Евкаліпт відноситься до сімейства миртових і має безліч різновидів, від гігантських тропічних дерев, до садових чагарників і декоративних кімнатних сортів. Але всіх їх об’єднує одне – це вічнозелена рослина і вміст ефірних масел не залежить від розмірів самого дерева. Він скрізь однаковий і прямо пропорційний розмірам листа.
Інгредієнти: Евкаліпт
Заготовлювати листя евкаліпта можна цілий рік, але знавці радять це робити восени, коли концентрація ефірних масел досягає свого піку, і зазвичай це поєднують з формуванням крони дерева або чагарника.
Через великий вміст ефірних масел в листі, потрібно постаратися їх не пошкодити. Гілки евкаліпта пов’язують в невеликі віники, і розвішують під навісом, подалі від сонця. Можна сушити евкаліпт прямо в будинку. Адже запах евкаліпта відлякує комарів, мух і інших докучливих мошок, а заодно і наситить кімнату цілющим ароматом.
Сушити в духовці, або електросушарці листя евкаліпта не рекомендується, якщо тільки у вас немає термоконтроля і можливості виставити температуру до +35 градусів. При більшій температурі все ефірне масло просто випарується.
Після того як листя евкаліпта висохнуть, потрібно їх гарненько упакувати, щоб уберегти дорогоцінну ефірну олію.
Обірвіть сухі листочки з гілок і засипте їх в скляну банку з кришкою. Або, якщо ви хочете зберігати їх «віником», загорніть в щільний папір, і зверху обгорніть поліетиленовою плівкою. Сухий евкаліпт зберігає свої властивості до двох років, при правильному сушінні і зберіганні.
А як приготувати настоянку з листя евкаліпта, дивіться на відео: