Джем з ірги - приготування ягідного джему на зиму

Джем з ірги – приготування ягідного джему на зиму

Ірга (коринка, бішмула, лат. Amelanchier) дуже смачна ягода. Найчастіше за урожай цієї фіолетовою красуні йде боротьба з птахами. Якщо ваша взяла і ірга благополучно зібрана, то саме час подумати про те, аби зробити з неї заготовки. Пропонуємо вам сьогодні приготувати смачний ягідний джем з ірги. Технологія приготування такого десерту дуже проста і не повинна викликати у вас ні найменших складнощів. Але про все по-порядку. 

Збір ірги

Ця ягода росте на дереві, висота якого може досягати 3-4 метрів. Плодоносить ірга нерівномірно, що дозволяє збирати плоди в декілька заходів протягом 2-3 тижнів.

Про всі корисні властивості цієї чудової ягоди розповість відео від каналу «Чудовий город Наталії».

Перед приготуванням, іргу обов’язково потрібно промити в теплій воді і перебрати. Сортування полягає у видаленні гілочок і листя, що потрапили до кошику під час збору, а також, у відбракуванні ягід подзьобаних птахами. Після того, як ірга пройшла відбракування та водні процедури, її відкидають на друшляк і дають рідини стекти протягом 15-20 хвилин.

Джем з ірги – рецепти смачної і корисної десертної страви

Спосіб № 1 – Джем з цілими ягодами

Чисті ягоди ірги, 1 кілограм, закладають в широку каструлю або таз для варіння. Зверху їх заливають гарячим цукровим сиропом. Сироп готують окремо. Для його приготування беруть 200 мілілітрів води 500 грам цукру. Інгредієнти з’єднують і варять на середньому вогні протягом 5 хвилин.

Після того, як іргу залили сиропом, таз або каструлю з продуктами ставлять на мінімальний вогонь і варять, постійно помішуючи, 10 хвилин. Додають другі 500 грам цукрового піску. Щоб джем вийшов густим, його уварюють ще протягом 30 хвилин. Кришку при готуванні джему не використовують.

Автор ютуб-каналу Валентина Сидорова ділиться з вами рецептом джему з ірги і вишні. Ознайомтеся з її докладним відео-рецептом.

Спосіб № 2 – Джем з ірги з подрібненими ягодами

Кілограм ірги порціями кладуть в чашу блендера і пробивають до пюреобразного стану. Замінити блендер можна м’ясорубкою або кухонним комбайном. Кашку засипають кілограмом цукру, перемішують, і дають масі настоятися 3-4 години. Для кращого соковиділення іргу з цукром періодично перемішують. Після цього, ємність з пюре ставлять на маленький вогонь і кип’ятять 10 хвилин, видаляючи при цьому піну. Іргу знімають з вогню і дають джему самостійно охолонути. Щоб на заготівлю не сідали комахи, таз прикривають зверху марлею, але ні в якому разі не кришкою. Охолоджену масу знову ставлять на вогонь і кип’ятять. Процедуру інтервального уварювання джему повторюють 3-4 рази. На завершальному етапі вводять ¼ чайної ложки лимонної кислоти, розведеної в 1 столовій ложці кип’яченої теплої води.

Джем з ірги

Спосіб № 3 – Ніжний однорідний джем з ірги

Такий десерт дуже люблять діти за його ніжну структуру і приємний смак.

Ягоди, 1 кілограм, насамперед, бланшують. Для цього, в широку каструлю наливають 100 мілілітрів води і ставлять ємність на сильний вогонь. Після того, як водна поверхня запухириться, до миски відправляють промиті ягоди. Постійно помішуючи, їх проварюють протягом 3-4 хвилин. За цей час ніжна шкірка у ірги полопається і скрутиться.

На чисту каструлю для варіння джему встановлюють дрібне металеве сито і викладають на нього бланшированную іргу. Це самий трудомісткий процес – перетирання ягід. Робити це найкраще дерев’яним товкачем або столовою ложкою. Вся м’якоть ірги потрапить в ємність для варіння, а на решітці залишаться тільки шкурки і ніжні кісточки.

У ягідне пюре кладуть 800 гр цукру, перемішують і ставлять варитися на самий тихий вогонь. Буквально 15 хвилин кип’ятіння і джем готовий!

Джем з ірги

Як зберігати джем з ірги

Заготівлю можна зберігати в скляних банках. Для цього, їх попередньо стерилізують і гарненько просушують. Джем розливають в підготовлені ємності в гарячому вигляді і закриваюють зверху кришками, які теж зазнали термічної обробки.

Джем з ірги

Другий спосіб зберігання – заморожування. Якщо при варінні джему, ви відразу ж плануєте його заморожувати, то кількість цукру в рецептах можна скоротити вдвічі або на третину. Джем передбачений для заморожування попередньо охолоджують і тільки потім розкладають в контейнери для заморозки.

Щоб заощадити місце в морозильній камері, внутрішню поверхню ємностей для заморозки вистилають харчовою плівкою або вставляють всередину чистий целофановий пакет. Через добу, після потрапляння джему в морозилку, заготовку витягують з контейнерів і упаковують у вільну частину плівки або пакета.

Якщо заморожувати джем з ірги планується порційними кубиками, то форму для льоду, якщо вона не силіконова, також вистилають харчовою плівкою або злегка змащують рослинною олією. Солодкі кубики джему після заморозки перекладають в загальний контейнер або пакет, щільно зав’язують і відправляють назад до камери.

Термін придатності джему в банках – 1,5 року, а заморожений джем  з ірги зберігають у морозилці до року.