Хрін сушений – проста заготовка на зиму. Як сушити хрін в домашніх умовах.

Корисну гострувату приправку із хрону можете заготовити собі самостійно. Сушений хрін ви потім зможете застосовувати у консервуванні овочів та, як додаток до готових страв.  Влітку господині зазвичай кладуть у банки  свіжозірване листя хрону, але  сухі листочки і кореневище хрону теж використовується. Отже, у ваш кулінарний записничок – наш домашній рецепт, як правильно висушити цей овоч. Будемо уважно вчитися заготовляти листя й корінь.

Як сушити листя хрону.

листя хрону

Для нашої заготовки знайдіть місце, де можна вивішувати листя хрону – це добре провітрюване приміщення, куди не попадає волога – чи на горищі чи під навісом.  Потім цілі й здорові, свіжозірвані листки хрону необхідно добре вимити. Товсте стебло краще зрізати на половину уздовж листочків, але не порушивши їх цілісність. А, як вже видалили черешкову частину, вивісити для просушування. У спекотні дні зелень хрону буде готова до подрібнювання через 2-3 дні.

А що робити, якщо у вас немає такого спеціального приміщення? Теж не проблема – достатньо спочатку провітрити листя, щоб зникли краплі води. Потім на кухонній дошці дрібно наріжте таку зелень.  Далі для швидкого висушування використовуйте духову шафу. Розкладіть рівномірно порізану суміш на пергаментному папері та вкладіть наповнену форму у шафу.

Відрегулюйте температуру нагрівання  від 40 до 45 ° С. Листя хрону добре просушується таким способом на протязі 2-3 годин. У тіні під навісом у велику спеку те саме листя  хрону може стати сухим і через 12 годин.

Вийміть посушене листя із шафи (чи з під-навісу). Перевірте пальцями, чи уся ця зелень добре просушилася. Якщо все гаразд – швидше пересипайте у скляну тару.

У такому вигляді ця приправка буде добре зберігатися більше року. Не ставте банку із висушеним листям на сонці чи у вологе місце. Краще підійде для цих цілей кухонна шафа – там темно і сухо.

Як сушити хрін (корінь).

Викопайте корінь хрону лопатою на городі та пообтрушуйте налиплу землю. Якщо ви купуєте цей овоч на ринку, то він, як правило, вже промитий. Тепер треба корінь звільнити від грубої шкірки, прочистити від загрубілих, наповнених брудом місцин. Промийте ще раз корінці.

Як сушити хрін в домашніх умовах

Потім очищені кореневища подрібніть на крупній стороні терки. Викладіть отриману масу у неглибоку ємність для випікання, так само, як ви сушили листя хрону. Не забудьте покласти аркуш пергаменту під натертий хрін. Корінь треба сушити у духовці на повільному вогні трішки довше, ніж листя. Він же більш соковитий і часточки подрібненого коріння товстіші.

Якщо ви хочете, щоб корінь мав такий самий вигляд, як у гастрономі, перемеліть сушений напівфарикат із хрону  за допомогою кавомолки. У цей момент ви відчуєте чудовий та запашний аромат цієї домашньої спеції. Він ще краще розкривається у гарячих стравах та додає солінням свіжості.

Порошок з кореня хрону теж потрібно зберігати у скляному посуді по тим самим умовам, що і листя.

Хрін сушений - порошок

Як використовувати сушений хрін.

Хрін має активні речовини, що запобігають прокисанню продуктів. Тому його часто використовують для продовження терміну зберігання консервованих помідорчиків, огірків та перцю. Потрапляючи у кишечник, хрін так само бореться із продуктами бродіння. Але не перестарайтеся із споживанням хрону, бо він має властивість подразнювати стінки слизової оболонки. У висушеному вигляді у  такій приправі знижується гіркота, що і діє, як подразник.

Додайте 1 столову ложку сушеного хрону в розсіл при квашенні огірків. Ви будете здивовані! Адже тепер розсіл довго не мутніє і цвіль не збирається на краях банки чи каструлі.

Або, наприклад, в  холодильнику вже є відкрита консервація (будь-які овочі). І ви точно знаєте, що найближчим часом не впораєтесь із тою кількістю заготовки. Киньте  у банку заготовлений порошок хрону. Так ви позбудетесь цвілі протягом тривалого часу і будете довше насолоджуватись улюбленою холодною закускою.

Листя  і  корінь ви можете однаково використовувати у таких цілях.

Куди ще можна сипати сухий порошок з коренів чи листя хрону?  При приготуванні підливок, аджики, домашнього кетчупу та інших пікантних соусів. До смаку додається унікальна родзинка і аромат хрону. Хто його любить, той буде ще з більшим апетитом куштувати такі страви.

Консервуйте та готуйте із порошком хрону кожного року і хай це стане корисною гастрономічною традицією у вашій родині.