Гострий соус з аличі на зиму: легкий домашній рецепт з часником і томатами.

У першій половині літа стигне апетитна й м’ясиста алича. Сезон по збору цього фрукта досить короткий, тому треба поспішати її консервувати. Спробуйте новий несподіваний рецепт гострого соусу з аличі. Для його реалізації приготуйте також стиглі помідори та свіжий часник, які додадуть страві пікантності й багатства у палітрі смаку. Соус вийде насиченим та гостро-кислуватим.

алича

Для аличевого соусу по домашньому рецепту підготуйте наступні інгредієнти:

  • 0,5 кг аличі;
  • 0,5 кг томатів;
  • 0,25 кг часнику;
  • зелені, в першу чергу кінзи та кропу, або іншого на ваш вибір;
  • солі за смаком.

Переходимо до опису схеми приготування соусу.

Сливи та помідори треба перемити, почистити від твердих частин та перемолоти на м’ясорубці або за допомогою блендеру. Ви повинні у результаті отримати яскраве томатно-аличеве пюре. Плоди можна брати різного сорту і кольору: білі, жовті, сині сливи. Це, зрештою, не так важливо, а головне, щоб вони були достатньо стиглими

Часник почистити та теж перемолоти на блендері. Теж саме треба зробити із зеленню. Підсоліть тепер це овочево-фруктове пюре.

Переходимо до підготовки скляної тари для консервування. Банки добре простерилізуйте, щоб заготовки простояли до весни. Кришки перекип’ятіть у металевій ємності. Чисті й оброблені високою температурою банки з кришками – важлива умова тривалого зберігання смачного соусу.

Гострий соус з аличі на зиму

Суміш пересипте в емальовану каструлю чи миску та ввімкніть помірний вогонь. Помішуйте її під час підігрівання, а також, коли вона закипить. Томатно-сливовий соус хай булькає 15-20 хвилин.

Розкладіть його після цього ще гарячим у підготовлені банки. Сипте суміш впритул до краю банки, щоб повітря майже не залишилося. Загерметизуйте кришками.

Переверніть банки та накрийте заготовки теплою ковдрою чи чимось іншим, щоб тара та її вміст ще довго тримали високу температуру. Не скидуйте ковдру 3-4 години. А вже потім можете перенести у місце для зберігання до холодної пори року.

Чи нам вам розказувати, як використовувати гострий соус з аличі?! Авжеж, ця консервована підливка доцільна до страв з риби й м’яса. Цей соус буде дуже смачним додатком при запіканні піци та до макаронів. Рис, картопля, гречка та будь-яка круп’яна каша буде смачнішою з соусом з аличі і помідорів. Хай гоструватий смак та червоний відтінок заготовки нагадає вам про щедрість спекотного літа та української землі.

Див. Також: грузинський соус Ткемалі з аличі.