Джем з топінамбура: варіанти приготування корисного десерту - як приготувати джем із земляної груші

Джем з топінамбура: варіанти приготування корисного десерту – як приготувати джем із земляної груші

Топінамбур або, як його по-іншому називають, земляна груша – це не просто овочева рослина, а джерело здоров’я! Корисними є і коріння бульбовидні, і листя, і квіти. Зелену частину рослини і квітконоси використовують як корм для тварин, а також, готують з них смачний чай. Бульби вживають в їжу як в сирому вигляді, так і в термічно обробленому. Особливо цінується земляна груша людьми, що страждають на діабет. Адже, склад коренеплодів цієї рослини містить життєво необхідний для них інсулін. Фруктоза, яка виробляється з інсуліну, здатна замінювати діабетикам цукор, тому, заготовки з топінамбура набувають для людей цієї категорії все більшої популярності. Сьогодні ми поговоримо про джем з топінамбура. Ця заготовка відрізняється від стандартних технологій приготування джему відсутністю цукру.

Вибір і підготовка сировини

Сорт топінамбура не має ніякого значення, адже, основні відмінності сортової рослини від дички в розмірі плодів і їх рівності. Не сортовий топінамбур має більш дрібні і викривлені бульби, але корисний склад “дикої” рослини не поступається своєму окультуреному побратимові.

Для приготування джему знадобляться тільки бульби рослини. Найкраще, якщо земляна груша буде викопана ранньою весною. В таких коренеплодах міститься більше корисних речовин і на смак вони солодші.

Викопані плоди ретельно промивають щіткою. При бажанні, знімають шкірку, але це робити зовсім не обов’язково. У шкірці земляної груші міститься велика кількість цінних вітамінів. Достатньо перед приготуванням тільки просто добре промити овоч.

Про всі корисні властивості топінамбура розповість відеоролик від каналу «Зелена планета»

Рецепти джему з топінамбура

Джем з топінамбура зі сливою

Необхідні продукти: півкіло стиглих слив і 800 грам бульб топінамбура. Сливи розрізають навпіл і витягують кісточки. Підготовлені бульби земляної груші ріжуть кружальцями завтовшки 5-7 міліметрів. Всі інгредієнти закладають в миску з товстими стінками, додають 100 мілілітрів води і тушкують до м’якості. Кришку каструлі щільно закривають, а вогонь зменшують до мінімального. Через 40-50 хвилин варіння овочево-фруктова маса буде готова.

Продукти викладають на решітку і протирають їх в однорідне пюре. Перетертий джем кип’ятять на вогні ще 10 хвилин, а в самому кінці варіння додають 5 грам лимонної кислоти.

Зазаначу, що цей рецепт можна застосувати не тільки до слив. Додатковим компонентом до топінамбура можуть служити, наприклад, груші або яблука.

Джем з топінамбура

Джем на основі яблук і сиропу з топінамбура

Насамперед, готують топінамбуровий сироп, який можна використовувати як самостійну страву в лікувальних цілях. На кілограм земляної груші беруть 1 лимон. Овочі миють і половину, для зручності, пропускання крізь соковижималку. Загальна кількість соку, отриманого з даного обсягу продуктів, приблизно, 250-300 мілілітрів. Його переливають у невелику ємність для варіння і починають кип’ятити по 10 хвилин, роблячи між варками інтервали у 3-4 години. Після того як сироп увариться в два рази і значно загусне, до нього додають свіжовичавлений сік лимона. Сироп доводять до готовності протягом ще 5 хвилин і знімають миску з вогню.

Наступний етап – приготування джему. 500 грам свіжих яблук чистять від шкірки і насіння, нарізають їх кубиками або довільної форми шматочками. Нарізку кладуть до каструлі і заливають склянкою сиропу з топінамбуру і 100 мілілітрами води. Масу кип’ятять під кришкою 20 хвилин, періодично перемішуючи. Розм’яклі яблука подрібнюють виделкою або пробивають блендером. Однорідний джем кип’ятять ще 5 хвилин на вогні і розфасовують по стерильних баночках.

Джем з топінамбура

Термін зберігання

Запропоновані заготовки з топінамбура містять в собі мінімум консервантів і їх не варто відправляти на довге зимове зберігання. Невеликі обсяги джему з топінамбура зберігають в холодильнику до 2 місяців. Тара, в яку закриті продукти, повинна бути обов’язково стерильною і герметично закритою.

Джем з топінамбура