В’язка і дубова айва практично не їстівна в сирому вигляді, проте, у вигляді пюре, айва може стати для багатьох відкриттям. Адже пюре з айви приготувати просто, і це ж саме пюре може стати основою для ваших кулінарних шедеврів.
Для приготування пюре підійдуть будь-які плоди: биті, дрібні, трохи зіпсовані і зовсім терпкі.
Класичний рецепт айвового пюре в банках
Вимийте плоди, видаліть зіпсовані частини, все інше поріжте і складіть в каструлю. Серцевину і шкірку краще не очищати, адже вони так само зберігають в собі аромат.
Засипте порізані шматочки айви цукром з розрахунку: на 1 кг айви потрібно брати 1 кг цукру і залиште каструлю на кілька годин, щоб айва пустила сік.
Поставте каструлю на дуже тихий вогонь і потихеньку доведіть до кипіння. Варіть айву до розм’якшення. Зазвичай це займає близько 15-20 хвилин.
Тепер уже можна позбутися від шкурок і насіння, перетерши айву через сито, перетворивши їх в пюре.
Знову доведіть айвовое пюре до кипіння і розлийте гаряче пюре по стерилізованих банках.
Так ви збережете пюре з айви до наступного сезону.
Можна приготувати пюре з айви і без варіння.
Заморожене пюре з айви без варіння
Очистіть плоди від шкірки і видаліть серцевину.
Щоб полегшити роботу блендеру, поріжте айву на більш дрібні шматочки і гарненько пюріруйте їх.
Таке пюре краще заморозити, тому цукор можна не додавати на цьому етапі. Зберігати пюре з айви можна в пакетах із застібкою в морозильній камері.
Після розморожування ви отримаєте відмінну заготовку для приготування десертів і не тільки. Адже айва прекрасно поєднується не тільки з фруктами, а й з м’ясними стравами.
Комбінуючи смаки і експериментуючи з айвою, ви відкриєте для себе безліч нових страв.
Дивіться також відео: