах буде більше м’якоті, яка потрібна нам для густоти соусу. Томати намагайтеся вибирати соковиті і стиглі (можна навіть трохи перезрілі).
Як приготувати лютеницю на зиму в домашніх умовах
На початку приготування Лютениці нам потрібно під проточною водою вимити томати, баклажани і салатний перець.
Далі, синенькі ми спечемо в духовці на середньому вогні.
За часом, великого розміру плоди запікаються, як правило, протягом півгодини.
З охололих печених баклажанів нам потрібно зняти шкірку.
А баклажанну м’якоть подрібнити на блендері або м’ясорубці.
На наступному етапі ми запікаємо на деці в духовці протягом двадцяти хвилин салатний перчик.
У процесі запікання духовку потрібно кілька разів відкривати і перевертати його так, щоб він спікся рівномірно.
Запечений перець, складаємо в глибоку миску і затягуємо харчовою плівкою.
Перчики повинні «пропотіти» під плівкою десять хвилин. Після цього, ми легко знімаємо з них зовнішні плівочки і видаляємо серединки.
Очищену м’якоть подрібнюємо за допомогою блендера або м’ясорубки.
Щоб консистенція готової Лютениці була приємною і однорідною і у томатів нам, також, потрібно зняти шкірку. Щоб зробити це легко, надрізаємо шкурку помідорів хрест-навхрест і бланшуємо їх протягом 2-3 хвилин в окропі.
Після такої процедури шкірка з томатів дуже легко знімається руками.
Очищені від шкірки помідори, теж, перемелює як і перець з синенькими.
Томатне пюре виливаємо в ємність з нержавіючої сталі, доводимо до кипіння і на середньому вогні, періодично помішуючи, варимо протягом півгодини.
Поки вариться томатне пюре – ми чистимо від шкірки часник, а у гіркого перцю видаляємо насіння з плодоніжкою.
Перемелюємо.
У уварене до потрібної густоти томатне пюре додаємо подрібнені салатний перець, сині, перемішуємо і доводимо масу до кипіння.
Потім, додаємо цукор сіль, гострий перець з часником і кип’ятимо нашу заготовку на маленькому вогні ще десять хвилин.
Вимикаємо вогонь, додаємо в лютеницю оцет, перемішуємо і в гарячому вигляді фасуємо в заздалегідь вимиті баночки об’ємом 0,5 л.
Банки накриваємо кришками і ставимо стерилізувати на п’ятнадцять хвилин.
Після стерилізації кришечки закручуємо, а банки ставимо остигати.
Додаткового укутування наша заготовка вже не вимагає.
Так, праці на приготування болгарської Лютениці витрачено чимало, але приправа вийшла приємної густої консистенції, гостра і смачна – ну, просто, пальчики оближеш.
Лютениця по-болгарськи добре йде з м’ясом, рибою або просто зі свіжим хлібом. Також, цей ароматний і смачний соус можна додавати в перші страви.