Джем з ревеню: рецепти смачних заготовок на зиму – як приготувати ревеневий джем в домашніх умовах

Ревінь являє собою розлогу рослину із сімейства гречаних. Зовні він дуже схожий на лопух. Широкі великі листки ревеню вживати в їжу не можна, а ось із довгих м’ясистих стебел, які мають кисло-солодкий смак готують перші страви та оригінальні десерти.  Найпопулярнішою заготівлею з ревеню є джем. Готувати його досить швидко та просто, варто лише дізнатися про декілька важливих тонкощів.

Підготовка черешків ревеню

Стебла ревеню не слід зрізати, а краще виламувати з куща під самий корінь. Дозріває рослина, тобто стає придатною для споживання, в травні, починаючи з цього часу, та аж до середини червня з неї можна готувати. Важливо пам’ятати, що після зазначеного періоду в ревені починає накопичуватись велика кількість щавлевої кислоти, яка є небезпечною для організму. І саме через це не можна їсти листя рослини.

Перед приготуванням черешки треба звільнити від зеленої частини, помити та почистити, тобто зняти верхній тонкий шар з кожного стебла. Найзручніше це робити невеликим ножем.

Потім їх потрібно нарізати кубиками або брусками (1-2 см) та починати процес приготування. Якщо використовувати ревінь з зелено-червоними черешками, то джем буде мати зеленуватий відтінок, а якщо взяти сорт рослин червоного кольору з білуватим м’якушем, то кінцевий продукт вийде ніжно-рожевим.

Джем з ревеню

Рецепти ревеневого джему

Класичний варіант

Для приготування джему за цим способом потрібно взяти кілограм очищеного ревеню та кілограм цукрового піску. Нарізані черешки треба засипати цукром та ретельно перемішати. Після цього суміш повинна настоятись від 12 до 20 годин. За цей час виділиться достатньо соку. Уже в такому вигляді майбутній джем можна ставити на повільний вогонь на 30 хвилин. Масу слід час від часу помішувати та періодично знімати з неї піну.

Через пів години варіння плиту, де готувався джем, треба виключити. Після цього ревеневий десерт повинен настоятися декілька годин. Перед тим, як розкладати в банки його потрібно ще раз довести до кипіння. Закупорювати тару з солодкою заготівлею із ревеню слід металевими кришками.

Джем з ревеню

Джем з ревеню в мультиварці

Щоб приготувати ревеневий джем за цим рецептом, його треба почистити та нарізати, потім помістити в чашу мультиварки, засипати цукром (півтора кілограма на кілограм порізаного ревеню) та налити 150 мл води. Після цього потрібно закрити кришку кухонного електропристрою та встановити режим “Тушіння” на 45 хвилин. Після того як пройде зазначений час солодку масу варто перемішати, а якщо хочеться отримати більш однорідну суміш, то її можна збити блендером.

Джем з ревеню

Ревеневий десерт в мікрохвильовці

Цей “швидкий” метод підходить для тих, хто жодного разу не готував ревеневий джем і не має жодної уяви про смак такої заготівлі. Це рецепт, що дозволить проекспериментувати лише з одним паростком ревеню, щоб зрозуміти, скільки чашолистків знадобиться для джему на зиму, і які складники варто додати, щоб покращити та видозмінити смак оригінального десерту.

Отож, один паросток ревеню необхідно подрібнити на кубики та скласти їх в глибоку тарілку, яку можна ставити в мікрохвильовку. Нарізаний овоч треба змішати з 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. води. Потім суміш слід помістити в мікрохвильовку (потужність якої має бути максимальною) на 10 хвилин.  Під час, так званого, готування електропристрій слід двічі виключити, для того, щоб перемішати своєрідний джем.

Джем з ревеню

Ревеневий джем з апельсином

Щоб приготувати джем із ревеню за цим способом знадобиться взяти кілограм очищених і нарізаних паростків ревеню та 1 великий апельсин, з якого слід, за допомогою тертки, зняти цедру та гострим ножем зняти білу шкірку, а також з цитруса треба видалити насінини. Потім ревінь, м’якуш апельсина та цедру необхідно прокрутити в м’ясорубці. Після цього подрібнену суміш потрібно помістити в каструлю з 100 мл води та варити на слабкому вогні 10 хвилин. Потім можна вводити невеликими дозами півтора кілограма цукру та ще проварити протягом 25 хвилин. Коли на поверхні ревеневого десерту з’явиться густа піна, плиту можна вимикати.

Джем з ревеню

Канал «Рецепти та поради від Олени» пропонує дбайливим господиням ще один спосіб приготування смачного десерту з ревеню, пропущеного через м’ясорубку:

Смако-ароматичні добавки в джем з ревеню

Крім апельсина, урізноманітнити та зробити кращим смак джему можна, додавши до нього свіжий сік лимону, порошок імбиру чи кориці. Завдяки листочкам м’яти або розмарину десерт з ревеню отримає свіжі смакові нотки.

Як зберігати джем

Коли не планується зберігати ревеневий джем протягом тривалого часу (до 6 місяців), то, в такому випадку, гарячу масу можна просто розлити в чисту суху скляну тару, не стерилізуючи. Кришки також можна використати будь-які (не обов’язково металеві). Але коли солодкої заготівлі з ревеню досить багато, і, відповідно, вона буде зберігатися довше, то тоді тара під джем повинна пройти теплову обробку.

Джем з ревеню