Домашня сирокопчена ковбаса, яку ви приготуєте за цим рецептом, має високі смакові якості і тривалий термін зберігання, який досягається завдяки холодному способу копчення. Свинячо-яловича ковбаса, поступово підсушуючись, стає тією класичною сухою ковбасою, яка має великий попит на ринку чи у магазині. Використовуйте її не тільки для подачі на святковий стіл, а й беріть із собою на дачу та у походи. З цією ковбаскою виходять дуже смачні бутерброди для дітей, що беруть сніданки у школу.
Інгредієнти: Гвоздика, Кишки, Коріандр, Сало, Свинина, Чорний перець мелений, Яловичина
Які продукти вам треба для приготування сирокопченої ковбаси:
- свинина і яловичина, м’якоть по 2 кг;
- сало свиняче свіже 600 г;
- сіль 200 г;
- перець чорний 15 г;
- коріандр 1 чайна ложка;
- гвоздика 6 г;
- води 3 склянки.
Технологія виробництва
Вона проста, але потребує вашого терпіння і знання окремих нюансів.
Великі шматки м’яса поділіть на менші, щоб можна було відбити їх. Ці менші шматочки ретельно відбийте спеціальним молоточком. Те, що вийде, знову поріжте на ще менші частини.
Тепер візьміть сало і наріжте його кубиками по розміру приблизно такі, як у вас вийшли фінальні шматочки м’яса.
Далі треба м’ясо промаринувати. Для цього візьміть емальовану каструлю, налийте у неї води та розчиніть сіль. Вкладіть у воду підготовлене м’ясо, сало і спеції. Перемішайте кілька разів, щоб і солона вода і спеції були рівномірно на м’ясному продукті. Потім добре накрийте кришку, можна ще щось важке покласти зверху. На 1 добу винесіть у прохолодне й затемнене місце.
Отже тепер здається, м’ясо вже на половину підготовлене, бо добре промаринувалось. Але треба ще сформувати ковбаски. Для цього візьміть промиті і вичищені кишки і наповніть їх шматками м’яса та сала. Кожну ковбаску щільно зав’яжіть мотузкою та проколіть в різних місцях виделкою. Коптити м’ясо холодним способом досить довго, поки вона не стане сухою. Свинячо-яловича ковбаса змінить колір та стане більш твердою. Та все одно перед закінченням процесу копчення, ви повинні спробувати її, щоб упевнитись у її готовності.
Раніше домашня сирокопчена ковбаса була незамінним блюдом у багатьох родинах. Якщо ви любите навіть такі м’ясні вироби готувати самі, то цей простий рецепт стане вам у нагоді. Підвісьте готову смачну ковбаску у холодному місці – так вона буде довше зберігатись.
До вашої уваги також відео про копчення домашньої ковбаси в умовах офісу. Можливо вам цікаво, як зробити димогенератор.