Домашня тушонка з дичини – як приготувати консерви з дичини в домашніх умовах.

Консервування на зиму м’яса свійських тварин – популярна традиція в українській кухні. Багато господинь мають в своєму кулінарному арсеналі унікальні рецепти таких заготовок. Не менш апетитні  домашні консерви можна отримати зі свіжого чи копченого м’яса зайчатини, куріпок або диких кіз. Саме із цих трьох видів дичини готуються найсмачніші  м’ясні консерви.

Консерва із дичини по-домашньому, що ми пропонуємо у цьому рецепті, виходить дійсно смачна. Та й термін зберігання цієї м’ясної заготовки  досить довгий.

Заготівля та консервування дичини на зиму.

Ретельно почистіть від верхньої шкірки із шерстю вибрану дичину. Потім добре кілька разів промийте та розріжте  на шматки середнього розміру.

Покладіть у ємність м’ясо та пересипте сіллю, спеціями за смаком. Перемішайте злегенька та зоставте на кільканадцять хвилин.

Налийте у велику пательню жир або рослинну олію. Туди кладіть шматочки дичини, щоб вони рівномірно прилягали до дна пательні. Обсмажуйте на середньому вогні. Коли кусні будуть з обох боків добре підрум’янені, вилийте трохи гарячої води та зменшіть температуру вогню. Накрийте кришкою. Тушкуйте дичину, поки вона не стане напівготовою.

Виставте у прохолодне місце наповнену пательню та почекайте, поки дичина буде вже не гарячою. Тепер  тушковане м’ясо розділіть ще на менші шматочки, щоб зручніше було вкладати у тару для подальшого консервування.

Наповнюйте дичиною підготовлені літрові банки з максимальною щільністю. Або у банки іншого об’єму, але не менш, чим півлітрові.

Невелику кількість соусу із прянощами, що зосталася після тушкування, розподіліть зверху у кожну банку. Тепер м’ясо готове для наступного етапу приготування домашніх заготовок.

Тож далі – стерилізація, яка потрібна, щоб дичина добре проварилась, а також, щоб м’ясо було більш соковитим і витримало тривалий термін зберігання. Банки, наповнені м’ясною сировиною, стерилізуйте на водяній бані. Інтенсивне кипіння повинно проводитись до  90 хвилин.

Щоб приготувати консерви з копченої дичини, слідуйте рекомендаціям цього ж самого рецепту.

Коли прийдуть холодні дні і зимові свята, ви будете дуже раді поставити на стіл різноманітні страви із консервованою дичиною. Таке м’ясо ви можете додавати у перші та другі страви – готувати на ньому борщі, супи, підливки. Апетитна картопелька, спагетті та інший гарнір чудово поєднуються із такою  м’сною консервою.

Домашня тушонка з дичини

Поради до приготування дичини

Порада №1: Не викидайте обрізки м’яса! Ці шматочки дичини збагатять палітру смаку м’ясного паштету чи ковбасного фаршу.

Порада №2: Якщо вам пощастило консервувати м’ясо молодих диких тварин, то зважте на те, що надто довго його не треба тушкувати. Є ризик, що етапі стерилізації воно буде вже переварене і може розвалюватись.

Порада №3: Заштовхуйте у банку при консервуванні максимально більше м’яса та лийте до краю м’ясний сік. Дичина, заготовлена в своєму соку, виходить смачнішою і зберігається довше.

Якщо у вас залишились іще деякі питання щодо приготування тушонки, перегляньте відео про консервування м’яса кролика в духовці. Так само рекомендуємо заготовлювати  будь-яку іншу дичину.

Коментуйте та залишайте свої цікаві поради щодо консервування дичини у домашніх умовах.