Червона смородина – це дуже корисні ягоди, які варто вживати протягом всього року. А щоб це робити – необхідно приготувати смачні заготовки на зиму. Одна з найпростіших в приготуванні та найсмачніших – це джем.
Інгредієнти: Вода, Пектин, Цукор, Червона смородина
Джем можна намастити на хліб, або використати в якості начинки для випічки. Також з нього можна зробити навіть морс, треба лишень додати мінеральну воду. Тому зараз ми поділимося декількома смачними та простими рецептами приготування джему з червоної смородини.
Зміст
Як зібрати і підготувати ягоди
Аби ягоди не пом’ялися, збирати їх треба разом з гілочками, а вже перед приготуванням почистити від всього зайвого. До речі, джем дуже легко зробити саме з червоної смородини, бо в ній є пектин, який допомагає страві дуже швидко загуснути. Щоб джем вийшов ідеальним, варто брати ягідки, які є трошки нестиглими. А якщо вони перестигли і пектину в них поменшало – треба просто додати в джем желатин.
Перед тим, як почати варити джем, ягоди треба швидко промити та висушити на паперовому рушнику 20 хвилин. Якщо вони лежатимуть довше, то можуть пустити сік, а цього допускати не варто.
Способи приготування джему
Джем за класичною рецептурою
Треба взяти:
- смородина – 1 кілограм;
- вода – 100 мілілітрів;
- цукор – 1,5 кілограма.
Ягоди необхідно скласти в каструлю, залити водою, поставити на вогонь, довести до кипіння та варити протягом 5-ти хвилин. Потім добре подрібнити масу блендером і поступово додати цукор. Після цього варити джем на слабкому вогні від 25-ти до 40-ка хвилин. Час приготування залежить від того, наскільки стиглі ягоди.
Щоб визначити, чи джем вже готовий, треба взяти суху тарілку та крапнути на неї джем. Якщо крапелька не розтеклася – страва готова.
В цьому відео ви можете ознайомитися з рецептом приготування джему з червоної смородини
Швидкий спосіб приготування джему
Щоб пришвидшити процес, ягоди можна не проварювати, а зразу ж дрібнити блендером. В цьому випадку на кілограм смородини беруть не 1,5 а 1 кілограм цукру.
Цукор треба додати в подрібнену масу та варити на середньому вогні 25-40 хвилин (до загустіння).
Джем без кісточок
Для приготування такого виду джему треба взяти:
- ягоди – 1 кілограм;
- цукор – 800 грамів;
- вода – 150 мілілітрів.
Смородину, залиту водою бланшують на сильному вогні 3-4 хвилини. Потім ягоди викладають на сито та перетирають за допомогою дерев’яної лопатки. Після цього сік та м’якоть змішують з цукром і варять ще 10 хвилин. Потім охолоджують. І знову варять. В цілому, варити продукт треба три рази. Після останнього закипання джем розливають по попередньо стерилізованих банках.
Джем з соку на пектині
Щоб не перетирати ягоди через сито, можна скористатися соковижималкою. Необхідно віджати сік з кілограму ягід, додати 700 грамів цукру та прокип’ятити 5 хвилин. А потім додати одну ложку пектину у вигляді порошку і проварити джем ще 5 хвилин.
Джем без варіння
Для цього рецепту необхідно взяти 1 кілограм смородини, 1,2 кілограма цукру. Ягоди помити та пропустити через м’ясорубку. Цукор треба засипати в апарат разом з ягодами. Завдяки цьому смородина дасть більше соку. Потім отриману масу лишають на 3 години і час від часу перемішують. Коли джем стане однорідним, треба поставити його на вогонь, довести до кипіння, але не кип’ятити, і розлити бо банках та закрутити кришками.
Як урізноманітнити джем з червоної смородини
Щоб зробити джем ще смачнішим, в нього можна додати 30-40 відсотків інших ягід. Наприклад, аґруса, малини чи вишні та приготувати за одним з рецептів, про які ми розказали вище.
І наостанок пропонуємо переглянути цікаве відео рецепту джему з смородини та кавуна.