Гірчиця – це приправа, яка відома кожному. Але мало хто знає, чим вона корисна, кому може нашкодити та взагалі, як вона з’явилася. Про це ми зараз і розкажемо.
Інгредієнти: Гірчиця
Вперше гірчиця згадується в документах, датованих ще 3000-ми роками до нашої ери. Вона росла в Індії і вже тоді місцеві кухарі використовували насіння гірчиці для підсилення смаку. Але якщо говорити про найпопулярніші рецепти гірчиці, які дійшли до сьогоднішніх днів, то один з них датується 40-ми роками нашої ери.
Популярною у всьому світі гірчиця стала ще в 10-му столітті нашої ери. Тоді у Франції саме на гірчиці робили один з найприбутковіших бізнесів. Цю приправу продавали на вагу і використовували для приготування різних страв.
Біологічне походження, корисні властивості
Гірчиця – це однолітня рослина, яка відноситься до сімейства хрестоцвітних. В якості приправи, в більшості випадків використовують насіння. Його перетворюють на порошок, змішують з водою та додають в різні страви.
В гірчиці міститься багато різних вітамінів, які позитивно впливають на організм:
- А – покращує зір, допомагає боротися з дерматологічними проблемами;
- В – підіймає настрій і заспокоює нервову систему;
- D – позитивно впливає на кістки;
- Е – омолоджує шкіру, покращує роботу серцево-судинної системи.
Окрім вітамінів, в гірчиці є залізо, калій і фосфор.
Якщо порошок змішувати з водою – утворюється маса, яка має гострий запах і пікантний смак. Також в насінні є ефірна олія – її може бути до 47-ми відсотків. Таку олію часто використовують в консервуванні.
Гірчицю подають до різних страв, найчастіше використовують, щоб надати родзинку ковбаскам, м’ясу. Дуже добре гірчиця поєднується з медом, також вона є чудовим емульгатором (тому її використовують для запікання риби та м’яса).
Що ж стосується листя гірчиці – його теж використовують для салатів. Завдяки йому такі страви стають більш вітамінними.
Користь і шкода гірчиці
Гірчиця широко використовується в народній медицині, бо вона дуже корисна. Але в деяких випадках може і нашкодити.
Гірчицю можна використовувати при застуді як внутрішньо, так і зовнішньо, оскільки вона змушує організм боротися з хворобами. Якщо у людини нема високої температури, можна покласти на грудну клітку гірчичники або попарити ноги в гарячій воді з гірчицею. Такі процедури покращують загальний стан та полегшують кашель. Але занадто довго тримати гірчичники не можна – дістанете опіки.
Також гірчиця знижує ризик появи онкології і серцево-судинних хвороб.
До речі, гірчицю подають з м’ясом не тільки через цікавий смак. Також вона допомагає шлунку легше перетравлювати жирну їжу.
Що ж стосується протипоказань, то гірчицю не можна їсти при гастриті і виразці. Також не варто вживати її перед сном, бо вона діє збуджуюче і може стати причиною безсоння.
Гірчиця в косметології
Якщо говорити про косметологію, то гірчиця використовується в ній дуже часто. Вона не тільки бореться зі зморшками, а і допомагає повернути фігурі стрункість та підтягнутість. Також гірчиця покращує колір шкіри, прибирає жирний блиск, допомагає позбутися целюліту.
А ще, її можна їсти тим, хто хоче схуднути, бо гірчиця пришвидшує обмін речовин.
Але оскільки гірчиця може викликати алергію, перед тим, як робити з нею маски, все ж варто перевірити, чи не з’являться подразнення на шкірі.
Якщо все гаразд, можна зробити ось таку просту маску:
- 1 чайна ложка гірчичного порошку;
- 1 столова ложка води;
- 2 столових ложки оливкової олії (злегка підігріти).
Треба змішати компоненти, нанести на обличчя (крім областей навколо очей і губ), потримати 5 хвилин та змити теплою водою. Таку маску треба робити раз в тиждень і не більше 10-ти масок поспіль. Потім необхідно зробити перерву хоча б місяць.
Також можна робити і інші маски. Наприклад, змастити обличчя оливковою олією, потім розвести в склянці води столову ложку гірчиці, змочити в цьому рушник з бавовни і покласти на обличчя. Зверху прикрити махровим рушником, щоб створився ефект “лазні”. Так потримати 5 хвилин, а потім змити теплою водою.
А ще, з її допомогою можна робити обгортання від целюліту. Необхідно змішати гірчицю з медом в пропорції 2 до 3, нанести на проблемні місця, добре помасажувати руками або масажером, а потім обгорнути в целофан і накритися теплою ковдрою. Обгортання можна робити раз на 1-3 дні протягом місяця. Тримати гірчицю треба 30 хвилин, а потім обов’язково прийняти теплий душ.
Але якщо у людини спостерігається варикозне розширення вен, то від такого обгортання варто утриматися.
В цьому відео ви побачите, чим корисне листя гірчиці: