Мало хто цінує дуже гострі страви, але для справжніх любителів пекучих страв цей рецепт простої заготовки на зиму буде вельми корисний. Прийнято думати, що гостра їжа шкідлива, але, якщо вона не заборонена за медичними показаннями, то вона приносить організму користь. Хрін і гострий перець, наприклад, що є в складі заготовки, допомагають спалювати калорії і нормалізують кровообіг в організмі. Гострі приправи натурального походження здатні, нітрохи не гірше шоколаду, сприяти виробленню ендорфінів. Тому стверджую, що запропонований густий томатний гострий соус варто приготувати на зиму. Він відмінно підійде як до шашлику, так і до будь-якого іншого смачного м’яса, макаронів та іншого гарніру. Така гостра закуска з помідорів, з яблуками, хроном і гірким перцем проста в приготуванні і зігріє вас взимку. ? Покроково оформлений рецепт з фото до ваших послуг.
Інгредієнти: Аджика, Болгарський перець, Гіркий перець, Морква, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Хрін, Цибуля, Цукор, Часник, Яблука
Що ж знадобиться для заготовки:
- помідори – 2,5 кг;
- цибуля – 250 гр;
- морква – 1 кг;
- перець гіркий – 10 стручків;
- яблука Ранетки – 250 гр;
- цукор – 0,5 склянки;
- олія рослинна – 350 гр;
- хрін – 1-2 корінця;
- часник – 125 гр;
- аджика – 1 ст.л.;
- перець болгарський – 5 шт.;
- сіль – 1 ч.л.
Зауважу, що гострий соус з помідорів я розкладаю в банки об’ємом 0,5 літра.
Як зробити гострий соус на зиму в домашніх умовах
Почнемо. Будь-який рецепт починається зі слів: “Намийте і простерилизуйте банки…”. Мій рецепт не виключення. 🙂 Рекомендую тару для заготовки підготувати заздалегідь.
Промиті помідори можна пропустити крізь м’ясорубку, а можна нарізати дуже дрібними кубиками. Робіть як вам зручніше.
Моркву, цибулю, хрін і часник звільнити від шкірки.
З яблук-ранеток (можете використовувати і інший сорт) вийняти серцевину.
Пекучий перець звільнити від насіння.
Всі підготовлені продукти прокрутити крізь м’ясорубку.
У відповідну каструлю закласти всі продукти, додати спеції: аджику, сіль, цукор, олію. Перемішати до однорідної маси і варити 2 години. Не забувайте часто перемішувати, щоб не пригоріла заготовка.
Гарячим, гострий томатний соус розкласти по банкам, закрити бляшаними кришками і перевернути.
Через півгодини можна повернути їх в нормальне положення, прикрити махровим рушником і чекати коли охолонуть. Зберігати потрібно як і будь-яку іншу консервацію.
Густий томатний гострий соус з помідорів і яблук із заявлених продуктів виходить дуже пекучий і, якщо гостре вам протипоказано за медичними показниками, то будьте обережні.