Капуста кольрабі з’явилася в Північній Європі в 1554-му році. А вже через 100 років вона була відома по всьому континенту. Сьогодні ця культура є дуже популярною скрізь. Тому варто знати про її калорійність та корисні якості.
Інгредієнти: Кольрабі
Кольрабі – це унікальна культура, яка не боїться ні холодів, ні шкідників. Її садять навіть на півночі.
Ця капуста є стеблеплодом. А їстівна її частина – це такий собі качан, який дуже схожий на качан звичайної капусти. До речі, можна їсти не тільки качан, а і молоде листя, б воно теж дуже корисне. В деяких країнах таке листя додають до багатьох страв.
Калорійність капусти кольрабі наступна: 42 калорії на 100 грамів. Це дуже мало, тому капусту треба їсти всім, навіть тим, хто дотримується суворої дієти. Адже вона не тільки не додає зайвих кілограмів, а ще і містить багато корисних речовин.
Вона покращує обмін речовин, глюкоза і фруктоза, що містяться в кольрабі, дають відчуття ситості. А пюре з такої капусти дуже корисне для малюків.
В кольрабі більше вітамінів, ніж в яблуках, а вітаміну С – як в лимоні. Також в ній містяться наступні корисні вітаміни і мінерали: A, B, B2, PP, кальцій, калій, фосфор, магній, кобальт, залізо. А ще в кольрабі є і білки.
Яка користь від кольрабі
Кольрабі дуже добре бореться з різноманітними інфекціями, тому її варто їсти тими, хто не хоче застудитися. Також вона заспокоює нерви завдяки вітамінам групи В. А ще є сечогінним засобом, добре впливає на нирки, печінку, селезінку, жовчний міхур. Якщо витиснути з кольрабі сік, ним можна лікувати кашель, а також різні запалення в порожнині рота. Ще ця капуста є профілактичним засобом від раку кишок.
Кольрабі знижує артеріальний тиск, допомагає при недокрів’ї. Людям з гепатитом рекомендують пити чверті склянки соку з 1 столовою ложкою меду 3-4 рази на день перед прийняттям їжі. Лікування повинно продовжуватися 10-14 днів.
А якщо відварити бадилля – можна використовувати такий відвар, як допоміжний засіб при лікуванні туберкульозу та астми.
Кольрабі можна їсти майже всім і завжди. Виключенням є люди з алергією, а також ті, хто має проблеми з шлунком, оскільки капуста підвищує кислотність шлункового соку.
Таку капусту можна зберігати свіжою в прохолодному місці. Або маринувати, консервувати, квасити, як і інші види капусти.