Аґрус – це дуже корисна ягода, з якої можна приготувати безліч смаколиків. Пропонуємо вам рецепти агрусової пастили – натуральних і корисних ласощів.
Інгредієнти: Агрус, Мед, Цукор, Яєчний білок
Зміст
Як зробити пюре з ягід аґрусу
Щоб пастила вийшла смачною – зробіть для неї правильне пюре. Для нього необхідно взяти стиглі або, навіть, перестиглі плоди.
Добре вимийте аґрус під краном та просушіть на рушниках.
Далі треба зробити ягоди м’якими, використовуючи термічну обробку. Для цього можна використати один з нижченаведених способів.
- Треба викласти ягоди в велику каструлю, налити воду так, щоб вона покривала дві третини аґрусу, поставити на вогонь і бланшувати, доки ягоди не стануть м’якими. При цьому не забувайте постійно помішувати аґрус.
- Для запікання необхідно взяти сковорідку з високими стінками, засипати в неї ягоди, додати воду в пропорції: півсклянки на 1 кілограм ягід, закрити пательню кришкою і тушкувати при температурі 200 градусів протягом 15-20-ти хвилин.
- Також можна приготувати ягоди в пароварці. Для цього їх треба скласти в ємність пристрою та готувати протягом 20-ти хвилин.
Після того, як аґрус став м’яким, його треба протерти через сито. Ця однорідна маса і є основою пастили. Або можете використати блендер.
Як сушити пастилу
Щоб висушити пастилу, можна використати один з наступних способів:
- На повітрі. Треба взяти деко, закрити пергаментом, викласти ягоди шаром, товщиною від 0,5 до 1 сантиметра. Далі поставте деко на сонце та сушіть 5-10 днів. Коли побачите, що пастила з одного боку вже висохла – переверніть її або розвісьте на мотузках.
- В духовці. Візьміть деко, застеліть пергаментом, трохи змастіть олією без запаху і викладіть ягоди. Сушіть пастилу при температурі 80 – 100 градусів за Цельсієм від 4-х до 8-и годин. При цьому дверцята духової шафи завжди мають бути причинені.
- В сушарці. Тут треба взяти спеціальні лотки, також викласти пергаментом і змастити олією, а потім сушити 3-6 годин на максимумі, Якщо лотків кілька – не забудьте їх час від часу міняти місцями.
Пастилу треба сушити до того моменту, доки її верхній шар не перестане липнути до рук. Якщо пересушити пастилу – вона стане надто крихкою.
Рецепти приготування пастили з аґрусу
Натуральна пастила з аґрусу без цукру
Пюре треба кип’ятити на повільному вогні, аж доки воно не зменшиться в об’ємі в 2 рази та не стане густішим. Не забувайте перемішувати пюре дерев’яною лопаткою, інакше воно пристане до дна і стін. Коли маса буде готова – висушіть її одним з перелічених способів.
В цьому відео ви побачите, як готувати пастилу з аґрусу без варіння:
Пастила з аґрусу з цукром
- аґрус – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 700 грамів;
- вода – 2 склянки.
Змішайте воду та цукор, зваріть сироп (не забудьте дочекатися, доки не розтануть всі кристали цукру). Долийте сироп в пюре, знову поставте варити. Варіть, аж доки маса не увариться в 2 рази. Не забувайте мішати. Далі розкладіть пастилу на деко і висушіть.
В цьому відео можна дізнатися про секрети приготування пастили з цукром.
Аґрусова пастила з медом
- аґрус – 1 кілограм;
- мед – 300 грамів.
Пюре треба варити на маленькому вогні до загустіння та поставити охолоджуватися до температурі 40-50 градусів. Далі необхідно додати мед, добре перемішати. Таку пастилу сушіть на повітрі, бо після сушки в духовці чи сушарці, мед втратить свої властивості.
Пастила з аґрусу з білком
- аґрус – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 300 грамів;
- яєчний білок – 1 штука.
Зробіть пюре, збийте його блендером протягом 5-6 хвилин. Додайте цукор і продовжіть мішати, доки кристали повністю не розчиняться. Також окремо збийте білок до щільної піни.
Коли маса стане однорідною, додайте білок, мішайте міксером, доки маса не перестане розтікатися. Далі можна викладати пастилу для сушіння.
Як зберігати пастилу
Для зберігання складіть пастилу в скляну банку. Її можна поставити в шафу чи в холодильник. Не забувайте закривати ємності кришками. Якщо треба максимально збільшити термін зберігання – складіть пастилу в пакет та відправте в морозильну камеру.