Варена ковбаса, яка продається в магазинах – це продукт, далекий від натурального. Тому якщо ви хочете їсти щось смачне, поживне та нешкідливе – пропонуємо рецепт домашньої вареної ковбаси.
Інгредієнти: Вода, Кишки, Крохмаль, Сало, Свинина, Сіль, Харчова селітра, Цукор, Часник, Чорний перець мелений, Яловичина
Щоб легше було розібратися в особливостях – необхідно розділити всю роботу на кілька етапів та врахувати всі нюанси на кожному з них.
По-перше, необхідно правильно підготувати м’ясо. Якщо цього не зробити – ковбаса вийде несмачною. Треба брати свіже м’ясо. Найкраще – отримане зразу ж після забою, витримане 2 дні та охолоджене.
Необхідно відокремити м’яку частину від кісток та сухожилля, а також видалити зайвий жир. Потім порізати на великі шматки та скласти в ємність, пересипавши сіллю і селітрою. Таке м’ясо треба витримати в холоді 2-3 дні.
До речі, оскільки ви берете свинину і яловичину – пам’ятайте, що солити їх необхідно окремо.
На 5 кілограмів м’яса візьміть 150 грамів солі та 5 грамів селітри.
Коли м’ясо приготується, до нього треба додати часник та пропустити через м’ясорубку. Свинину і яловичину молоти необхідно також окремо.
Другий етап – формування фаршу. Ми наводимо приблизну кількість інгредієнтів, але кожен може змінювати її в залежності від власних вподобань:
- свиняче м’ясо – 1,5 кілограма;
- яловичина – 3 кілограма;
- шпиг – 0,5 кілограма;
- часник – 2 зубчика;
- цукор – 1 чайна ложка;
- картопляний крохмаль – 0,5 склянки;
- чорний мелений перець – 0,25 чайної ложки;
- вода – 1 літр.
Спочатку підготуйте шпиг. Для цього з сала зніміть шкіру, а саме сало поріжте на невеликі кубики. Перемішувати фарш треба починаючи з яловичини і мішати тільки руками. В нього поступово вводять воду з розведеним крохмалем, додають перець, свинячий фарш. Коли маса стане однорідною і почне спокійно відділятися від посуду – додайте шпиг.
Третій етап – наповнення кишок фаршем. Кишки треба добре помити, дати воді стекти. Візьміть спеціальний ріжок чи кільце, діаметром 3-4 сантиметри. Вставте в кишку ріжок чи натягніть на неї кільце та наповнюйте фаршем. Також можна робити кондитерським шприцом, за допомогою насадки на м’ясорубці. Варіантів маса, тож вибирайте той, який подобається вам.
Не забудьте зав’язати один кінець кишки перед початком наповнення і другий – коли фарш буде всередині.
Заповнюйте кишку повільно, щоб не порвати. Зав’язуючи кінці кишки, необхідно стежити, щоб петлі, що затягують її кінці, були утворені на невеликій відстані один від одного. Тонку кишку можна зав’язати кільцем. А товсту – перев’язати кілька разів петлями по всій довжині.
Далі просушіть майбутню ковбасу біля печі або в середині остиглої печі пару годин. Дехто підкопчує кишки на диму.
Тепер лишилося зварити ковбасу. Для цього покладіть її в воду, доведіть до слабкого кипіння та варіть тонку кишку 45-50 хвилин, а товсту 1,5-2 години.
Ось і все, ваша ковбаса готова. Її треба тримати в холодильнику та з’їсти протягом 5-7 днів. Смачного!