Джем з помідорів по-італійськи - 2 оригінальні рецепти томатного джему з червоних і зелених помідорів в домашніх умовах

Джем з помідорів по-італійськи – оригінальні рецепти томатного джему з червоних і зелених помідорів в домашніх умовах

Пікантний кисло-солодкий джем з помідорів прийшов до нас з Італії, де вміють перетворювати звичайні продукти, в щось казково смачне та незвичайне. Джем з помідорів по-італійськи – це зовсім не кетчуп, як можна було б подумати. Це щось більше – вишукане і чарівне. Рецептів приготування томатного джему є маса, але ми розглянемо лише два основних, виходячи з яких ви зможете створити і свій рецепт, адаптувавши приготування за своїм смаком.

Джем з червоних помідорів

Для приготування цієї заготовки потрібні стиглі і м’ясисті томати. На 1 кг помідорів нам знадобиться:

  • цукор – 500 гр;
  • сік 1 лимона;
  • паличка кориці;
  • за бажанням можна додати – базилік, родзинки, кмин і кілька крапель бальзамічного оцту  – ці спеції обираєте на свій смак.

Очистіть помідори від шкірки. Зробіть гострим ножем хрестоподібний надріз на помідорах і залийте їх окропом. Через хвилину окріп злийте і опустіть помідори у крижану воду. Шкурка зійде сама, без особливих зусиль.

Розріжте очищені томати на четвертинки і видаліть насіння. Для цього і потрібні м’ясисті сорти, щоб м’якоті було побільше.

Складіть м’якоть в каструлю, засипте цукор, додайте лимонний сік, корицю та перемішайте. Залиште настоюватися на 1 годину. За цей час кислота піде і помідори пустять сік.

Поставте каструлю з помідорами на вогонь і варіть джем на повільному вогні протягом години. Джем з помідорів дуже густий, тому, легко може пригоріти. Слідкуйте за цим і не припиняйте помішувати, особливо в кінці варіння.

Розлийте джем в баночки і закрийте залізними кришками.

Томатний джем непогано переносить кімнатну температуру, так що, зберігати його можна і в кухонній шафі.

Джем із зелених помідорів

Складові:

  • зелені помідори – 1 кг;
  • апельсин – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукор – 600-660 гр;
  • очищений корінь імбиру – 2 см.

Восени багато дачників стикаються з тим, що холоди вже настали, а на грядках повно зелених помідорів. Заморозки вдарили і помідори вже явно не встигнуть дозріти. Виникає питання – що робити із зеленими помідорами? Так те ж саме, що і з червоними, тобто, приготувати джем.

Вимийте помідори і наріжте їх на невеликі шматочки.

Видаляти насіння тут не потрібно. Виріжте тільки «попки» і пошкодження, якщо вони є.

Складіть помідори в каструлю і пересипте їх цукром. Перемішайте і залиште на кілька годин, щоб помідори пустили сік.

Коли соку буде досить, додайте до помідорів натертий імбир і шматочки апельсина з лимоном.

Поставте каструлю на слабкий вогонь, доведіть до кипіння і варіть хвилин 20-30. Після цього, зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште настоюватися до повного охолодження джему.

Знову поставте каструлю на вогонь і, при безперервному помішуванні, варіть томатний джем вже до готовності.

Готовність визначається тим, що при помішуванні за ложкою залишається глибокий слід і видно дно каструлі.

Джем із зелених помідорів смакує так само добре, як і з червоних.

А цей відео-рецепт розкаже як готувати азійський чилі-джем з помідорів.