Коли в садах дозрівають груші, домогосподарки губляться в пошуках різних рецептів їх заготовок на зиму. Свіжі достиглі плоди деяких сортів зберігаються погано, тому часу на роздуми і конкретні дії не дуже багато.
Інгредієнти: Вода, Груші, Лимонна кислота, Сік лимона, Цукор
Ми пропонуємо вам огляд простих і швидких рецептів приготування грушевого джему. Чому саме джему? Тому що це десертне блюдо припаде до смаку будь-кому. Діти дуже люблять ніжну пюреподібну консистенцію джему і грушевий аромат з медовими нотками, а дорослі в захваті від джему з напівпрозорими ніжними шматочками фруктів. Сам процес приготування не вимагає особливих знань і умінь. Ознайомившись з матеріалами цієї статті, ви зможете без проблем приготувати джем самостійно, не залежно від ваших кулінарних навичок.
Зміст
Підготовка фруктів
Сорт груш для приготування джему має значення тільки в плані визначення консистенції і зовнішнього вигляду готового блюда. З плодів з ніжною пухкої м’якоттю краще готувати однорідний джем з перетертих груш, а ось тверді фрукти можуть використовуватися для приготування десерту з шматочками плодів.
Груші перед початком робіт гарненько миють, чистять і звільняють від насіннєвих коробок. Чистка шкурки – етап не обов’язковий і залежить від того, як надалі будуть нарізатися груші.
Якщо фрукти подрібнюють м’ясорубкою або блендером в сирому вигляді, то шкурка не перешкода. Якщо ж фрукти в джем будуть потрапляти великими шматочками, то плоди краще почистити. Деякі ж, навпаки, вважають за краще перетерті джеми без вкраплення шматочків шкірки, а десерт, приготований з нарізаних вручну груш, – зі шкіркою. Загалом, вирішувати вам, як обробити груші на попередньому етапі.
Рецепти приготування
Однорідний джем: найшвидший і простий рецепт
Для заготівлі беруть 1 кілограм груш. Фрукти звільняють від насіння і перекручують крізь м’ясорубку, закладаючи в мясоприймач цукор разом з шматочками груш. Цукор обов’язково перетирати разом з грушима – це основне правило готування смачного джему. Кількість цукру беруть в пропорції 1:2 до чистої ваги груш. Тобто, якщо груш після очищення залишилося 800 грам, то підсолоджувача знадобиться 400 грам.
Отримане пюре відразу ж відправляють на плиту, не чекаючи виділення соку. Спочатку джем прогрівають на мінімальному вогні протягом 20 хвилин, а потім 20 хвилин кип’ятять на середньому. Маса повинна постійно вирувати. Щоб джем не пригорав та не приставав до дна варильної ємності, грушевий десерт постійно перемішують. Під час готування утворюється густа піна. Її обов’язково знімають дерев’яною ложкою.
Готовність страви визначають, капаючи невелику кількість джему на плоску тарілку. Крапля, що тримає форму, свідчить про готовність блюда.
Якщо тест з тарілкою показав, що варіння можна завершувати, то приступають до завершального етапу. У миску з джемом додають ½ чайної ложки лимонної кислоти. Порошок можна замінити натуральний лимонним соком. В цьому випадку його знадобиться не менше двох столових ложок. Підкислений джем проварюють 2 хвилини, і в гарячому вигляді фасують по стерильним ємностям.
Грушевий джем зі шматочками плодів
Груші, зі шкіркою або без неї, нарізають невеликими пластинами завтовшки 5-6 міліметрів. Нарізку пересипають цукром і відставляють убік на пару годин. Продукти беруть в співвідношенні 1:1. Якщо плоди дуже солодкі, то кількість цукру можна скоротити.
Після того як соковита м’якоть дасть сік, готування джему продовжують. Якщо груші не дуже соковиті і сік не покрив шматочки повністю, то до основних продуктів додають 100-150 мілілітрів чистої води.
Каструлю з грушевої нарізкою в цукровому сиропі ставлять на вогонь, і варять заготовку 45 хвилин на середньому вогні. Готовність визначають по тягучість сиропу. Коли він почне стікати з ложки тонкою нерозривному цівкою, а не капати краплями, джем вважається готовим.
З докладним описом процесу приготування джему з груш з гвоздикою ви можете ознайомитися на каналі «EdaHDTelevision»
Чим можна урізноманітнити грушевий джем
При варінні до основних продуктів додають ванільний цукор, корицю паличками або порошок з кореня імбиру. Також можна ароматизувати джем декількома бутонами сухої гвоздики. Всі ці прянощі додають виходячи з власних смакових уподобань. Цитрусові нотки в блюдо можна внести не тільки додавши сік лимона, але і, наприклад, шматочки апельсина або лайма. Перед розкладанням готового продукту в банки на зберігання корицю і часточки фруктів, використаних для поліпшення смаку, витягають.
Два рецепта грушевого джему з шоколадом і волоськими горіхами, представляє вашій увазі канал «КУЛІНАР TV»
Скільки зберігати грушевий джем
Термін придатності готового блюда – 1,5 року. Місце зберігання потрібно вибирати темне і прохолодне. Відмінно підійде, наприклад, підвал, погріб або основний відсік холодильника.