Грибний порошок – дуже популярна приправа, що дозволяє надати приємного грибного смаку супам, соусам, тушкованим овочам та іншим видам домашніх страв. Легкий для перетравлювання та з пікантним ароматом. Дуже смачно пахне грибочками порошок саме з білих, грибних велетнів. Та чи легко цю заготовку змудрувати у домашніх умовах? Виявляється, що так! Простий рецепт приготування грибного порошку – та й у такий спосіб, однозначно, вийде дешевше і без шкоди поживним властивостям.
Інгредієнти: Гриби
Єдине, що треба для успішної заготовки грибного порошку – це щедрий грибний урожай. Та, якщо із врожаєм не пощастило, для унікальної домашньої приправи навіть і в супермаркеті можна знайти пару кілограмів відповідних грибів.
Зміст
Як зробити грибний порошок в домашніх умовах.
Перемелювати у порошок ви зможете лише сушені грибочки. Природа обдарувала нас різними видами грибів, які можна використати для заготовки приправи. Ось кращі для такої цілі: білий гриб, маслюк, підберезник, підосичник та лисичка. Сюди можна додати також: козляк, моховик, і, нарешті – печериці, які доступні і у широкому продажу.
Підготовка грибів до сушіння
Чи потрібно їх мити? Так, якщо вони сильно забруднені. А, якщо ні – то достатньо протерти їх чистою вологою ганчіркою. Далі нарізайте грибочки тоненькими пластинками і викладайте на лист для запікання, пославши його папером. Гриби можна посушити у газовій духовці, шафі для запікання або навіть у літні місяці на сонці чи у тіні.
Щоб сушити грибочки у природному середовищі, понанизуйте їх на дріт або нитку ріденько, щоб не підпирали одне одного. Підвісьте у місці, де вони під вітерцем позбудуться добре вологи. Запам’ятайте, головне при такому виді сушіння грибів – це суха, спекотна і вітряна погода, а не дощова і волога. Під навісом чи на горищі гриби мають засушитись за тиждень. Знімайте та вже несіть їх для подальшої переробки.
Для перемелювання лісової смакоти добре підійде ручний млин. Та кавомолка теж ефективно подрібнить грибочки до стану порошку.
Є ще деякі секрети для кращого зберігання приправи!
Висипте у порошок дрібну сіль, 5-10% від ваги. А також додайте до нього сушену домашню зелень та спеції (суха зелень селери, кропу і петрушки, запашний перець, кмин). Тепер зробіть собі комплімент, адже за цей час ви стали професіоналом у виробництві запашної грибної приправи. Та найкраще те, що вона дійсно приготована по-домашньому.
Відмінний та пахучий грибний порошок можна вживати у кілька способів. У гарячі страви – насипайте приправу за кілька хвилин до завершення приготування. В омлет або оладки із кабачків – додавайте порошок у момент, коли збиваєте яйця. Вже готову їжу також можна посипати цим смачним порошком – на салати, на другі страви, на запечене м’ясо чи овочі.
Така грибна приправа може зберігатися до 1-го року при дотриманні деяких правил. Грибний порошок не любить вологи та прямих сонячних променів. Як і багато спецій із сильним ароматом, порошок із грибів тримайте у скляній банці із добре закрученою кришкою.
Багато кулінарних майстрів віддають перевагу грибним порошкам, що зроблені вдома. Це ж яке щастя і для господинь – мати свою натуральну ароматну приправу з грибочків. Про подробиці приготування цієї смачної приправи дивіться у відео від Fruktorianka.