Ківі важко назвати популярним фруктом, з якого часто готують заготівлі, як, наприклад, з малини, полуниці чи вишні. Але якщо приготувати смачний джем з цього екзотичного фрукта, то вдасться неабияк здивувати гостей і потішити смачними ласощами своїх рідних. Існує кілька перевірених способів варіння такого десерту. В цій статті йтиметься про рецепти, які мають найбільший попит серед господинь.
Інгредієнти: Агар-агар, Апельсин, Банан, Вода, Желирующий цукор, Ківі, Лимон, Лимонна цедра, Сік лимона, Цукор
Зміст
Вибір ківі
Вирощувати екзотичний фрукт ківі ніхто ще не наважився (хіба що в спеціальних парниках), тому основний продукт для джему потрібно придбати в магазині. Вибирати плоди слід дуже уважно, беручи до рук кожен екземпляр окремо. Ківі має бути достатньо щільним, але не твердим на дотик. Шкірка, на якій є вм’ятини та складки, є свідченням того, що плоди старі або підгнилі. Не варто купувати фрукти в лотках або пакетах (це не дозволяє їх добре оглянути).
Для того щоб було зручно орієнтуватися, всі представлені рецепти нижче, розраховані на 1 кілограм ківі.
Рецепти джему з ківі
Класичний рецепт
Насамперед, ківі необхідно почистити гострим ножем від шкірки. М’якуш слід нарізати кубиком і скласти в глибоку посудину. На 1 кілограм ківі знадобиться 1 кілограм цукру. Ним потрібно засипати нарізку, старанно все перемішати та відправити на 12-20 годин в прохолодне місце, щоб фрукти виділили сік (тому додавати воду під час варіння не треба). Після цього, джем необхідно поставити на середній вогонь на 30-40 хвилин. Маса за цей час зменшиться в обсязі та стане густою. Щоб перевірити готовність десерту, потрібно трохи гарячого джему поставити на тарілку й після того як він остигне провести по ньому ложкою. Якщо маса відразу ж не зливається докупи, то джем приготувався.
Джем «П’ятихвилинка» з желфіксом
Підготовлені ківі необхідно перебити в блендері до однорідного стану та перелити масу в посудину для варіння. До пюре треба додати 800 грамів цукру та 1 пакетик желфіксу. Замість нього можна використати 1 чайну ложку агар-агар. Після цього, масу потрібно відправити на плиту рівно на 5 хвилин. Потім вимкнути вогонь та відразу ж розлити в стерильні банки.
Джем з лимонним соком
Спочатку, м’якуш ківі треба перебити в блендері або нарізати кубиками чи кільцями. До нарізки необхідно додати 500 грамів цукру та 30 мілілітрів води. Потім, відправити суміш на плиту на 25 хвилин. Після цього, в десерт слід додати сік і цедру з одного середнього лимона. Щоб зняти цедру, варто скористатися терткою та старатися тонко знімати шар лимонної шкірки. Потім десерт необхідно варити до готовності протягом 30 хвилин. В загальному, для варіння джему потрібно 55 хвилин.
Переглянувши відео від каналу «IRENE FIANDE», кожен зможе навчитися варити смачний джем з ківі з лимонним і апельсиновим соком:
З апельсинами
На 1 кілограм підготовленого ківі знадобиться взяти м’якуш 2 великих апельсинів. Цитруси потрібно почистити від шкірки та насінин, а потім нарізати на невеликі шматочки. Потім, ківі та апельсини треба з’єднати, засипати 1 кілограмом цукрового піску та відправити на середній вогонь на 30 хвилин. Після цього, джем можна ще у гарячому вигляді розливати в стерильні сухі баночки.
Канал «YuLianka1981» пропонує ознайомитись ще з одним способом приготування джему з ківі та апельсинів:
З бананами
Потрібно взяти 1 кілограм ківі, 3 банани та половинку лимону. Банани та лимони слід почистити. Потім, всі фрукти необхідно нарізати на невеликі шматки, помістити в каструлю та засипати цукром. Лимонну шкірку також потрібно вкинути до фруктів. Після цього, маса повинна настоятись протягом 2-3 годин, тобто виділити сік. Ще краще, якщо є час, відправити заготівлю на 10-12 годин в холодильник. Потім, масу можна поставити на вогонь і довести до кипіння. Побачивши перші бульбашки, вогонь потрібно вимкнути та остудити джем при кімнатній температурі протягом 6-9 годин. Після цього, масу знову потрібно відправити на плиту та дочекатися кипіння. Тепер з гарячого десерту можна вийняти шкірки лимону та розлити готовий джем в стерильні баночки.
Добавки в джем з ківі
До джему з ківі можна додавати не лише банани та цитрусові. Десерт ідеально смакує з яблуками, полуницею або аґрусом. Яблука перед приготуванням необхідно почистити та нарізати на невеликі шматки, а аґрус можна варити у цілому вигляді або подрібненим у кухонному комбайні.
До джему з ківі також ще додають корицю або ванілін. Якщо використовується не порошок кориці, а паличка, то її, перед тим як закупорювати банки, необхідно обов’язково вийняти з десерту.
Варто ознайомитись з відео від каналу «EdaHDTelevision», де йдеться про те як зварити смачний джем з медом: