Домашня суха ковбаса “луканка болгарська” – простий рецепт як зробити суху ковбасу в домашніх умовах.

Домашня ковбаса – це смачно. До того ж, в ній точно нема ніяких хімічних з’єднань та речовин, які можуть нашкодити організму. Пропонуємо вам традиційний болгарський рецепт сухої ковбаси – луканки, яку можна приготувати вдома.

Для приготування необхідно взяти наступні продукти:

  • м’якіть свиняча – 1 кілограм;
  • щільне свиняче сало (зрізане з лопатки) – 3 кілограма;
  • грудинка – 5 кілограмів;
  • селітра – 1 грам;
  • сіль кухонна – 25 грамів;
  • цукор – 3 грама.

Домашня суха ковбаса "луканка болгарська"

Як приготувати суху ковбасу “Луканка болгарська” в домашніх умовах

Спочатку треба порізати все м’ясо та сало невеликими шматочками, вагою приблизно по 100 грамів.

Далі змішайте шматочки, сіль, цукор та селітру та складіть їх на дошку, поставлену під нахилом. Це робиться, щоб стекла зайва вага. Поставте цю дошку з м’ясом в приміщення, де температура зберігається в діапазоні від 0 до +4 градуса за Цельсієм і витримайте його добу.

Після цього подрібніть м’ясо на м’ясорубці, попередньо поставивши насадку з великими отворами.

Далі – перемішайте фарш з наступними приправами (всі вони мають бути меленими або товченими):

  • кмин – 3 грама;
  • перець чорний – 4 грама;
  • запашний перець- 1 грам;
  • паприка – 2 грама;
  • часник – 1 зубок.

Після цього пропустіть фарш через м’ясорубку ще раз, але тепер через насадку з найдрібнішими отворами.

Лишить фарш в холодильнику на добу і можете починати підготовлювати кишки для набивання.

Беріть широкі яловичі кишки, добре очистіть їх від жиру та слизу, вимочіть в холодній воді і наріжте шматками, довжиною 40 сантиметрів.

Коли мине 24 години, заповніть їх фаршем, а кінці добре зав’яжіть кулінарним шпагатом або цупкими нитками.

Не забудьте зробити в ковбасках кілька проколів голкою, щоб вийшло повітря, яке потрапило туди разом з фаршем.

Перед тим, як починати коптити ковбасу, повісьте її в добре провітрюваному приміщенні з температурою +10-12 градусів за Цельсієм і лишить на 48-72 години. Це робиться для того, щоб стекла зайва вода.

Коптити таку ковбасу також треба 48-72 години методом холодного копчення при температурі +14-16 градусів за Цельсієм.

Далі знову підвісьте ковбасу сушитися. Цього разу в приміщенні з температурою +8-12 градусів за Цельсієм  та з вологістю 75-80 відсотків.

Повністю ковбаса дозріває за 1-2 місяці. За цей час її необхідно кілька разів піддати вальцюванню і пресуванню.

Домашня суха ковбаса "луканка болгарська"

Це робиться для того, щоб ковбаска мала гарну форму та рівномірно висихала.

Ковбаска добре зберігається, якщо її обернути вощеним папером. Що ж стосується приміщення, то воно повинно бути прохолодним і добре провітрюваним.

Домашня суха ковбаса "луканка болгарська"

Хоча на приготування такої ковбаски вам доведеться витратити час, але результат буде точно вартий ваших зусиль. Бо ковбаса виходить дуже смачною і ароматною. Її можна класти на бутерброди, використовувати як закуску до пива або додавати в салати.

А це відео від англомовного кухаря присвячене процесу приготування ковбаси: