Важко знайти людину, яка б не любила чорничне варення. Ці ласощі не просто надзвичайно смачні і ароматні, але ще і дуже корисні. Чорниця виводить радіонукліди з організму, значно покращує зір, підвищує гемоглобін, зміцнює імунну та нервову системи, бореться з проявами депресивних станів і покращує настрій. Ось чому екстракт чорниці використовують у багатьох фармацевтичних препаратах.
Найсприятливішим часом для збору ягід є червень – липень, коли чорницю можна удосталь зустріти в лісах. Отже, позаду залишився похід в літній прохолодний ліс і у вас в кошику свіжозібрані пахучі чорничні ягоди.
Або ж вам пощастило, і ви придбали пару кілограмів на ринку. Тепер саме час подумати, як зберегти ягоди на зиму. Найкращим варіантом, на думку багатьох господинь, є приготування запашного варення з цих чудо-ягід. Свій перевірений рецепт з покроково зробленими фото я пропоную приготувати разом зі мною.
Як зробити чорничне варення п’ятихвилинка на зиму
Перебираємо ягідки і добре промиваємо їх під струменем холодної проточної води. Для цих цілей можна скористатися звичайним друшляком.
Розміщуємо чорницю в емальований посуд. Це може бути таз або велика каструля.
Засипаємо ягоди звичайним цукром з розрахунку 1:1, тобто, на 1 кг чорниці беремо 1 кг цукру.
Перемішуємо ягідки з цукром дерев’яною ложкою і ставимо на вогонь середньої інтенсивності.
Безперервно помішуючи доводимо суміш до кипіння і акуратно знімаємо пінку з поверхні.
Проварюємо 3-5 хвилин (але не більше) і розливаємо за допомогою звичайного половника в заздалегідь підготовлені пастеризовані півлітрові баночки.
Чорничне варення 5 хвилинку закриваємо стерильними металевими кришками.
Перевертаємо догори дном і ставимо в темне прохолодне місце на кілька годин.
Прибираємо готову заготовку в льох або комору на зберігання до зими.
Бажаю всім приємного і, головне, корисного чаювання в зимову морозну пору! ?