Хміль: правила збору і сушки в домашніх умовах – заготівля шишок хмелю на зиму

Хміль в основному асоціюється пивоварінням. Терпкий ароматний смак напою додають шишки, які утворюються після цвітіння жіночої особини рослини. Але це також корисна лікарська рослина. Тому шишки хмелю варто заготувати на зиму. Зараз ми розкажемо, як їх правильно сушити.

Хімічні елементи, що входять до складу цієї рослини, мають протизапальну, антигістамінну, знеболюючу і заспокійливу дію. Відвари з хмелю використовують для ополіскування волосся, а також додають в косметичні засоби для боротьби з вуграми і дерматитами.

Як і коли збирати хміль

Якщо хміль росте не на дачі, тоді старайтеся збирати його подалі від промислово забруднених районів, залізничних колій і автомобільних доріг.

Як сушити хміль

В цьому відео ви дізнаєтеся, як відрізнити чоловічий вид рослини від жіночого, бо тільки жіночий є лікарським:

Збирати шишки треба в середині серпня. Не пропустіть момент, коли до повного визрівання шишок лишається кілька днів.

Як сушити хміль

Це визначається за такими ознаками:

  • прицвітники щільно притиснуті до шишки і ще не почали розпрямлятися;
  • колір має бути тільки зелено-жовтим;
  • на лусочках повинна бути достатня кількість жовтого пилку. Щоб його побачити – просто відігніть лусочку.

Як сушити хміль

До речі, якщо хміль перезрів і побурів – його все одно можна зібрати. Такий хміль кладуть в подушки, використовують для ополіскування волосся.

Хміль треба зривати з квітконіжками і робити це тільки в суху погоду.

Це відео присвячене саме збору хмелю:

Як сушити шишки хмелю

Найкраще сушити природнім способом. Для цього викладіть шишки на тканину чи газету в приміщенні, де сухо. Слідкуйте, щоб воно добре провітрювалося, а на хміль не потрапляло сонячне проміння. Замість паперу можете використати решітки. Так ви забезпечите кращу вентиляцію.

Як сушити хміль

Якщо ви сушите під навісом – не забувайте заносити шишки на ніч в дім. Вони висохнуть через 7-10 днів. Те що шишки висохли визначають по квітконіжці – вона ламається.

Якщо ви зібрали хміль в дощ – посушіть його в електросушарці при температурі 45 – 50 градусів за Цельсієм.

А от духовку краще не використовувати, бо ви не зможете чітко проконтролювати тепловий режим.

Як сушити хміль

Як зберігати висушений продукт

Хміль треба зберігати в паперових пакетах чи коробках або мішечках з щільної тканини. В сухому прохолодному приміщенні він не втратить своїх властивостей та не зіпсується протягом 3-х років.

Як сушити хміль