З стиглих, м’яких абрикосів яскраво-оранжевого кольору можна приготувати апетитне і ароматне повидло. Родзинкою мого домашнього рецепта є приємна однорідна консистенція повидла. В кінцевому продукті Ви не побачите ні абрикосових шкурок, ні грубих прожилок, тільки ніжна густа помаранчева маса.
Інгредієнти: Абрикоси, Вода, Лимонна кислота, Цукор
Для зручності кулінарок всі етапи приготування повидла відображені на фото покроково.
Складові:
- абрикоси – 1,5 кг;
- цукор – 500 гр;
- вода – 200 мл;
- лимонна кислота – ½ ч.л.
Як зварити повидло з абрикосів
Абрикоси для повидла краще вибрати поліровані (дички теж можна, але вони гірчать) і, бажано, щоб плоди були дуже стиглі і м’які. Якщо будуть перестиглі, то ще краще.
Починаючи готувати, поміщаємо абрикоси в друшляк і промиваємо під потужним струменем холодної води.
Сильно забруднені плоди можна вимити руками, тільки акуратно. Особливо, якщо плоди у вас дуже стиглі і м’які.
На наступному етапі потрібно акуратно видалити з плодів кісточку.
Потім, складаємо половинки абрикос в ємність з нержавіючої сталі або алюмінієву і заливаємо холодною водою.
Каструлю ставимо на вогонь і починаємо варити.
Доводимо до інтенсивного кипіння, після цього, вимикаємо газ, накриваємо кришкою каструлю і залишаємо до повного охолодження.
Потім, отриману абрикосовий масу нам потрібно перетерти через сито.
Таким чином, в повидло не потрапляють шкурки і жорсткі волокна. Можна, звичайно пропустити і через м’ясорубку, але тоді не вдасться отримати гладку і однорідну консистенцію.
В отриманий мелений абрикос додаємо цукор і, перемішуючи ложкою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Інтенсивність вогню зменшуємо до мінімальної позначки і, періодично помішуючи, кип’ятимо повидло п’ять хвилин.
Після цього, каструлю з заготівлею знімаємо з вогню і даємо охолонути. Остигле повидло знову доводимо до кипіння, вогонь зменшуємо і уварюємо до бажаної густоти, підклавши під конфорку розсікач полум’я. За п’ять хвилин до закінчення варіння додаємо в повидло лимонну кислоту.
Я своє повидло варила всього п’ятнадцять хвилин. Якщо варити довше, то заготовка стане більш темною, а не красивого яскравого оранжевого кольору.
Далі, гарячу масу розливаємо по попередньо простерилізованих банках і закупорюють кришками.
На фінальному фото видно, що повидло з абрикосів вийшло дуже красивого бурштинового кольору, а густе настільки, що ідеально згодиться для перемазування пирогів, тортів і начинок для рулетів.