Гарбузова пастила: кращі рецепти приготування пастили з гарбуза в домашніх умовах

Гарбузова пастила: кращі рецепти приготування пастили з гарбуза в домашніх умовах

Пастила з гарбуза, приготовлена в домашніх умовах, не тільки дуже смачна і корисна, але і неймовірно красива. Шматочки яскраво-оранжевого кольору – відмінна заміна цукерок. Процедура приготування цих ласощів досить проста, і з нею зможе впоратися навіть недосвідчена домогосподарка. Пропонуємо вашій увазі кращу добірку рецептів пастили з гарбуза. Тут ви точно знайдете саме свій варіант приготування цього десерту.

Основа пастили – пюре з гарбуза

Для приготування пастили використовують будь-який сорт гарбуза, але найбільш виграшно виглядає мускатний, що має яскраво-оранжеву м’якоть. У пастилу з такою гарбуза можна не додавати цукор, так як вона і так дуже солодка.

Насамперед овоч гарненько миють і обсушують рушниками. Далі гарбуз чистять і звільняють від насіння і волокон, а м’якоть ріжуть невеликими кубиками.

Пастила з гарбуза

Перед тим, як пюрирувати овоч, його потрібно піддати термічній обробці. Зробити це можна кількома способами:

  • В пароварці або мультиварці на пару. Час готовності продукту – 10 – 15 хвилин.
  • У каструлі. У товстостінну посуд викладають шматочки гарбуза і тушкують під кришкою, з невеликим додаванням води, до м’якості.
  • В духовці. Гарбуз запікають у духовці при температурі 200 градусів протягом 30 – 40 хвилин.

Розм’якшені шматочки гарбуза пюрирують блендером до однорідної консистенції.

Пастила з гарбуза

Як сушать гарбузову пастилу

Способів сушіння пастили може бути кілька:

  • На сонці. Цей процес досить тривалий за часом і вимагає відповідних погодних умов. Час сушіння – від 5 до 10 днів. Це більшою мірою залежить від товщини фруктово-овочевої маси.

Пастила з гарбуза

  • В духовці. Піддони застеляють пергаментом, який змащують тонким шаром рослинної олії. На підготовлену поверхню викладають гарбузове пюре і сушать до готовності при температурі 70 – 80 градусів. Дверцята духовки обов’язково повинні бути відкриті, щоб забезпечувати хорошу циркуляцію повітря.
  • У електросушарці. Багато агрегатів забезпечені спеціальними лотками для приготування пастили, якщо в арсеналі вашої сушарки таких немає, то пастилу викладають просто на лист пекарського паперу, змащеного олією. Сушити продукт слід при температурі 70 градусів до того моменту, поки пастила не перестане липнути до рук.

Пастила з гарбуза

Нижче ми розглянемо рецепти приготування гарбузової пастили на основі пюре, приготовленого з гарбуза.

Кращі рецепти пастили з гарбуза

Пастила з апельсином без цукру

  • гарбуз – 600 грам;
  • апельсин – 1 штука.

Апельсин перед приготуванням поміщають в окріп на 1-2 хвилини. Ця процедура дозволяє позбутися від воску, яким обробляють фрукти для більш тривалого зберігання. Далі, його промивають і насухо витирають серветкою. Щоб отримати якомога більше соку, апельсин з силою здавлюють між долонями або прокочують кілька раз по столу з натиском. Потім з апельсина зрізають цедру, за допомогою дрібної терки, і віджимають сік.

Цедру і сік додають в гарбузове пюре і ретельно перемішують. Суміш викладають на листи і сушать до готовності.

Пастила з гарбуза

Пастила з гарбуза з яблуками і медом

  • гарбуз – 2 кілограми;
  • яблука – 2 штуки;
  • цукор – 50 грам;
  • мед – 300 грам;
  • корінь імбиру – 0,5 чайної ложки;
  • кориця – 0,5 чайної ложки;

У підготовлену гарбузову масу додають пюре з яблук, приготовлене за аналогічною технологією. Далі, до фруктово-овочевої пасті додають цукор, мед і спеції. Все ретельно перемішують і відправляють сушитися.

Дивіться відео-рецепт від каналу «Sam Jene» – Пастила з яблук і гарбуза з виноградним соком

Пастила з волоськими горіхами

  • гарбуз – 1,5 кілограма;
  • мед – 100 грам;
  • цукор – 200 грам;
  • горіхи волоські – 1,5 склянки;
  • лимон – 2 штуки.

З лимона зрізають цедру і вичавлюють з нього сік. Волоські горіхи чистять і подрібнюють блендером. У гарбузове пюре додають лимон, горіхи, цукор і мед. Після того як кристалики цукру розійдуться, масу відправляють сушитися.

Пастила з гарбуза

Гарбузова пастила з йогуртом

  • гарбуз – 500 грам;
  • знежирений солодкий йогурт – 2 баночки по 125 грам;
  • кориця;
  • імбир.

У підготовлене охолоджене пюре з гарбуза додають прянощі і йогурт, все ретельно перемішують і сушать.

Пастила з гарбуза зі збитими білками і лимоном

  • гарбуз – 500 грам;
  • білки курячі – 2 штуки;
  • цукор 500 грам;
  • лимон – 1 штука;
  • желатин – 1 пакетик.

У підготовлене гарбузове пюре додають сік лимона і цукор. Після того, як цукор повністю розійдеться, вводять яєчні білки, збиті до густого стану. Не перестаючи помішувати, овочеву масу доводять до однорідної консистенції. Як тільки пюре збільшитися в обсязі, заготівлю викладають на деко для сушіння.

Дивіться відео від каналу «Веселий Smile», яке докладно розповість про те, як приготувати дієтичну пастилу з гарбуза