Домашня пастила – це завжди дуже смачні ласощі, якими легко можна замінити цукерки до чаю. Готують пастилу, як із сирих ягід і фруктів, так і з попередньо проварених. В останньому випадку хорошою альтернативою може послужити вже готове варення. Тим більше, якщо заготовка торішня, і вже точно не буде використовуватися в їжу в вигляді рідкого десерту. Пропонуємо вашій увазі кращу добірку рецептів приготування домашньої пастили з варення.
Інгредієнти: Варення
Зміст
Яке варення підходить для приготування пастили
Для приготування пастили підійде не будь-яке варення. Кращим для цього вважається продукт, що містить багато пектину і має желеподібний вигляд. Наприклад, варення з яблук, смородини, малини або абрикоса.
Заготівлю, що містить великі шматочки плодів або цілі ягоди (наприклад, полуничне варення) попередньо потрібно подрібнити за допомогою занурювального блендера.
А ось вишневе варення з кісточками не підійде для приготування пастили, якщо тільки ви не захочете витратити велику кількість часу на те, щоб звільнити варені ягоди від кісточок.
Технологія приготування пастили з варення
Зробити домашню пастилу зовсім не складно, потрібно тільки визначитися зі способом сушіння. Їх може бути кілька:
- Природний метод. Варення викладають шаром не більше 4 – 5 міліметрів на деко, застелене промасленим папером для випічки. Замість паперу можна використовувати харчову плівку або фольгу. Щоб маса не прилипла, поверхню потрібно обов’язково змастити олією без запаху. Сушать пастилу на сонці або під навісом. У домашніх умовах піддони можна виставити на засклений балкон. Зверху над піддонами споруджують конструкцію з марлі, яка буде захищати пастилу від комах. Час сушіння – 10 – 14 днів.
- У електросушарці. Варення розподіляють на піддонах або пергаменті, вирізаному за формою сушильного апарату. Температуру встановлюють на рівні 65 – 70 градусів. Час сушіння варіюється від 8 до 14 годин і залежить від товщини шару варення, а також від його початкової консистенції.
- В духовці. При цьому способі важливо дотримати температурний режим духової шафи в 85 – 90 градусів, а також забезпечити хорошу вентиляцію повітря. Для цього дверцята духовки тримають трохи прочиненими.
Правильно висушена пастила залишається досить еластичною, але при цьому не липне до рук. Її знімають з листів паперу і згортають в трубочку. Після того, як десерт повністю висохне, рулетики нарізають невеликими порційними шматочками.
Рецепти пастили з варення
Абрикосова пастила з кунжутом
- варення з абрикосів – 500 мілілітрів;
- кунжут – 3 столові ложки.
Якщо варення з абрикосів досить рідке, то його розігрівають на вогні і додають цукрову пудру, до того моменту, поки маса не стане тягучою. Варення розподіляють на піддонах для сушіння, подрібнюючи великі часточки плодів ножем. Кунжут обсмажують на сухій сковороді, а потім посипають ним солодку масу.
Пастила з слив з волоськими горіхами
- варення зі слив – 500 мілілітрів;
- волоські горіхи подрібнені – 2 столові ложки.
Варення розподіляють на пергаменті і сушать будь-яким способом. На пласти готової пастили викладають подрібнені волоські горіхи і за допомогою качалки закочують їх всередину.
Малиново-кабачкова пастила з варення
- малинове варення – 500 мілілітрів;
- кабачкове варення – 500 мілілітрів;
Варення з кабачків і малини розігрівають на вогні в одній ємності. Як тільки маса розм’якшиться, її грунтовно перемішують, не допускаючи пригорання до дна каструлі. Однорідну масу викладають в ємності для сушіння тонким шаром і сушать до готовності.
Пастила з яблучного варення
Любов Зіброва в своєму відео-рецепті розповість про технології приготування пастили з яблук в електросушарці
Способи зберігання пастили
Готові ласощі зберігають в холодильнику в закритому пластиковому контейнері протягом року. Великі обсяги заготівель можна помістити на зберігання в морозильну камеру. Для цього рулетики загортають у папір для випічки, а потім упаковують в герметичний пакет.