Джем з чорної смородини: варіанти приготування – як зварити чорносмородиновий джем швидко і просто

Кущі чорної смородини можна зустріти в основному в саду чи біля городу. Тепер є сорти, які вирізняються з-поміж інших великими плодами та солодким десертним присмаком. За смородиновими кущами не важко доглядати, вони “не вибагливі” та дають хороший урожай. Зібравши чорні плоди, господині стають перед вибором: що приготувати з них на зиму. Найпоширенішим десертом зі смородини є джем. Він виходить густим та ароматним, і містить в собі багато корисних речовин. Варити його можна різними способами. З ними можна детально ознайомитися в цій статті.

Попередня обробка смородини

Насамперед стиглі ягоди слід перебрати від гілочок і листочків. Якщо вони були придбані на ринку, то серед плодів можуть бути пошкоджені та гнилі примірники. Їх обов’язково треба викинути, а решту ретельно промити.

У чорної смородини досить щільна шкірка, тому її можна мити під краном. Це ніяк не пошкодить цілісність ягід. Після цього смородину треба перекласти на сито або друшляк, щоб вона трохи просохла. Дехто сушить її на рушниці або на столі, але, щоб приготувати джем, витрачати час на цей процес не потрібно.

Джем з чорної смородини

Рецепти джему з чорної смородини

Простий і швидкий рецепт «П’ятихвилинка»

Свіжу смородину (1 кг) треба пропустити через м’ясорубку разом з цукром (1,2 кг). Таким чином, цукрові кристалики допоможуть дрібніше перемолоти ягоди.

Отриману кашоподібну ягідну масу слід викласти в посудину з нержавійки або емалі для варіння. Цей рецепт не дарма отримав назву «п’ятихвилинка», адже через 5 хвилин активного кипіння смородиновий десерт можна розкладати в гарячому вигляді в стерильну скляну тару та закатувати стерильними, ошпареними киплячою водою кришками. Готовий джем треба накрити чимось теплим на 24 години, а вже потім відправити на зберігання в темне прохолодне місце.

Джем з чорної смородини

Смородиновий джем без варіння

Сирі ягоди смородини (1 кг) необхідно подрібнити в блендері або м’ясорубці, потім, додати до маси півтора кілограма цукру та старанно перемішати складники. Для розчинення цукрового піску, солодке смородинове пюре слід залишити на кухні під чистим рушником на 5-6 годин. Джемову масу варто декілька разів перемішати. Перед тим, як розкладати десерт по банках, десерт зі смородини треба довести до “першої бульбашки” та, побачивши її, зразу вимкнути плиту.

Зберігатися така заготівля може в холодильнику не більше, ніж 3-4 місяці. Термін придатності досить короткий, проте в джемі без тривалої термічної обробки збереглася велика кількість корисних елементів. Щоб насолодитися десертом довше, ніж це дозволяє термін, його можна, помістити, у вигляді порційних кубиків, в морозилку.

Заріна Самедова пропонує подивитися її рецепт, як можна приготувати смородиновий джем без термічної обробки:

Густий джем

Півтора кілограма чорної смородини слід подрібнити в блендері. Потім ягідну масу необхідно прогріти на плиті протягом 5 хвилин. Після цього до неї можна вводити мінімальними 1 кілограм цукрового піску, добре перемішуючи суміш, щоб цукор рівномірно розподілився по десертній масі зі смородини. Початок активного кипіння – це початок відліку часу для варіння. Джем повинен готуватися протягом 35 хвилин. Не можна забувати періодично помішувати десертну страву та знімати з неї густу піну.

Джем з чорної смородини

Варто спробувати приготувати чорносмородиновий джем по рецепту, який пропонує канал «Прості рецепти Ovkuse.ru»:

Джем зі смородини без кісточок і шкурок

Насамперед необхідно помістити 2 кілограми смородини в широку миску та влити до них 100 мілілітрів води. Потім помістити ягоди на плиту на максимальний вогонь на 5 хвилин. За цей час плоди стануть м’якими, а шкірка на них потріскає. Пробланшувавши смородину, ще гарячою слід перекласти в металеве сито та перетерти, щоб позбутися насінинок і шкірочок. В отримане пюре необхідно додати 1,5 кілограма цукру та відправити на вогонь. Джем, за цим способом, потрібно варити, використовуючи інтервальний спосіб. Тобто маса має покипіти 3 рази (1-й раз – 10 хвилин, 2-ий – 15 і 3-ій – 20 хвилин). Між кожним заходом потрібно робити тривалу перерву (5-6 годин). Готовий продукт має густу консистенцію, напівпрозорий відтінок і неперевершений смак.

На каналі «FOODожнік» є можливість переглянути спосіб, як зварити однорідний джем без кісточок:

Як приготувати джем зі смородини в мультиварці

До мультиварочної чаші слід помістити 500 грамів ягід. Важливою умовою є те, що треба простежити, щоб плоди смородини зайняли лише третину об’єму чаші. Це запорука рівномірного варіння джему. Додавши до ягід 50 мілілітрів води, їх варто проварити, закривши кришку та встановивши режим «Варіння», «Суп» або «Смаження» на 10 хвилин. Після цього, смородину треба перебити за допомогою занурювального блендера та заправити цукрового піску. Для такої кількості ягід потрібно 300 грамів цукру. Ретельно перемішавши масу, її знову треба відправити в мультиварку, встановивши режим «Тушіння» на 30 хвилин. Є досить потужні мультиварки, в яких джем може пригоріти. В такому випадку його слід періодично помішувати.

На відео, зняте каналом «Картавий-Шепелявий» є можливість детально ознайомитися з тим, як потрібно варити джем зі смородини в мультиварці:

Ароматичні добавки до джему

Щоб видозмінити смак чорносмородинового десерту, під час його приготування, можна до основних інгредієнтів додати кориці чи ваніліну. А ще вийде гарним поєднання смородини з іншими ягодами (малина, вишня, аґрус) або фруктами (апельсини, яблука).

Пропорція смородинових ягід і цукру варіюється, тобто все залежить від сорту. В результаті, в кожної господині вийде свій унікальний смак джему з корисних плодів.

Джем з чорної смородини