Гірчиця і її властивості, що застосовуються в кулінарії і косметології. Користь гірчиці і шкода для організму.

Гірчиця – це приправа, яка відома кожному. Але мало хто знає, чим вона корисна, кому може нашкодити та взагалі, як вона з’явилася. Про це ми зараз і розкажемо.

Вперше гірчиця згадується в документах, датованих ще 3000-ми роками до нашої ери. Вона росла в Індії і вже тоді місцеві кухарі використовували насіння гірчиці для підсилення смаку. Але якщо говорити про найпопулярніші рецепти гірчиці, які дійшли до сьогоднішніх днів, то один з них датується 40-ми роками  нашої ери.

Популярною у всьому світі гірчиця стала ще в 10-му столітті нашої ери. Тоді у Франції саме на гірчиці робили один з найприбутковіших бізнесів. Цю приправу продавали на вагу і використовували для приготування різних страв.

Біологічне походження, корисні властивості

Гірчиця – це однолітня рослина, яка відноситься до сімейства хрестоцвітних. В якості приправи, в більшості випадків використовують насіння. Його перетворюють на порошок, змішують з водою та додають в різні страви.

Гірчиця рослина

В гірчиці міститься багато різних вітамінів, які позитивно впливають на організм:

  • А – покращує зір, допомагає боротися з дерматологічними проблемами;
  • В – підіймає настрій і заспокоює нервову систему;
  • D – позитивно впливає на кістки;
  • Е – омолоджує шкіру, покращує роботу серцево-судинної системи.

Окрім вітамінів, в гірчиці є  залізо, калій і фосфор.

Якщо порошок змішувати з водою – утворюється маса, яка має гострий запах і пікантний смак. Також в насінні є ефірна олія – її може бути до 47-ми відсотків. Таку олію часто використовують в консервуванні.

Гірчиця

Гірчицю подають до різних страв, найчастіше використовують, щоб надати родзинку ковбаскам,  м’ясу. Дуже добре гірчиця поєднується з медом, також вона є чудовим емульгатором (тому її використовують для запікання риби та м’яса).

Що ж стосується листя гірчиці – його теж використовують для салатів. Завдяки йому такі страви стають більш вітамінними.

Користь і шкода гірчиці

Гірчиця широко використовується в народній медицині, бо вона дуже корисна. Але в деяких випадках може і нашкодити.

гірчиця в народній медицині

Гірчицю можна використовувати при застуді як внутрішньо, так і зовнішньо, оскільки вона змушує організм боротися з хворобами. Якщо у людини нема високої температури, можна покласти на грудну клітку гірчичники або попарити ноги в гарячій воді з гірчицею. Такі процедури покращують загальний стан та полегшують кашель. Але занадто довго тримати гірчичники не можна – дістанете опіки.

Також гірчиця знижує ризик появи онкології і серцево-судинних хвороб.

До речі, гірчицю подають з м’ясом не тільки через цікавий смак. Також вона допомагає шлунку легше перетравлювати жирну їжу.

Що ж стосується протипоказань, то гірчицю не можна їсти при гастриті і виразці. Також не варто вживати її перед сном, бо вона діє збуджуюче і може стати причиною безсоння.

Гірчиця в косметології

Гірчиця в косметології

Якщо говорити про косметологію, то гірчиця використовується в ній дуже часто. Вона не тільки бореться зі зморшками, а і допомагає повернути фігурі стрункість та підтягнутість. Також гірчиця покращує колір шкіри, прибирає жирний блиск, допомагає позбутися целюліту.

А ще, її можна їсти тим, хто хоче схуднути, бо гірчиця пришвидшує обмін речовин.

Але оскільки гірчиця може викликати алергію, перед тим, як робити з нею маски, все ж варто перевірити, чи не з’являться подразнення на шкірі.

Маски з гірчиці

Якщо все гаразд, можна зробити ось таку просту маску:

  • 1 чайна ложка гірчичного порошку;
  • 1 столова ложка води;
  • 2 столових ложки оливкової олії (злегка підігріти).

Треба змішати компоненти, нанести на обличчя (крім областей навколо очей і губ), потримати 5 хвилин та змити теплою водою. Таку маску треба робити раз в тиждень і не більше 10-ти масок поспіль. Потім необхідно зробити перерву хоча б місяць.

Також можна робити і інші маски. Наприклад, змастити обличчя оливковою олією, потім розвести в склянці води столову ложку гірчиці, змочити в цьому рушник з бавовни і покласти на обличчя. Зверху прикрити махровим рушником, щоб створився ефект “лазні”. Так потримати 5 хвилин, а потім змити теплою водою.

А ще, з її допомогою можна робити обгортання від целюліту. Необхідно змішати гірчицю з медом в пропорції 2 до 3, нанести на проблемні місця, добре помасажувати руками або масажером, а потім обгорнути в целофан і накритися теплою ковдрою. Обгортання можна робити раз на 1-3 дні протягом місяця. Тримати гірчицю треба 30 хвилин, а потім обов’язково прийняти теплий душ.

Але якщо у людини спостерігається варикозне розширення вен, то від такого обгортання варто утриматися.

В цьому відео ви побачите, чим  корисне листя гірчиці: