Кетчуп з червоної аличі на зиму

Кетчуп можна робити не тільки з томатів. Наприклад, дуже смачний та цікавий соус виходить з червоної аличі. Саме цим рецептом ми з вами зараз і поділимося.Варто відзначити, що кетчуп можна приготувати і з жовтої аличі. Просто з червоної він виходить більш класичним. Але якщо немає плодів червоного кольору – беріть жовті. Смак від цього все одно не зміниться.

Кетчуп з червоної аличі

Щоб приготувати соус, треба взяти 3 кілограма слив. До речі, можна брати не тільки аличу, а й інші сорти.

Сливи необхідно добре вимити, скласти в каструлю, додати невелику кількість води та почати варити, аж доки плоди не розваряться. Потім отриману масу треба перетерти через сито та проварити ще 20-30 хвилин.

Кетчуп з червоної аличі

Є і другий варіант приготування. Необхідно видалити кісточки з сирої аличі, подрібнити її в блендері або комбайні та працювати з готовим пюре. Обидва варіанти можна використовувати, адже смак і аромат не втрачається ні під час виварювання, ні при збиванні в блендері.

Кетчуп з червоної аличі

Далі в пюре треба додати:

  • сіль – 3 столові ложки;
  • цукор – 0,5 літра;
  • хмелі-сунелі – 1 пакетик;
  • мелений коріандр – 2 чайні ложки;
  • солодкий червоний перець мелений – 1 столова ложка;
  • гострий перець – на смак.

Варіть пюре ще 15 хвилин, при цьому постійно перемішуйте масу дерев’яною лопаткою.

Кетчуп з червоної аличі

Після цього треба взяти 2 великі головки часнику та пропустити через часникодавку, а потім додати в кетчуп. Також покладіть 2 столові ложки томатної пасти та варіть ще 10 хвилин.

Але час, вказаний в рецепті, не є остаточним. Якщо ви бачите, що кетчуп надто рідкий – варіть ще. Також можна змінювати кількість цукру і солі. Загалом, робіть так, як подобається саме вам.

Кетчуп з червоної аличі

Готову масу треба розлити в баночки, стерилізувати 10-15 хвилин та закрутити кришками. Об’єм банок необхідно вибирати в залежності від того, наскільки швидко ви використаєте кетчуп. Бо якщо він стоятиме надто довго – може зіпсуватися.

Кетчуп з червоної аличі

Зберігати заготовку треба в приміщенні з кімнатною температурою. Тому можна поставити баночки в кухонну шафу, комору або льох.

Такий кетчуп можна використовувати до різних страв. По смаку він не поступається томатному.