Джем з дині на зиму - як швидко і просто зварити смачний динний джем в домашніх умовах

Джем з дині на зиму – як швидко і просто зварити смачний динний джем в домашніх умовах

Велика ягода диня, маючи прекрасні смакові якості, користується великою популярністю. Вже давно у нашій країні її вживають не тільки у свіжому вигляді. Багато господинь пристосувалися заготовляти диню на зиму. Роблять з неї і сиропи, і варення, і джеми, і компоти. Сьогодні, ми більш детально розглянемо рецепти і способи як приготувати джем з дині на зиму.

Якщо строго слідувати викладеним тут інструкціям, то процедура приготування в домашніх умовах не повинна викликати труднощів навіть у кулінарів-початківців.

Вибір дині

Сорти динь можуть відрізнятися один від одного формою плодів, їх забарвленням, а також, структурою і соковитістю м’якоті. Ягоди з ніжною пухкою м’якоттю краще використовувати для приготування однорідного за структурою джему, а з щільною і більш грубої – для десерту шматочками.

Перед початком роботи дині обов’язково миють, зчищають шкірку і видаляють насіннєві частини. Представлені нижче рецепти вказані з урахуванням чистої ваги продукту.

Джем з дині

Рецепти приготування джему з дині

Джем з шматочками дині

Кілограм щільної (жорсткої) динної м’якоті подрібнюють невеликими кубиками. Щоб шматочки проварилися рівномірно, нарізка повинна бути максимально однаковою.

Кубики засипають 500 грамами цукру, перемішують і відставляють убік на пару годин. Соковита м’якоть дині за цей час дасть велику кількість соку.

Джем з дині

Ємність з продуктами ставлять на вогонь і додають ще півкіло цукру. На повільному вогні джем доводять до кипіння і варять 25-35 хвилин. Час приготування варіюється від кількості виділеного соку і щільності динної м’якоті. Як тільки маса почне густішати, в миску додають сік одного лимона або/та дрібно подрібнену цедру. Для аромату також можна додати кілька коліщаток свіжого імбирного кореня. Для того щоб джем ввібрав в себе всі аромати, йому дають відпочити хвилин 20-30. Після цього, каструльку знову повертають на вогонь і варять чверть години. За хвилину до готовності імбирні часточки витягають.

Канал «Kartata Potata» розповість вам про те, як зварити динний джем з бананом.

Густий джем з дині з лимонною кислотою

Основних інгредієнтів, дині і цукру, знадобиться рівна кількість. Два кілограми дині пропускають разом з цукром чекрізь м’ясорубку. Це дозволить динному соку виділитися швидше.

Рідку пюреобразную масу ставлять на вогонь і варять до потрібного згущення. Коли джем почне «плюватися», вогонь зменшують до мінімального. З цього моменту від ємності не відходять, контролюючи процес варіння, постійно перемішуючи його. Дуже важливо не допустити пригорання до дна, бо прогірклий смак та неприємний запах зведе всі старання нанівець.

Готовність динного джему перевіряють за стандартною технологією – капнув краплю на блюдце. Джем, що впевнено тримає форму вважається готовим.

Як тільки визначена остаточна ступінь готовності страви, додають лимонну кислоту. На даний обсяг дині буде потрібно, приблизно, чайна ложка (без гірки) кристаликів. Бажано, попередньо розчинити кристали в невеликій кількості кип’яченої води.

Прокип’ятивши джем ще хвилину, вогонь вимикають, а джем з дині фасують по банках для подальшого зберігання.

Джем з дині

Ніжний однорідний джем

Кілограм динної м’якоті нарізають спочатку кубиками, а потім, пюрирують блендером. Подрібнення дині краще робити відразу ж з цукром. Його знадобиться від 700 грам до кілограма. Залежно від солодкості основного продукту, ця цифра може варіюватися в ту чи іншу сторону.

Підсолоджене пюре ставлять на плиту і проварюють до готовності протягом 10 хвилин. Потім, заготівлі дають відпочити протягом 5-6 годин. Кришкою при цьому джем не накривають. Через зазначений час варіння продовжують. Загальна кількість заходів – 3-4, а час кип’ятіння – не більше ніж 10-15 хвилин. Достатньо густий однорідний джем в гарячому вигляді розливають по банках і закручують кришками.

Джем з дині

Джем з дині у мультиварці

Кілограм дині труть на середній терці. Масу складають в основну ємність мультиварки і засипають аналогічною кількістю цукрового піску. Змішавши продукти, їм дають постояти протягом 20 хвилин. Перед початком приготування, до дині додають ще 50 мілілітрів води. Варять джем на режимі «Тушкування». Час встановлюють автоматично або вручну. Таймер повинен спрацювати через 60 хвилин. За цей час джем потрібно кілька разів перемішати дерев’яною або силіконової лопаткою. Зварений в мультиварці джем виходить трохи рідишим по консистенції, але це компенсується найменшими витратами вашого часу на його приготування.

Відео, представлене каналом «Доброго ранку, СВІТ!», розкриє перед вами секрети приготування джему з дині та кавуна.

Як і скільки зберігати джем з дині

Готовий динний джем розкладають в оброблених паром банках в гарячому вигляді. Це дозволяє зберігати заготовку максимальну кількість часу – до 2 років. Якщо ж розфасовка проводиться в непростерілізованну тару, то зберігати такий продукт допускається в холодильнику протягом 4 місяців.

Джем з дині

Зауважу, що крім джему, з дині на зиму можна заготовити також сік або сироп. Обов’язково спробуйте!