Початок літа це час, коли масово дозрівають багато ягід. Улюблена багатьма, смачна та корисна чорна смородина одна з них. З неї варять варення, сиропи, додають в компоти, роблять желе, мармелад, пастилу і, навіть, пюре. Сьогодні я розповім, як приготувати в домашніх умовах, так зване, сире чи то холодне варення з чорної смородини, тобто, робити заготовку будемо без варіння. Цей рецепт просто перетертої з цукром чорної смородини мені подобається не тільки простотою приготування, але і можливістю максимально зберегти вітаміни, якими так багата ця маленька чорна ягода.
Інгредієнти: Цукор, Чорна смородина
Нам знадобиться:
- 1 кг чорної смородини без гілочок;
- 1,5-2 кг цукру.
Як зробити на зиму холодне варення з чорної смородини
Спочатку необхідно перебрати і вимити ягоди. Потім, розкладаємо чорну смородину на рушник, щоб обсохло.
Після цього, поміщаємо ягоди в посуд, де і будемо “варити” варення. Для цієї мети підійде пластиковий або емальований таз.
Додаємо частину цукру і починаємо розминати ягоди дерев’яною ложкою або товкачем.
Можна використовувати блендер, але так частина вітамінів буде зруйнована через зіткнення продукту з металом.
Додаємо цукровий пісок, що залишився. Якщо плануєте зберігати заготовку в підвалі або холодильнику, то вистачить і 1,5 кг цукру. Якщо ж холодне варення з чорної смородини зберігати будете при кімнатній температурі, то знадобиться 2 кг. Перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 2-3 доби. Щоб сире смородинове варення добре збереглося на зиму і не закисло, ягоди з цукром потрібно перемішувати кілька разів в день. Так ви уникнете бродіння домашньої заготовки і цукор за цей час розчиниться повністю.
Поки відбувається процес розчинення цукру, треба намити та простерилізувати банки і пластикові кришки.
Потім, наповнюємо баночки варенням зі смородини так, щоб залишилося сантиметра 2-3 до горлечка.
Насипаємо в банку цукор, шар повинен бути товщиною не менше 1,5-2 см. Закриваємо баночки кришками і відправляємо на зберігання.
Сподіваюся, цей простий рецепт чорної смородини перетертої з цукром вам стане в нагоді. Адже, взимку з такої заготовки можна готувати смачні напої, додавати в пироги та просто вживати з булкою та з чашкою чаю!