Картопляний крохмаль – як зробити крохмаль з картоплі в домашніх умовах.

Крохмаль з картоплі ми, найчастіше, купуємо в магазинах або на ринку. Але, якщо добре вродила картопля і є бажання і вільний час, то картопляний крохмаль приготувати можна і самому, в домашніх умовах. Прочитайте рецепт і побачите, що зробити його дуже навіть реально.

Приготування починається з того, що перебираємо і сортуємо вихідний матеріал. Великі цілі картоплини відкладаємо на зиму для їжі, а з пошкодженої, дрібної, порізаної картоплі готуємо крохмаль.

Як приготувати крохмаль з картоплі в домашніх умовах самостійно.

Картопляний крохмаль

Відбраковану картоплю миємо і натираємо на тертці. Час від часу тертку поливаємо водою. Можна подрібнити картоплю і через соковижималку. В цьому випадку в готову суміш додаємо води стільки ж, скільки і картопляної маси.

Отриману кашку – складається з крохмалю, обривків шкірки і м’якоті. Її потрібно швидше профільтрувати. Фільтрувати потрібно швидко, тому що може початися гниття.

Для фільтрації потрібно пропустити перетерту масу через капронову панчоху, полотняний мішечок або марлю.

Якщо відфільтрована суміш вийшла недостатньо чиста, то можна пропустити її через фільтр ще раз.

Вийшло, так зване, крохмальне молоко.

Йому потрібно дати відстоятися, тоді крохмаль осяде на дно.

Верхню рідину зливаємо, а те, що залишилося на дні розкладаємо на картон або іншу рівну поверхню шаром не більше ніж 1 см і сушимо в духовці, в слабо натопленій печі, електросушарці або будь-яким іншим зручним для Вас способом. Головне – температура не повинна перевищувати 40°С, інакше крохмаль перетвориться в клейстер.

Висох крохмаль чи ні – визначаємо навпомацки.

І останній етап у виготовленні крохмалю вдома – розгортаємо його качалкою, щоб став розсипчастим.

Крохмаль з картоплі зберігається в закритій посудині довго і не втрачає своїх властивостей на відміну від кукурудзяного.

Картопляний крохмаль

Ось і все виготовлення. Як бачите, картопляний крохмаль приготувати на зиму – справа трудомістка, але зате можна цілу зиму робити смачні киселі, запіканки і соуси.