Домашня пастила з ягід агрусу – як зробити пастилу з агрусу в домашніх умовах

Аґрус – це дуже корисна ягода, з якої можна приготувати безліч смаколиків. Пропонуємо вам рецепти агрусової пастили – натуральних і корисних ласощів.

Як зробити пюре з ягід аґрусу

Щоб пастила вийшла смачною – зробіть для неї правильне пюре. Для нього необхідно взяти стиглі або, навіть, перестиглі плоди.

Пастила з агрусу

Добре вимийте аґрус під краном та просушіть на рушниках.

Пастила з агрусу

Далі треба зробити ягоди м’якими, використовуючи термічну обробку. Для цього можна використати один з нижченаведених способів.

  • Треба викласти ягоди в велику каструлю, налити воду так, щоб вона покривала  дві третини аґрусу, поставити на вогонь і бланшувати, доки ягоди не стануть м’якими. При цьому не забувайте постійно помішувати аґрус.
  • Для запікання необхідно взяти сковорідку з високими стінками, засипати в неї ягоди, додати воду в пропорції: півсклянки на 1 кілограм ягід, закрити пательню кришкою і тушкувати при температурі 200 градусів протягом 15-20-ти хвилин.
  • Також можна приготувати ягоди в пароварці. Для цього їх треба  скласти в ємність пристрою та готувати протягом 20-ти хвилин.

Після того, як аґрус став м’яким, його треба протерти через сито. Ця однорідна маса і є основою пастили. Або можете використати блендер.

Пастила з агрусу

Як сушити пастилу

Щоб висушити пастилу, можна використати один з наступних способів:

  • На повітрі. Треба взяти деко, закрити пергаментом, викласти ягоди шаром, товщиною від 0,5 до 1 сантиметра. Далі поставте деко на сонце та сушіть 5-10 днів. Коли побачите, що пастила з одного боку вже висохла – переверніть її або розвісьте на мотузках.
  • В духовці. Візьміть деко, застеліть пергаментом, трохи змастіть олією без запаху і викладіть ягоди. Сушіть пастилу при температурі 80 – 100 градусів за Цельсієм від 4-х до 8-и годин. При цьому дверцята духової шафи завжди мають бути причинені.

Пастила з агрусу

  • В сушарці. Тут треба взяти спеціальні лотки, також викласти пергаментом і змастити олією, а потім сушити 3-6 годин на максимумі, Якщо лотків кілька – не забудьте їх час від часу міняти місцями.

Пастилу треба сушити до того моменту, доки її верхній шар не перестане липнути до рук. Якщо пересушити пастилу – вона стане надто крихкою.

Пастила з агрусу

Рецепти приготування пастили з аґрусу

Натуральна пастила з аґрусу без цукру

Пюре треба кип’ятити на повільному вогні, аж доки воно не зменшиться в об’ємі в 2 рази та не стане густішим. Не забувайте перемішувати пюре дерев’яною лопаткою, інакше воно пристане до дна і стін. Коли маса буде готова – висушіть її одним з перелічених способів.

В цьому відео ви побачите, як готувати пастилу з аґрусу без варіння:

Пастила з аґрусу з цукром

  • аґрус – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 700 грамів;
  • вода – 2 склянки.

Змішайте воду та цукор, зваріть сироп (не забудьте дочекатися, доки не розтануть всі кристали цукру). Долийте сироп в пюре, знову поставте варити. Варіть, аж доки маса не увариться в 2 рази. Не забувайте мішати. Далі розкладіть пастилу на деко і висушіть.

В цьому відео можна дізнатися про секрети приготування пастили з цукром.

Аґрусова пастила з медом

  • аґрус – 1 кілограм;
  • мед – 300 грамів.

Пюре треба варити на маленькому вогні до загустіння та поставити охолоджуватися до температурі 40-50 градусів. Далі необхідно додати мед, добре перемішати. Таку пастилу сушіть на повітрі, бо після сушки в духовці чи сушарці, мед втратить свої властивості.

Пастила з агрусу

Пастила з аґрусу з білком

  • аґрус – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 300 грамів;
  • яєчний білок – 1 штука.

Зробіть пюре, збийте його блендером протягом 5-6 хвилин. Додайте цукор і продовжіть мішати, доки кристали повністю не розчиняться. Також окремо збийте білок до щільної піни.

Пастила з агрусу

Коли маса стане однорідною, додайте білок, мішайте міксером, доки маса не перестане розтікатися. Далі можна викладати пастилу для сушіння.

Як зберігати пастилу

Для зберігання складіть пастилу в скляну банку. Її можна поставити в шафу чи в холодильник. Не забувайте закривати ємності кришками. Якщо треба максимально збільшити термін зберігання – складіть пастилу в пакет та відправте в морозильну камеру.

Пастила з агрусу