Копорський чай, приготовлений з листя зніту (Іван-чаю), можна робити в домашніх умовах. Такий чай відрізняється від чорного або зеленого побратима незвичайним насиченим ароматом, а також величезною кількістю корисних речовин. Самостійне його приготування вбереже ваш сімейний бюджет від додаткових витрат.
Інгредієнти: Іван чай
Зміст
Чим корисний Іван-чай
Хаменерій дуже корисна трава. Лікарі з давніх-давен використовували її для лікування безсоння, головних болів, розладів шлунку. Копорський чай, приготовлений з ферментованих листів зніту, – це цінне джерело вітамінів і мікроелементів, здатних позитивно впливати практично на всі життєво важливі органи людини.
Дивіться відео про користь Копорського чаю від каналу «Antonio Nemcd» – Користь чаю Іван-чай
Підготовка зніту до ферментації
Збір трави проводять в суху сонячну погоду, бажано, при зростаючому місяці. Квіти і листя збирають окремо одне від одного, так як ферментують тільки зелену масу рослини, а суцвіття просто сушать і додають вже в готовий сухий чай.
Хаменерій перебирають, видаляючи потемнілі і пошкоджені комахами листя. Мити зелень не рекомендується, так як на листі накопичується корисний пилок інших рослин, який також позитивно позначиться на корисності чаю.
Після збору Іван-чай потрібно підв’ялити. Це можна зробити трьома способами:
- На рівній поверхні. Листову масу викладають рівним шаром на тканині або папері і залишають, приблизно, на добу. Головна умова, щоб на траву не попадало пряме сонячне світло.
- У банці. Зелень щільно набивають в банку відповідного розміру, закривають кришкою і залишають на добу подалі від сонячних променів.
- У морозильній камері. Про цей спосіб поговоримо докладніше.
Як заморозити Іван-чай
Перебрані листя поміщають в невеликі пакети, які щільно упаковують. У такому вигляді кипрей відправляється в морозильну камеру, приблизно, на 12 годин. Якщо можливості зайнятися приготуванням чаю через встановлений час немає, то процес подальшої переробки листової маси можна відкласти на більш пізній термін.
Під впливом холоду, з соку рослини утворюються кристалики льоду, які руйнують структуру Іван-чаю. Після розморожування таку зелену масу буде набагато простіше підготувати до процесу ферментації.
Заморожені листя витягують з пакетів і викладають, шаром в декілька сантиметрів, на рівну поверхню, застелену рушником. Через 30-40 хвилин можна буде приступати скручування листя.
Ферментація Іван-чаю
Щоб листя зніту змінили свій трав’яний аромат на фруктовий, а також посилили свої корисні властивості, їх необхідно ферментувати.
Що таке ферментація? По суті своїй це звичайне бродіння, яке відбувається під дією ферментів, що виділяються самою рослиною.
Щоб зім’яти листя до утворення соку, потрібно застосувати деякі фізичні зусилля. Це можна зробити декількома способами:
- Вручну. Листя «вимішуються», як тісто, до того моменту, поки маса не змінить свій колір на більш темний, і не виділиться достатня кількість соку. Після морозильної камери це робити буде не дуже складно, так як мембрани листа вже значно пошкоджені дією холоду. В результаті такої обробки вийде крупнолистовий чай.
- Скручування листя між долонями. 10-15 листочків зніту прокручують в ковбаску до утворення соку. Після ферментації ковбаски ріжуть ножем, домагаючись розміру дрібнолистового чаю.
- Через м’ясорубку. Розморожені листя подрібнюють за допомогою ручної або електричної м’ясорубки, домагаючись при цьому їх гранульованого виду.
Замороження Іван-чаю набагато полегшує процес утворення соку, так необхідного для якісного проходження процесу ферментації.
Підготовлену зелень складають в емальований або пластиковий посуд, накривають вологим рушником і витримують при кімнатній температурі від 2 до 8 годин.
Щоб ферментація пройшла успішно потрібно знати основні правила цього процесу:
- чим більше листової маси, тим швидше проходить процес ферментації;
- температура в приміщенні повинна бути + 22 … + 24 ° С;
- при температурі навколишнього повітря нижче + 15 ° С процес ферментації зупиняється.
Після того, як Іван-чай запах яскравим квітковим або фруктовим ароматом, його викладають на листи духовки або електросушарки. Сушать Копорський чай при температурі + 60 … + 70 ° С.
Дивіться відео від Домашнього каналу – Як приготувати Іван-чай в домашніх умовах за допомогою заморозки. Найпростіший і смачний рецепт !!!