Вишнева пастила – неймовірно смачний десерт. Ця страва містить мінімальну кількість цукру, що робить її ще більш корисною. Приготувати пастилу самостійно не складе особливих труднощів. Головне дотримуватися нескладних правил. У цій статті ми, спеціально для вас, підібрали найкращі рецепти приготування вишневої пастили.
Інгредієнти: Вишня, Мед, Цукор
Технологія приготування пастили з вишні
Пастила готується з пюреподібної ягідної маси з додаванням цукру, меду, соків або пюре з інших овочів і фруктів. Щоб приготувати ягідну основу, вишню перебирають і промивають під проточною водою.
Для приготування «живого» продукту без варіння, ягоди звільняють від кісточок і перемелюють блендером.
Інший спосіб передбачає проварювання ягід протягом 40 хвилин. При цій процедурі утворюється досить велика кількість соку, який потрібно буде злити. М’якоть пробивають блендером і потім сушать.
Ягоди можна й не звільняти від кісточок відразу. Зробити це можна після того, як процедура варіння буде завершена, протерши їх крізь сито або друшляк. Кісточки та шкурка залишаться в друшляку, а м’якоть і сік стечуть в каструлю. Якщо соку виділилося занадто багато, то його потрібно злити, і використовувати в інших рецептах.
Як сушити пастилу
Способів сушіння пастили існує кілька. Вам потрібно лише вибрати зручний для себе варіант.
На повітрі
Пастилу сушать на піддонах, змазаних тонким шаром рослиннї олії. У спекотну погоду, пастила може добре просохнути за добу. Середній час сушіння природним способом займає 2 – 4 дня.
У духовій шафі
Ягідну масу розміщують на деко, попередньо вистелене промасленим пергаментом. Добре зарекомендували себе решітки з дрібною сіткою, на яких також розміщують подрібнені ягоди. Сушать пастилу, приблизно, 5 – 6 годин при температурі нагріву 80 – 90 градусів. Обов’язковою умовою сушіння в духовці є відкриті дверцята. Це сприяє циркуляції повітря і краще просихання продукту.
У електросушарці
Сучасні сушарки для овочів і фруктів – відмінний помічник у приготуванні пастили. Грати агрегату застеляють папером для випічки і викладають на них ягідну масу. Щоб пастила не прилипала, папір змащують тонким шаром олії без запаху. Час сушіння залежить від товщини пастили і коливається в межах 5 – 7 годин. Температура нагріву апарату встановлюється на рівні 70 градусів.
Готовність пастили визначають на дотик. Якщо пальці не прилипають до поверхні пастили, значить, продукт готовий.
Зберігають пастилу в скляних банках закритих кришкою. Також рулетики можна обгорнути харчовою плівкою і зберігати в холодильнику. Заготівлю тривалого зберігання упаковують в герметичний пакет і заморожують.
Кращі рецепти вишневої пастили
«Жива» пастила з вишні без цукру
Ягоду в свіжому вигляді подрібнюють блендером і проціджують крізь сито. Однорідну масу викладають на піддони і сушать до повної готовності.
Олег Кочетов в своєму відео розповість про домашні заготовки соку і пастили з вишні
Вишнева пастила з медом
- вишня – 1 кілограм;
- мед – 200 грам.
Пюре з вишні уварюють до загустіння, а потім в охололу масу вводять рідкий мед. Найкраще сушити таку пастилу природним способом на сонці.
Дивіться відео-рецепт від каналу «Ezidri Master» – Вишнева пастила без варіння з медом
Вишнева пастила з цукром
- вишня – 1 кілограм;
- цукровий пісок або пудра – 200 грам.
Ягоди проварюють разом з кісточкою, а потім перетирають через сито. До ягідної маси додають цукор і все ретельно перемішують. Потім пюре ставлять на вогонь і уварюють на третину. Після цього пастилу можна відправляти сушитися.
Дивіться відео від каналу «kliviya777» – Пастила з вишні з цукром без варіння
«Сира» пастила з вишні з кабачком
- вишня – 1 кілограм;
- кабачок молодий – 500 грам;
- цукровий пісок – 200 грам.
Молодий кабачок з тонкою шкіркою натерти на дрібній тертці і віджати. Вишню звільнити від кісточок, подрібнити блендером і теж віджати сік. Змішати вишню, кабачок і цукор. Після того як кристали цукру повністю розчиняться, ягідно-овочеву масу можна відправляти сушитися.
Вишнева пастила з яблуками
- вишня – 1 кілограм;
- яблука кисло-солодкі – 500 грам;
- цукровий пісок – 300 грам.
Яблука очищають і проварюють разом з вишнею, звільненою від кісточок. Розм’якшені плоди пробивають блендером і додають цукор. Потім масу уварюють до зменшення в обсязі протягом 1 години, і викладають на піддони для сушіння.
Пастила з вишні, бананів і дині
- вишня – 200 грам;
- банан – 1 штука;
- диня – 200 грам;
- цукор – 1 столова ложка.
Фрукти і ягоди перетирають в свіжому вигляді і додають цукровий пісок.
Вишнева пастила з бананом, медом і кунжутом
- вишня – 200 грам;
- банан – 2 штуки;
- мед – 1 столова ложка;
- кунжут – 2 столові ложки.
У бананово-вишневе пюре додають рідкий мед. Солодку масу викладають на піддони для сушіння і посипають зверху, обсмаженим на сухій сковороді, кунжутом.
Вишнева пастила з динею
- вишня – 400 грам;
- диня – 400 грам;
- цукор – 1 столова ложка.
Вишню і диню пробивають блендером і віджимають сік, що виділився. Потім до продуктів додають цукор і уварюють масу до загустіння.