Джем з аґрусу: як приготувати найсмачніший десерт – чотири способи заготівлі аґрусового джему на зиму

На колючому непоказному кущі аґрусу ростуть дуже смачні та корисні плоди. Вони бувають різного кольору: і смарагдово-зеленого, і червоного, і, навіть, темно-бордового, все залежить від сорту. Ягоди аґрусу люди цінують за велику кількість вітамінів та низький вміст калорій. Завдяки цьому вони є ідеальним дієтичним продуктом.  В арсеналі дбайливих господинь є чимало смачних заготівель з аґрусу. В основному, це желе, варення, джеми та повидло. Наприклад, смачний джем з цих корисних плодів можна досить легко приготувати вдома самостійно. Далі йтиметься про всі способи заготівель з ягід аґрусу на зимний період.

Зміст

Підготовка ягід

Насамперед, свіжозібрані ягоди аґрусу слід промити декілька разів у теплій воді. Якщо на них є забруднення, то його варто старанно відтерти. Після того як стече вода, можна чистити аґрус, тобто зрізати з кожної ягоди хвостики та чашолистки. Для цього підійдуть маленькі ножиці або ніж. Чистити ножицями значно зручніше.

Джем з агрусу

Рецепти аґрусового джему

Спосіб № 1 – Класичний варіант

Для приготування джему за таким способом знадобиться підготувати відповідним чином (помити та почистити) три з половиною кілограми ягід. Потім їх треба перекласти в каструлю, яка має широке дно, залити трьома склянками чистої води та поставити на середній вогонь. Маса повинна кипіти 10 хвилин. Цього часу вистачить, для того щоб ягоди потріскали, стали м’якими та виділили досить велику кількість соку. На іншій каструльці необхідно встановити широке сито (краще металеве, бо пластмасове гнеться), через яке потім треба перетерти ягоди ще гарячої маси, за допомогою лопатки або ложки. В результаті в ньому повинні залишитися лише шкірочки та насінини плодів аґрусу. Не варто переживати, якщо трохи насінин потрапить до майбутнього джему.

Після цього процесу до однорідної маси слід ввести тонкою цівкою півтора кілограма цукру та поставити суміш на вогонь. Джем повинен кипіти ще 20 хвилин, час від часу з нього треба знімати піну та помішувати. Потім, ще гарячою, заготівлю з аґрусу можна розливати по банках та закатувати металевими кришками.

Джем з агрусу

На відео від каналу «РецептЛенд» варто ознайомитись зі способом приготування аґрусового джему з допомогою сокодавилки:

Спосіб № 2 – Через м’ясорубку

Щоб приготувати джем за цим способом треба скористатися м’ясорубкою, в якої максимально дрібний перетин. Можна брати будь-яку кількість аґрусу, головне, щоб він був очищений та промитий. Потім отримане пюре, слід зважити, додати до нього скільки ж цукру та поставити варитися на повільний вогонь, не забуваючи час від часу помішувати. Через 30 хвилин джем буде готовим. Такий десерт дуже густий та ароматний.

Джем з агрусу

Спосіб № 3 – З цілими ягодами

Спочатку ягідки аґрусу необхідно помити та почистити, потім, кожну з них, проколоти гострою шпажкою, голкою чи звичайною зубочисткою. Цей процес потрібен для того, щоб після приготування плоди були природної форми. Після цього треба приготувати густий сироп із 0,5 л води та 1,5 кг цукру. Коли він закипить можна вкидати аґрус та зразу ж вимкнути вогонь. Каструлю потрібно закрити кришкою та залишити на кухні охолоджуватись.

Десь, через 5-6 годин можна продовжувати процес приготування. Ягоди слід акуратно відкинути на сито, а сироп ще раз нагріти. Коли він закипить, знову до нього треба вкинути плоди та дати їм настоятися під кришкою. Так треба повторити 3-4 рази. Після останнього разу, знімати джем з вогню не потрібно, а слід його проварити 30 хвилин. Ще гарячою заготівлю можна розкладати в стерилізовані банки та закупорювати кришками.

Готуючи джему за цим рецептом, головне ні в якому разі не перемішувати ягоди (інакше вони втратять форму). Їх можна лише струшувати разом з каструлею.

Спосіб № 4 – З апельсинами

Щоб готувати за цим рецептом варто взяти:

  • 1 кілограм аґрусу;
  • 1 кілограм цукрового піску;
  • 2 середніх апельсини.

Насамперед аґрус та апельсини треба старанно помити. Шкірку цитрусів краще протерти жорсткою щіткою. Потім порізати їх на великі шматки та видалити з них насінини.

Потім аґрус і порізані апельсини треба пропустити через сокодавилку (з решток плодів можна зварити компот). Після цього в аґрусовий сік треба додати кілограм цукру.

Отриману суміш потрібно поставити середній вогонь і варити до готовності. Готовий джем повинен стікати з ложки тонкою безперервною цівкою. В середньому варити варто 20-25 хвилин. Джем виходить “ніжним” і прозорим.

Якщо нема сокодавилки, можна для обробки плодів скористатися м’ясорубкою. Тоді з апельсин краще зняти цедру, та білу шкірку, інакше джем буде гіркуватим на смак.

Джем з агрусу

Канал «Мужики на кухні!» пропонує спосіб приготування аґрусового джему в мультиварці:

Як зберігати аґрусовий десерт

У всіх запропонованих рецептах джему з аґрусу є досить велика кількість цукру, завдяки якому смачні десерти можуть зберігатися в прохолодному місці протягом тривалого часу. Головне, щоб тара під джем була сухою та простерилізованою. Якщо дотримуватися всіх правил, то вдасться зберегти смак та якість смачних і солодких заготівель до двох років.

Джем з агрусу